Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ο χειρότερος καύσωνας των τελευταίων 1.000 χρόνων στη Ρωσία.


O χειρότερος καύσωνας των τελευταίων 1.000 χρόνων είναι αυτός που πλήττει τη Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές στην περιοχή της Μόσχας, δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο διευθυντής της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.


«Ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι πρόγονοί μας δεν βίωσαν μια τέτοια κατάσταση τα τελευταία 1.000 χρόνια, από την ίδρυση του κράτους μας» τόνισε ο Αλεξάντρ Φρολόφ. «Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που δεν γνωρίζει προηγούμενο στα αρχεία μας» πρόσθεσε.
Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει ανακοινώσει ότι ο καύσωνας που πλήττει τη Δυτική Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ, τόσο σε βαθμούς όσο και σε διάρκεια, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις εδώ και 130 χρόνια.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η υψηλότερη θερμοκρασία, 38,2 βαθμοί Κελσίου, παρατηρήθηκε στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου, ενώ η αμέσως μικρότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Αγία Πετρούπολη (37,1 βαθμοί) το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί προειδοποιούν ότι ο γεμάτος μικροσωματίδια πυκνός καπνός που έχει πνίξει εδώ και μια εβδομάδα τη Μόσχα αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία και θεωρούν ότι το μόνο αξιόπιστο μέτρο προστασίας είναι η απομάκρυνση από τη μολυσμένη περιοχή.

Η μόλυνση του αέρα της Μόσχας ξεπερνά, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, κατά τρεις έως έξι φορές το επίπεδο συναγερμού στη ρωσική πρωτεύουσα.

Το παρατηρητήριο της ποιότητας του αέρα στη Μόσχα, το Mosecomonitoring, ανακοίνωσε στην ηλεκτρονική του σελίδα ότι ο καπνός αποτελείται από επιβλαβή μικροσωματίδια, μεγέθους τουλάχιστον 10 μικρών, κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και συγκεκριμένων υδρογονανθράκων.

Ο μολυσμένος αέρας περιέχει, επίσης, σημαντικές συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου και θειώδους αμμωνίου, ενώ το ποσοστό του οξυγόνου είναι μειωμένο.

Σύμφωνα με γιατρό του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Κέντρου της Μόσχας, ο κατάλογος των προβλημάτων υγείας που είναι πιθανόν να προκαλέσει ο καπνός είναι μακρύς: βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες πνευμονικές και οφθαλμικές λοιμώξεις. Επιπλέον, η έλλειψη οξυγόνου στον αέρα μπορεί επίσης να επιφέρει καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Για την αναπνοή, οι χειρουργικές και άλλες μάσκες βοηθούν κάπως κατά των ερεθισμών που προκαλούνται από τον καπνό, αλλά αυτό δεν διευθετεί το πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Δεν αναπνέουμε ευκολότερα» επισημαίνει ο γιατρός.

Κύμα φυγής…

Οι Μοσχοβίτες αντιμετωπίζουν την κρίση όπως μπορούν και εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα με όποια μέσα διαθέτουν. Χθες ήταν υπερπλήρη όλα τα δρομολόγια λεωφορείων, τρένων και αεροπλάνων, ενώ τεράστιες ήταν και οι ουρές των εξερχόμενων από την πόλη αυτοκινήτων. Επίσης, χθες αναχώρησαν αεροπορικώς από τη Μόσχα 104.440 επιβάτες, αριθμός ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών και τουριστικών πρακτόρων, ξεπουλήθηκαν όλα τα ελεύθερα πακέτα προς χώρες που δεν έχουν βίζα για τους Ρώσους πολίτες, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαυροβούνιο.

Αρκετοί υποψήφιοι τουρίστες και παράγοντες του τουριστικού χώρου θέτουν μάλιστα το ερώτημα «γιατί δεν θα μπορούσε να αρθεί, έστω και προσωρινά, η ισχύς της Συνθήκης Σένγκεν για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να διευκολυνθούν να πετάξουν ακόμη κι όσοι θα ήθελαν να πληρώσουν μια εκδρομή για να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα».

Όσοι κάτοικοι της Μόσχας δεν κατάφεραν να φύγουν καταφεύγουν σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και χώρους με κλιματισμό, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, καθώς κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι μετά από τόσες μέρες ο καπνός και η οσμή του έχουν πλέον μπει μέσα στο εσωτερικό των κτιρίων και τα διαμερίσματα που υποχρεωτικά δεν αερίζονται.

Πολλά παράπονα εκφράζονται και για τα 120 «κέντρα αναπνοής», που άνοιξε ο Δήμος της Μόσχας, πολλά από τα οποία δεν διαθέτουν κλιματισμό, παρά μόνο παρηγοριά και τσάι για τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, 557 εστίες φωτιάς είναι ενεργές σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρέμματα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239.

Τέλος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η περιοχή γύρω από το πυρηνικό κέντρο αποβλήτων Μαγιάκ στα Ουράλια.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου