Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Διάγνωση του αυτισμού σε 15 λεπτά


Μια απλή απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου η οποία διαρκεί μόλις ένα τέταρτο της ώρας μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού, δείχνοντας στους ειδικούς δομικές διαφορές που εμφανίζει ο εγκέφαλος των αυτιστικών ατόμων σε σύγκριση με έναν υγιή εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής στο Κing΄s College του Λονδίνου οι οποίοι ανέπτυξαν τη νέα εξέταση, αυτή μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη διάγνωση των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος, η οποία σήμερα βασίζεται σε χρονοβόρα ψυχολογικά τεστ και σε συνεντεύξεις τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους.

Δοκιμές της εξέτασης σε ενηλί κους έδειξαν ακρίβεια της τάξεως του 90%. Η νέα τεχνική, η οποία αναμένεται να κοστίζει περί τα 240 ευρώ (το συνολικό κόστος των εξετάσεων για διάγνωση του αυτισμού σήμερα είναι ως και δεκαπλάσιο), βασίζεται στη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας και μιας άλλης τεχνικής (pattern classification) η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στην...
αναγνώριση προσώπων αλλά δεν είχε εφαρμοστεί ως τώρα στην απεικόνιση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μελέτησαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Νeuroscience», 20 άνδρες με αυτισμό και αντίστοιχο αριθμό ανδρών χωρίς τη διαταραχή- οι εθελοντές ήταν ηλικίας 20-68 ετών.

Οπως εξήγησε η δρ Κριστίν Εκερ η οποία διεξήγαγε τη μελέτη, «γνωρίζαμε ότι τα άτομα με αυτισμό εμφανίζουν διαφορές στην ανατομία του εγκεφάλου τους καθώς κάποιες περιοχές είναι μεγαλύτερες και με μεγαλύτερο πάχος ιστού, ενώ κάποιες άλλες μικρότερες σε σύγκριση με το φυσιολογικό. Η τεχνική μας εκμεταλλεύεται αυτές ακριβώς τις πληροφορίες για τη διάγνωση του αυτισμού».

Παρ΄ ότι απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από το νέο τεστ ελπίζουν ότι αυτό θα μπορεί να εφαρμόζεται ευρέως μέσα σε δύο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η δρ Εκερ εξήγησε ότι η νέα απεικονιστική μέθοδος δεν θα υποκαθιστά τη συμβατική διάγνωση του αυτισμού αλλά θα επιταχύνει σημαντικά την όλη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου