Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Βάσεις 2010: Οι εκπλήξεις και εκτιμήσεις


Ο μεγάλος αριθμός αριστούχων και φέτος (10.571 έναντι 10.688 πέρσι) δεν θα επιτρέψει σημαντική υποχώρηση των περιζήτητων και υψηλόβαθμων σχολών.


Σε πολλά τμήματα «μεσαίας βαθμολογίας», λόγω του αυξημένου, σε σχέση με πέρσι, αριθμού υποψηφίων στις βαθμολογικές κλίμακες 15-18 αναμένεται άνοδος. Ηένταση της ανόδου θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων όπως αυτές καταγράφονται αυτές τις μέρες στα Μηχανογραφικά Δελτία κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Με διαφορετικές κατευθύνσεις θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής των 512 τμημάτων των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.

Φέτος, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις Ειδικών Μαθημάτων, αφενός είχαμε περισσότερους υποψηφίους που πέρασαν την απαιτούμενη βάση του 10, αφετέρου είχαμε και συνολικά καλύτερεςεπιδόσεις. Ετσι αναμένονται αυξομειώσεις στις βάσεις των σχολών με Ειδικό Μάθημα, τις οποίες διεκδικούν χιλιάδες υποψήφιοι.
Κενές θέσεις θα μείνουν μόνο στα Τμήματα Ιταλικής Φιλολογίας.

Στη Θεωρητική Κατεύθυνση η οποία τροφοδοτεί κατά βάση το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, οι αριστούχοι (18-20) είναι φέτος 3.325 έναντι 3.406 πέρσι. Μάλιστα στην κλίμακα βαθμών 19-20 οι φετινοί υποψήφιοι υπολείπονται των περσινών κατά 161 πρόσωπα συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι στα υψηλόβαθμα τμήματα όπως η Νομική καθώς και τα περισσότερα από τα Παιδαγωγικά Τμήματα μπορούμε να περιμένουμε μια μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής της τάξης των 30- 150 μορίων.

Αντίθετα, καθώς σε όλες τις άλλες κλίμακες βαθμολογίας καταγράφονται φέτος περισσότεροι υποψήφιοι από πέρσι, αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων σε σχέση με πέρσι.

2ο- 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Οι φετινοί αριστούχοι (18-20) της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΙΙ, η οποία τροφοδοτεί κατά βάση το 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, είναι φέτος 3.484 έναντι 3.777 πέρσι. Κι εδώ οι φετινοί υποψήφιοι στην κλίμακα 19 έως 20 υπολείπονται κατά 257 πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι. Ετσι στα τμήματα των δύο Πεδίων που πέρυσι βρίσκονταν πάνω από 18.000 μόρια, αναμένουμε φέτος μικρή πτώση που θα αρχίζει από 50 και θα φτάνει τα 200 μόρια.

Αντίθετα στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα 15-18 έχουμε φέτος περισσότερους υποψηφίους από πέρσι. Η καταγραφή αυτή φανερώνει ότι στα περισσότερα τμήματα μεσαίας βαθμολογίας θα έχουμε μια μικρή άνοδο των βάσεων.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Αναμένονται μικρές αυξομειώσεις στις σχολές εκείνες που οι βάσεις εισαγωγής πέρυσι βρίσκονταν πάνω από τα 18.000 μόρια. Υπάρχει ελπίδα για μικρή κάμψη των βάσεων εισαγωγής στις κεντρικές Ιατρικές. Στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες της Θετικής Κατεύθυνσης παρουσιάζεται φέτος αύξηση των υποψηφίων, γεγονός που οδηγεί σε ορατή άνοδο των βάσεων εισαγωγής, τόσο στα μεσαία όσο και στα χαμηλόβαθμα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ του Πεδίου.

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μεγαλύτερη από 100 μόρια αναμένεται να είναι η πτώση στα υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Στα «μεσαίας βαθμολογίας τμήματα (15-18.000 μόρια) αναμένεται ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα (με μια μικρή απόκλιση της τάξης από- 100 έως + 80), καθώς οι χειρότερες, σε σχέση με πέρσι επιδόσεις στην κλίμακα 15-17,9 στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας τείνει να εξουδετερωθεί από τις καλύτερες φετινές επιδόσεις των υποψηφίων Τεχνολογικής ΙΙ και Θεωρητικής Κατεύθυνσης στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες (15-17,9). Ανοδος των βάσεων στις Αστυνομικές Σχολές λόγω της μεγάλης μείωσης των θέσεων εισακτέων!

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Σταθερά απαιτητικές
Περισσότεροι από πέρσι συνολικά ήταν οι φετινοί υποψήφιοι που πήραν μέρος στα Ειδικά Μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων των έξι σχολών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Ο αριθμός των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης οι οποίοι τροφοδοτούν τα Αρχιτεκτονικά Τμήματα στη βαθμολογική κλίμακα 17-20 είναι μικρότερος από πέρσι (κατά 173 υποψηφίους) γεγονός που καλλιεργεί το έδαφος για πτώση των βάσεων εισαγωγής.

Παράλληλα, φέτος έχουμε σαφώς περισσότερους υποψηφίους στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 στο Ελεύθερο Σχέδιο (102) αλλά λιγότερους στο Γραμμικό Σχέδιο (171).

Στη βαθμολογική κλίμακα 15-18 στο Ελεύθερο και στο Γραμμικό Σχέδιο το συνολικό ισοζύγιο δίνει σαφώς καλύτερες επιδόσεις για τους φετινούς υποψηφίους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε ότι οι φετινές βάσεις των Αρχιτεκτονικών Σχολών δεν θα έχουν σημαντικές διαφορές από τις περσινές βάσεις. Η εκτίμηση εστιάζει σε διακύμανση από-100 μόρια έως +50 μόρια.

ΞΕΝΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΕΣ
Κρατάνε και ανεβαίνουν
Πάνω από 25% των θέσεων εισακτέων των Τμημάτων της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας θα μείνουν κενές, καθώς φέτος οι υποψήφιοι που πέρασαν τη βάση στα Ιταλικά είναι αρκετοί λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις.

Αντίθετα, οι προσφερόμενες θέσεις σε όλα τα άλλα τμήματα ξένων φιλολογιών (Αγγλικής, Ισπανικής, Γαλλικής και Γερμανικής) φαίνεται φέτος να καλύπτονται, καθώς οι υποψήφιοι που πέρασαν την απαιτούμενη βάση στο Ειδικό Μάθημα είναι σε όλες τις περιπτώσεις περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι πέρσι η πλειονότητα των θέσεων στα Τμήματα Ιταλικής Φιλολογίας και πολλές από τις θέσεις στο Τμήμα Ισπανικής Φιλολογίας έμεναν ακάλυπτες.

Τα δυο Τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας διεκδικούνται από υποψηφίους του 1ου Επιστημονικού Πεδίου οι οποίοι φέτος στα Γενικά Μαθήματα είχαν σαφώς καλύτερες βαθμολογίες από πέρσι, τουλάχιστον στις βαθμολογικές κλίμακες που τροφοδοτούν την Αγγλική Φιλολογία. Ωστόσο φέτος έχουμε κάμψη στον αριθμό των υποψηφίων που αρίστευσαν (18-20) στο Ειδικό Μάθημα αυξημένης βαρύτητας (από 691 πέρσι σε 606). Αντίθετα πολλοί περισσότεροι από πέρσι είναι οι φετινοί υποψήφιοι που κινήθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 15-18. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς τα δύο τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και έχουν αυξημένο αριθμό υποψηφίων που τα σημειώνουν στις τρεις πρώτες προτιμήσεις τους, αναμένουμε να υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση από πέρυσι στις βάσεις εισαγωγής τους. Τα ίδια πάνω- κάτω αναμένονται και με τις βάσεις των Τμημάτων Γαλλικής Φιλολογίας. Αντίθετα αναμένεται άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα Τμήματα Ιταλικής Φιλολογίας και στα Τμήματα Ισπανικής και Γερμανικής Φιλιλογίας.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Ορατή η άνοδος
Τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών διεκδικούνται από υποψηφίους της Θεωρητικής (πρωτευόντως) αλλά και της Τεχνολογικής (δευτερευόντως) Κατεύθυνσης, οι οποίοι φέτος σημείωσαν σε γενικές γραμμές καλύτερες επιδόσεις από πέρσι στις βαθμολογικές κλίμακες 10- 15, από τις οποίες κατά βάση «στρατολογούνται» οι εισακτέοι των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών.

Παράλληλα φέτος περισσότεροι υποψήφιοι από πέρσι ξεπέρασαν τη βάση του 10 και στα δυο Ειδικά Μαθήματα αυξημένης βαρύτητας Ελεγχος Μουσικών και Ακουστικών Ικανοτήτων και Αρμονία. Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε ορατή άνοδο των βάσεων εισαγωγής (πάνω από 200 μόρια) στα τέσσερα Τμήματα Μουσικών Σπουδών.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου