Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Πυρηνικός όλεθρος στην Χιροσίμα 65 χρόνια πριν


Ακριβώς στις 8.15 το πρωί, τοπική ώρα, οι καμπάνες  στην Χιροσίμα άρχισαν να χτυπούν, όπως κάθε χρόνο γίνεται τέτοια μέρα και ώρα. Είναι η στιγμή που σαν σήμερα πριν από ακριβώς 65 χρόνια το βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay έριξε τη βόμβα που οδήγησε στον πυρηνικό όλεθρο. Τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι εξαϋλώθηκαν εκείνη και μόνο τη στιγμή και άλλοι τόσοι πέθαναν τις επόμενες μέρες και μήνες από διάφορα τραύματα και αρρώστιες, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της χρονιάς του 1945 μόνο η πόλη των τότε 350.000 κατοίκων να θρηνεί 140.000 νεκρούς.


Σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που έχουν γίνει από τις ιαπωνικές αρχές, ο αριθμός συνολικά των νεκρών από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα έχει φτάσει τα 269.446 άτομα. Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Και έτσι, πριν συμπληρωθεί εβδομάδα από τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς και υπό το βάρος της βιβλικής καταστροφής που είχε υποστεί και των μαζικών ανθρώπινων απωλειών, η Ιαπωνία αναγκάστηκε να παραδοθεί.

«Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα» δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης τελετής στην οποία χιλιάδες επιζώντες, παιδιά και αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Στην τελετή παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, που ήταν ο πρώτος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών που λαμβάνει μέρος σε παρόμοια τελετή. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις φετινές εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία Τζον Ρους, που επίσης ο πρώτος στα χρονικά αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών που λαμβάνει μέρος σε μια τέτοια τελετή. Μάλιστα, φημολογήθηκε ότι ενδεχομένως να ταξίδευε στην Ιαπωνία και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να επισκεφθεί την Χιροσίμα και να αποτίσει φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς το φθινόπωρο...

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου