Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Στο κυνήγι των 7 δισ. ευρώ

Το κλίμα κατά τη δεύτερη επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα ήταν σαφώς διαφορετικό από την πρώτη τους κάθοδο. Το ύφος δεν ήταν αυτή τη φορά επιθετικό, έδειχναν μεγαλύτερη διάθεση συζήτησης και η καχυποψία είχε σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει.

Οι αριθμοί, οι δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό και τα πρώτα θετικά σχόλια από διεθνείς παράγοντες συντέλεσαν σ' αυτή την αλλαγή. Η δεύτερη δόση του δανείου μοιάζει εξασφαλισμένη, όμως οι συναντήσεις κάθε άλλο παρά χωρίς αγκάθια ήταν. Η τρόικα φεύγοντας αφήνει πίσω νέα δύσκολα καθήκοντα για την κυβέρνηση.
Από την πρώτη μέρα των διαβουλεύσεων το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο νέο πακέτο μέτρων, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, που θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος καταρτίζεται αυτό τον καιρό. Οι βασικοί στόχοι περιλαμβάνονται ήδη στο μνημόνιο, στο οποίο καταγράφονται συγκεκριμένα τα ποσά που πρέπει να εξοικονομηθούν και οι τομείς όπου μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα. Οι διαβουλεύσεις αφορούσαν τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου, στα οποία για το 2011 προβλέπεται:
1 Μείωση της κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης κατά 300 εκατ. ευρώ (επιπλέον της εξοικονόμησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημοσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης).
2 Στο μνημόνιο προβλέπονται επίσης «κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης» οι οποίες θα αποφέρουν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011. Σ' αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν πιο αποφασιστικά οι πολεοδομίες για την είσπραξη οφειλών από βεβαιωμένες παραβάσεις, ενώ συζητούνται και μέτρα για τα αυθαίρετα. Από τους ημιυπαίθριους η πρόβλεψη είναι 800 εκατ., αλλά οι μέχρι στιγμής ρυθμοί δημιουργούν αμφιβολίες αν το 2011 θα πιαστεί αυτός ο στόχος.
3 Επίσης θα γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης της ακίνητης περιουσίας με στόχο την είσπραξη 500 εκατ. το 2011.
4 Πιο ακριβές υπηρεσίες προβλέπονται από τη μεταφορά του 30% αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα εμπίπτουν στη χαμηλή κλίμακα του ΦΠΑ σε κανονική και από την ένταξη υπηρεσιών που σήμερα εξαιρούνται (χρηματοοικονομικές υπηρεσίες). Ολα αυτά προβλέπεται ότι θα αποφέρουν είσπραξη 1 δισ. ευρώ.
5 Σε 300 εκατ. προϋπολογίζεται η αύξηση από τον τομέα του αυτοκινήτου με τη σταδιακή εισαγωγή «πράσινου φόρου» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
6 Μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι πώς θα εφαρμοστεί η πρόβλεψη για «εισφορές κρίσης» στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, με υπολογισμό για είσπραξη 600 εκατ. ευρώ τη στιγμή που η ύφεση βαθαίνει, ενώ η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη από την πρόβλεψη για μείωση κατά 1 δισ. ευρώ των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
7 Μη χορήγηση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων (εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ).
8 Είσπραξη 400 εκατομμυρίων με βάση τα τεκμήρια φορολόγησης των επαγγελματιών.
9 Σε 700 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται τα επιπλέον έσοδα από τον τζόγο (500 εκατ. από πώληση αδειών και 200 εκατ. από δικαιώματα).

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προκειμένου το προσχέδιο να λάβει το οριστικό «πράσινο φως» από την τρόικα ώστε να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.
Αγκάθι στις κουβέντες με τους υπουργούς, οι «μαύρες τρύπες» στις ΔΕΚΟ όπου ζητήθηκαν άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία με συγχωνεύσεις εταιρειών (ιδίως στον τομέα των μεταφορών), αυξήσεις τιμολογίων (εισιτήρια) και μετατάξεις προσωπικού σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπου υπάρχει ανάγκη, αφού για το 2011 η πρόβλεψη είναι πως για κάθε πέντε που θα αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας. Αυστηροί ήταν επίσης σχετικά με τα χρέη των νοσοκομείων και ζήτησαν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η «αιμορραγία».
Από το υπουργείο Απασχόλησης οι εκπρόσωποι της τρόικας έφυγαν ικανοποιημένοι. Οι εκκρεμότητες όμως με το ασφαλιστικό δεν έληξαν. Ζητήθηκαν αναλογιστικές μελέτες, που θα είναι έτοιμες ώς το τέλος Οκτωβρίου, παρ' ότι δεν αναμένεται να προκύψει απ' αυτές η ανάγκη νέων μέτρων.
Δεν ισχύει το ίδιο για τις επικουρικές συντάξεις όμως. Υπάρχουν ταμεία με ελλείμματα και εκεί «χρειάζεται συμμάζεμα», σύμφωνα με την έκφραση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Απασχόλησης. Ομως οι όποιες ρυθμίσεις δεν αναμένονται νωρίτερα από την άνοιξη. Μέχρι τότε θα γίνουν μελέτες και θα κουβεντιαστεί ποιες περικοπές θα γίνουν και πώς θα καλυφθούν τα ελλείμματα.
Ακόμη πιο δύσκολες ήταν οι συνομιλίες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με αιχμή τη ΔΕΗ. Οι συζητήσεις αφορούν μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η τρόικα πιέζει για πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης ώς τον Μάρτιο. Το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει αντίθετα πολλά κυβερνητικά στελέχη και συναντά τη σθεναρή αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (Ρεπορτάζ στην «Οικονομία» σελ. 11). Η τρόικα επιμένει στις θέσεις της και προβλέπονται νέες θύελλες.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου