Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Στριμώχνεται στην Ελίτ η Κύπρος!

Είναι πλέον γεγονός. Το Κυπριακό ποδόσφαιρο τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και Εθνικής ομάδας προσπαθεί να μπει στην ελίτ των κορυφαίων ποδοσφαιρικά χωρών της Ευρώπης πραγματοποιώντας τεράστια βήματα προόδου, και τα καταφέρνει!

Πάντα, για να αντιληφθείς το μέγεθος ενός επιτεύγματος ή μιας επιτυχίας είναι μείζονος σημασίας να εξετάσεις από πού ξεκίνησες. Και στην περίπτωση του Κυπριακού ποδοσφαίρου αυτό είναι εκπληκτικό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο συλλόγων η Κύπρος κατέχει την 20η θέση στην ειδική Κατάταξη της UEFA ανάμεσα σε 53 Ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της επιτυχίας μπορεί απλά να κοιτάξει τις χώρες που περνάει η Μεγαλόνησος στη βαθμολογία. Σουηδία, Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Πολωνία και άλλες είναι μερικές από τις χώρες που βρίσκονται πίσω από τους Κύπριους, χώρες που παραδοσιακά λογίζονται αν μη τι άλλο ως σημαντικές ποδοσφαιρικές σχολές. Όπως προείπαμε όμως είναι σημαντικό να δούμε από πού ξεκίνησε η Κύπρος για να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα.
Πως ξεκίνησαν
Για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο κράτος μπήκε στη σχετική Κατάταξη της UEFA, το 1965 έχοντας την 29η θέση σε 31 κράτη.  Δέκα χρόνια αργότερα, και πιο συγκεκριμένα το 1975 δεν είχε καταφέρει καμία πρόοδο καταλαμβάνοντας την 31η θέση σε 33 χώρες. Ανάλογα τα πράγματα αν προχωρήσουμε μια δεκαετία ακόμα (1985) με τους Κύπριους να βρίσκονται στην 29η θέση σε 33 χώρες. Από το 1995 μέχρι και το 2005 η Κύπρος έκανε κάποια μικρά βήματα προόδου, καταφέρνοντας απλά να μη λογίζεται ως η χειρότερη ποδοσφαιρικά χώρα της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά τα χαστούκια των Κυπριακών ομάδων στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν απανωτά.
Και όλα άρχισαν το 2005, όταν το Κυπριακό ποδόσφαιρό ξεκίνησε με σταθερούς ρυθμούς την αντεπίθεσή του με σκοπό να κερδίσει το σεβασμό, την εκτίμηση αλλά και να δημιουργήσει ένα καλό όνομα προς το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα η ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων των Κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη, έβρισκε την Κύπρο συνεχώς σε ανοδική πορεία, καταφέρνοντας να φτάσει φέτος στην 20η θέση, επίτευγμα που δεν είχε επαναληφθεί στην ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, τώρα στόχος της Κύπρου είναι να κατέβει την 20άδα και μακροπρόθεσμα να μπει στους πρώτους 15(!), στόχος που όσο δύσκολος κι αν φαίνεται είναι εφικτός. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως με τη λήξη της φετινής σεζόν, λόγω της διαγραφής της βαθμολογίας του 2006, η Κύπρος θα βρεθεί αυτόματα στην 17η θέση! Είναι πλέον σαφές πως η Κύπρος, τουλάχιστον σε επίπεδο συλλόγων μπορεί να κοντράρει στα ίσια συλλόγους από την Τσεχία, τη Δανία, το Βέλγιο και πάει λέγοντας…
Εισροή χρημάτων
Και για του λόγου το αληθές αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα αποτελέσματα των Κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη την τελευταία τριετία. Μεγάλες νίκες και προκρίσεις, δύο συμμετοχές σε ομίλους Champions League, αξιοπρεπείς πορείες, και αποκλεισμοί με ψηλά το κεφάλι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πλέον στο μυαλό του ξένου ποδοσφαιριστή έχει μπει ως ποδοσφαιρικός προορισμός και το νησί της Κύπρου, με τις ομάδες του Νησιού να  συνθέτουν δυνατά ρόστερ συνδυάζοντας την εμπειρία των ξένων με το ταλέντο των ντόπιων ποδοσφαιριστών.
Εξάλλου, βλέπουμε πως πλέον δαπανώνται πολλά χρήματα από τις Κυπριακές ομάδες και υπάρχει μια γενικότερη ροή διόλου ευκαταφρόνητων χρηματικών ποσών στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και των υποδομών για το ποδόσφαιρο των Κυπρίων. Ενώ είναι σημαντικό πως ενισχύονται όλες οι ομάδες χωρίς να ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ μικρών και μεγάλων, και οι πρωταθλητές εναλλάσσονται προσδίδοντας επιπλέον ενδιαφέρον στο Πρωτάθλημα της Κύπρου.
Άνοδο και για την Εθνική
Από την άλλη, παρόμοια πρόοδο συναντάμε και στην Εθνική ομάδα της Κύπρου. Στην παγκόσμια Κατάταξη της FIFA βρίσκεται στην 63η θέση σε σύνολο 202 Εθνικών ομάδων, όταν τα προηγούμενα χρόνια (προ χιλιετίας) βρισκόταν κυριολεκτικά στον πάτο! Η Εθνική ομάδα της Κύπρου δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ούτε Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα καταλάμβανε σχεδόν πάντα την τελευταία θέση του ομίλου των προκριματικών συγκεντρώνοντας ελάχιστους βαθμούς. Όμως στις τελευταίες προκριματικές φάσεις αν και δεν έχει καταφέρει να διεκδικήσει την πρόκριση αν μη τι άλλο  δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις αντιπάλους και αρχίζει και παίρνει σημαντικά αποτελέσματα. Πλέον στην προκριματική φάση για το Euro 2012 που ξεκινάει το Σεπτέμβρη θα τεθεί αντιμέτωπη με τις: Πορτογαλία, Δανία, Ισλανδία και Νορβηγία και κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το γεγονός να παλέψει για τη 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ. Εξάλλου από το 2016 και το Euro της Γαλλίας οι ομάδες που θα συμμετέχουν στα τελικά θα είναι 24, εξέλιξη που θα ευνοήσει την Κύπρο και αν όχι τώρα, σίγουρα τότε (2016) θα είναι η μεγάλη της ευκαιρία να πιστοποιήσει την ποδοσφαιρική της… άνοιξη και σε Εθνικό επίπεδο με την παρουσία της σε ένα μεγάλο ραντεβού.

Πάντως, όπως και να έχει, οι φίλοι μας οι Κύπριοι, αποδεικνύουν πως με σκληρή δουλεία, θέληση και αποφασιστικότητα μπορούν να καταφέρουν πολλά έχοντας φτάσει ήδη το Κυπριακό ποδόσφαιρο από τη σφαίρα της απαξίωσης σε εκείνη του Ευρωπαϊκού σεβασμού. Και συνεχίζουν…
www.gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου