Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Τα παραπανίσια κιλά φέρνουν τις γυναίκες πιο κοντά στην καισαρική

Τα παραπανίσια κιλά φέρνουν τις γυναίκες πιο κοντά στην καισαρική


Αλλά μειώνουν τον κίνδυνο για γλαύκωμα

Με αυξημένο κίνδυνο καισαρικής τομής και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος στα μάτια συσχετίζουν την παχυσαρκία δύο νέες Αμερικανικές έρευνες.

Όσο πιο παχιά είναι μια έγκυος τη μέρα της γέννας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να χρειαστεί να καταφύγει στην καισαρική για να γεννήσει, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα. Η καισαρική αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και, μεταξύ άλλων, φαίνεται πως η επιδεινούμενη παχυσαρκία συμβάλλει σε αυτό. Η συγκεκριμένη επέμβαση έχει συνδεθεί με πιθανές επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για περίπου 125.000 γυναίκες που γέννησαν μεταξύ 2002 - 2008, εκ των οποίων το 14% είχαν κάνει καισαρική. Η μελέτη συμπέρανε ότι για κάθε μονάδα αύξησης του δείκτη σωματικής μάζας (δηλαδή της αναλογίας του βάρους προς το ύψος της γυναίκας), η πιθανότητα καισαρικής αυξάνεται 4% κατά μέσο όρο. Συγκεκριμένα, για κάθε μονάδα αύξησης του δείκτη σωματικής μάζας (ΒΜΙ), αυξάνεται κατά 5% η πιθανότητα καισαρικής αν πρόκειται για την πρώτη γέννα μιας γυναίκας, κατά 2% αν έχει ξανακάνει καισαρική και κατά 5% αν η γυναίκα έχει κάνει παιδιά αλλά χωρίς καισαρική. Η ηλικία άνω των 35 ετών και η ύπαρξη διαβήτη αυξάνουν την πιθανότητα καισαρικής στις παχύσαρκες γυναίκες.

Η δεύτερη μελέτη διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι οι πιο παχιές γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν γλαύκωμα στα μάτια τους σε σχέση με τις πιο λεπτές.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν πως αυτό δεν σημαίνει ότι όσες αντιμετωπίζουν κίνδυνο για γλαύκωμα, πρέπει να σπεύσουν να βάλουν κιλά, αλλά αποτελεί ένα βήμα προκειμένου να ανακαλύψουν οι επιστήμονες γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν γλαύκωμα πιο εύκολα και πώς η ασθένεια εξελίσσεται. Το γλαύκωμα είναι μια εκφυλιστική πάθηση που πλήττει το οπτικό νεύρο, το οποίο συνδέει τα μάτια με τον εγκέφαλο. Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα για διαβήτη και αυτός, με τη σειρά του, αυξάνει την εσωτερική πίεση στα μάτια, συντελώντας στη δημιουργία του γλαυκώματος.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μεγαλύτερο δείκτη σωματικής μάζας και μεγαλύτερο ύψος έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν το λεγόμενο «γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης», μια μορφή γλαυκώματος κατά την οποία η πίεση στα μάτια είναι φυσιολογική. Για κάθε αύξηση μιας μονάδας στο δείκτη σωματικής μάζας, ο κίνδυνος να εμφανίσει μια γυναίκα γλαύκωμα μειώνεται 6% κατά μέσο όρο.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η αιτία της σχέσης πάχους-γλαυκώματος στις γυναίκες, όμως, σύμφωνα με τον Πασκουάλ, πιθανώς έχει να κάνει με τις ορμόνες (οιστρογόνα). Όπως είπε, οι παχουλές γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα και αυτά βοηθάνε ίσως να διατηρείται σε καλή λειτουργία το οπτικό νεύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου