Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Το μοναδικό αθάνατο ζώο στον κόσμο!



Η είδηση έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Η μέδουσα, που ζει στα νερά της Καραϊβικής, με το επιστημονικό όνομα Turritopsis nutriculα, είναι ένα ζώο μοναδικό σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όχι μόνο αναγεννιέται, αλλά ουσιαστικά έχει τη δυνατότητα να ζει για πάντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πλέον να κατακλύσει τις θάλασσες...

Όταν φτάσει στην ώριμη σεξουαλική ηλικία, η μέδουσα γίνεται ένα μικροσκοπικό διαφανές αερόστατο. Στη συνέχεια όμως αναμορφώνεται και ξεκινά ξανά να αναπτύσσεται. Η διαδικασία που ακολουθεί μοιάζει με την πορεία της κάμπιας που μεταμορφώνεται σε πεταλούδα, μόνο που για το πλάσμα αυτό δεν μεσολαβεί κανένα κενό στη ζωή του, δεν υπάρχει θάνατος.
Επιπλέον οι σαλαμάνδρες, τα βατράχια, ακόμη και οι πεταλούδες και πρόσφατα οι μέδουσες είναι πλάσματα... μαγικά! Διαθέτουν σημαντικές ικανότητες αναγέννησης και μεταμόρφωσης.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μοριακούς βιολόγους στο Σικάγο των ΗΠΑ έδειξε ότι η προστασία των ανθρώπινων κυττάρων ρυθμίζεται από μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη γήρανση και ονομάζεται SIRT I.
Μέχρι σήμερα οι ερευνητές γνώριζαν για το ρόλο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στη μακροζωία, αλλά το σημαντικό γεγονός είναι η προστασία των κυττάρων από το στρες. Ο μηχανισμός του στρες είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει ορισμένες πρωτεΐνες να ξεδιπλωθούν από τους συνήθεις σχηματισμούς τους, οδηγώντας τους σταδιακά σε κυτταρικό θάνατο, απόπτωση. Για την αποφυγή αυτή θανάτου των κυττάρων, ειδικός μηχανισμός μορίων από πρωτεΐνες ανακατασκευάζουν τα κατεστραμμένα τμήματα και τις επαναδιπλώνουν στο σωστό σχηματισμό.
Έτσι προλαμβάνεται ο κυτταρικός θάνατος και ουσιαστικά επιμηκύνεται η ζωή των κυττάρων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη SIRT1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ώστε να ενεργοποιήσει φυσικούς μηχανισμούς, πιστεύοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μειώνεται όσο τα κύτταρα γερνάνε. Όλα τα παραπάνω οδηγούν την έρευνα στη σταδιακή επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.
Ωστόσο, οι ερευνητές προσπαθούν να ξεκλειδώσουν και τα μυστικά της αναγέννησης, μελετώντας τους τρόπους συμπεριφοράς ζώων που αναγεννιούνται από τον ίδιο τους τον εαυτό!
Τα αποτελέσματα των ερευνών μπορεί μια μέρα να βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπαράγουν αυτή τη διαδικασία αναγέννησης ακρωτηριασμένων άκρων και στους ανθρώπους.
Θηλαστικά όπως και ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να αναγεννήσουν το δέρμα τους ή να επανασυγκολήσουν τα σπασμένα τους κόκαλα. Οι σαλαμάνδρες όμως μπορούν να αντικαταστήσουν ολόκληρο ακρωτηριασμένο άκρο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μπορούν ακόμη να αναγεννήσουν τους κατεστραμμένους τους πνεύμονες ή να επιδιορθώσουν έναν κατεστραμμένο νωτιαίο μυελό, ακόμη και να αναπληρώσουν τμήματα του εγκεφάλου τους.
*Οι ιδέες υπάρχουν στη φύση ως πρότυπα και όλα τα άλλα μοιάζουν με αυτές και είναι ομοιώματά τους* . (Πλάτωνας από την Αθήνα) .
Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν μπορούσαν την ίδια ικανότητα να αποκτήσουν και οι άνθρωποι!
Πηγές:
Nature
News Release Anti-aging A little stress may keep cells yuothful www.sciencenews.org
Discover Immortality , One Cell at a Time
Discover How to Grow a New Limb Jellyfish Taking Over World's Ocean Shutting Down
Sigma Live Μικρόβιο "το ελιξίριο" της μακροζωίας.
και http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=53626

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου