Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Στα σκαριά ρύθμιση για τα καταπατημένα του Δημοσίου



Με πρότυπο τους ημιυπαίθριους

Ειδική ρύθμιση στα πρότυπα των ημιυπαίθριων χώρων, για την «τακτοποίηση» των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου επεξεργάζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών καθώς συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία του κράτους.

Η σχετική μάλιστα απόφαση έχει ήδη ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες, στις 6 Αυγούστου, με το νέο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, στο οποίο επισημαίνεται ότι στα μέτρα που επίκεινται θα ανακοινωθούν και «κίνητρα για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης, οι οποίες θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1.500 εκατομμύρια ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος υπολογίζουν ότι 3,4 εκατ. στρέμματα δημόσιας γης έχουν καταπατηθεί, αν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ύστερα από πρόσφατη έρευνα ότι σήμερα πλέον τα καταπατημένα είναι 5 εκατ. στρέμματα. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι μόνο τα τελευταία 25 χρόνια περισσότερες από 500.000 στρέμματα κρατικών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, με τη μέθοδο του αποχαρακτηρισμού τους από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, κατέληξαν σε ιδιώτες.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περισσότερα από 250.000 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταπατηθεί από 60.000 άτομα που σήμερα εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες.

Είναι άλλωστε εντυπωσιακό ότι από υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών έχει προκύψει ότι το Δημόσιο θα μπορούσε να διεκδικήσει έως και 35 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι καταπατητές.

Το εξωπραγματικό, όπως άλλωστε αποκαλύπτουν τα στελέχη του υπουργείου, είναι ότι το 60% της Αττικής είναι καταπατημένο είτε από μεμονωμένους ιδιώτες είτε από οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Με το ειδικό σχέδιο νόμου θα προβλεφθεί η  «τακτοποίηση» των καταπατημένων ώστε εάν καταστεί δυνατόν να εισπραχθεί το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, δίνοντας σε χιλιάδες καταπατητές την ευκαιρία, έναντι πολύ μικρού τιμήματος, να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας για τα ακίνητα (δημόσια και ανταλλάξιμα) που κατέχουν αυθαίρετα ακόμη και από το 1885 και μετά.

Η σχετική διαδικασία θα λαμβάνει πάντως σε κάθε περίπτωση υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση και διάρκεια καταπάτησης ή χρήσης του ακινήτου.
Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου