Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Σκηνές φρίκης και αηδίας στην Ακαδημία Πλάτωνος


Ακαδημία Πλάτωνος ώρα μηδέν. Η ελληνική Πολιτεία ως συνήθως απούσα και δυστυχώς, συνένοχη. Αλλοδαποί λαθρομετανάστες, τοξικομανείς και άλλα περιθωριακά στοιχεία έχουν καταλάβει το χώρο, μετατρέποντάς τον σε κοινόβιο και αφοδευτήριο. Εικόνες φρίκης, εικόνες ντροπής...
Οι παρατημένες στην κυριολεξία και αφύλακτες αρχαιότητες καταστρέφονται, μετατρέπονται σε στοιχεία ενός απέραντου σκουπιδότοπου! Ο σεβασμός κάποιων στα όσια και στα ιερά μας, ανύπαρκτος.........


Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας δείχνει να μην ενδιαφέρει πια κανέναν στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού. Οι αρχαιολόγοι που είναι; Οι Εφορίες Αρχαιοτήτων; Τι κάνει η 3η Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών; Γιατί δεν παρεμβαίνει;
Ο ωχαδερφισμός πια σπάει τα ταμπλό και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη λογική στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Οι ζημιές τεράστιες, όχι μόνο σε υλικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό. Ελλάδα 2010, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ...
Ελπίζουμε αυτή τη φορά κάποιος εισαγγελέας να ευαισθητοποιηθεί και όσοι κρατικοί παράγοντες ευθύνονται για αυτό το απίστευτο χάλι που εκθέτει τη χώρα αλλά και την κοινωνία μας, να λογοδοτήσουν.

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους...

Οι αποκλειστικές φωτογραφίες που έφτασαν στα χέρια μας και σήμερα δημοσιεύουμε, αποκαλύπτουν του λόγου το αληθές. Κάθε μία από αυτές, χίλιες λέξεις. Οι αρχαιότητες αφύλακτες, έτοιμες να πέσουν στα χέρια του κάθε επιτήδειου αρχαιοκάπηλου.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, η ευθύνη των γραφειοκρατών είναι τεράστια. Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης θεωρείται από εμάς εδώ στην «ΕΩ», απόλυτα απαραίτητη. Οι περαστικοί και οι ξένοι βλέπουν και τρίβουν τα μάτια τους, η αδιαφορία των αρμοδίων ρημάζει την εικόνα της χώρας, καταρρακώνει κάθε έννοια νομιμότητας, πλήττει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Κάποιοι πολίτες, απηυδισμένοι από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, ανασκουμπώνονται και δραστηριοποιούνται. Τρέχουν, φωτογραφίζουν, εξεγείρουν συνειδήσεις, ενημερώνουν τους δημοσιογράφους. Τους ευχαριστούμε, γι’ αυτούς τους Έλληνες αγωνιζόμαστε.

Σκουπιδότοπος...
Στον πρόχειρα περιφραγμένο χώρο μέσα στο ιερό αρχαιολογικό άλσος, τοξικομανείς και αλλοδαποί λαθρομετανάστες έχουν απλώσει στρώματα και κιλίμια, ενώ μέσα εκεί, υπάρχει και καταυλισμός νομάδων Ρομά από τη Ρουμανία!

Ανάβουν φωτιές, στήνουν παραπήγματα και καταστρέφουν το χώρο και τη χλωρίδα του (θα τρίζουν τα κόκαλα του Κίμωνα...) Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε! Είπαν βέβαια οι Ρομά σε αυτούς που τους πλησίασαν και συζήτησαν μαζί τους, ότι σε λίγες εβδομάδες θα αποχωρήσουν.

Όμως, έχουν συσσωρεύσει εκεί βουνά από σκουπίδια, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αλλά και μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές.

Και όλα αυτά στον ανοικτό αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται η οικία του Ακάδημου (του πρώτου οικιστή της Αθήνας, γνωστού και ως Εκάδημου), που μετατράπηκε σε ναό τη γεωμετρική περίοδο.

Αισθανόμαστε αηδία αλλά και πόνο, μόνο που τα γράφουμε... Δεν είναι δυνατόν να επιφυλάσσει η Πολιτεία τέτοια αντιμετώπιση στα μνημεία μας, δεν είναι δυνατόν αυτά να γίνονται αφοδευτήρια για κάθε περιθωριακό στοιχείο της πρωτεύουσας!

Τα αρχαία μας κινδυνεύουν!
Στη γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος περιοχή, υπάρχουν αμέτρητα καταφύγια Πακιστανών κυρίως αλλά και Αφγανών & Ιρακινών λαθρομεταναστών, όπως και λαθρομεταναστών υπηκόοων από το Μπάγκλα Ντες και τις χώρες του Μαγκρέπ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο χώρο της Ακαδημίας, οι Πακιστανοί διοργανώνουν παιχνίδια... κρίκετ, που μαζεύουν μάλιστα πολύ κόσμο!

Σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων, οι οποίοι βιώνουν κάθε μέρα την υποβάθμιση της γειτονιάς τους και την εγκατάλειψή τους από την Πολιτεία, πολλές φορές άγνωστοι έχουν θεαθεί να μεταφέρουν ανενόχλητοι αντικείμενα μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Κοινώς, υπάρχει θέμα αρχαιοκαπηλείας, με την πολιτιστική κληρονομιά μας να είναι έκθετη και αφύλακτη, έρμαιο στις διαθέσεις των λογής-λογής κακοποιών. Διαπράττονται κακουργήματα και δυστυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται να προστατέψει το χώρο.

Αλήθεια, πότε έγινε η τελευταία καταγραφή στο χώρο της Ακαδημίας; Πότε την επισκέφθηκε για τελευταία φορά ένας αρμόδιος; Από την άλλη, η απουσία της ΕΛΑΣ είναι αισθητή, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι του 4ου Διαμερίσματος, οι οποίοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή για ασφαλέστερα σημεία του αστικού ιστού της ευρύτερης πρωτεύουσας. Κάτι τελευταίο: η Δημοτική Αστυνομία, όπου προσέφυγαν οι κάτοικοι, σηκώνει τα χέρια της...

Διακηρύξεις άνευ νοήματος...
Η Ακαδημία Αθηνών, μας λένε, θα βγει από την υποβάθμιση... το 2014 ή αργότερα, καθώς εκεί θα ανεγερθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Όμως, ο αρχαιολογικός χώρος δέχεται συνεχώς πλήγματα, καθώς έχει στην ουσία εγκαταλειφθεί, με πολλούς να είναι έτοιμοι πάλι, υποθέτουμε, να επικαλεστούν έλλειψη πόρων και κονδυλίων...



Νίκος Χιδίρογλου





http://www.elora.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=2415:2010-08-20-12-22-34&catid=5:hellas&Itemid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου