Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Προσοχή το καλοκαίρι στις αλλοιωμένες τροφές







Η περίοδος που διανύουμε είναι η εποχή των καλοκαιρινών διακοπών. Βαλίτσες ανοίγουν, τσαντάκια γεμίζουν με αντηλιακά και κρέμες και τα περιοδικά με συμβουλές διατροφής ή δίαιτας «παίρνουν φωτιά» στη θέα του εαυτού μας με ένδυση παραλίας. Τι δεν πρέπει ωστόσο, να αμελήσουμε αν θέλουμε να περάσουμε ξέγνοιαστες και ευχάριστες διακοπές; Η διατροφολόγος- διαιτολόγος της πόλης μας κ. Κυριακή Βασιλειάδου δίνει χρήσιμες συμβουλές για τις τροφές που πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι λόγω αλλοίωσης, αλλά και γι’ αυτές που θα μας κάνουν να νιώσουμε ευεξία με σωστή υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, χωρίς στερήσεις και υπερβολές. 

  
Προσέχουμε τι τρώμε στα εστιατόρια 
Κίνδυνος νούμερο 1 που μπορεί να «διαταράξει» τις διακοπές και το… στομάχι μας είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις που αυξάνονται το καλοκαίρι, καθώς οι τροφές αλλοιώνονται γρηγορότερα. Η κ. Βασιλειάδου εφιστά την προσοχή στα φαγητά των εστιατορίων και κυρίως τα θαλασσινά, που αν είναι και κατεψυγμένα, υπάρχουν πιθανότητες να μην έχουν συντηρηθεί σωστά. Ακόμη, καλό είναι να προτιμούμε όταν πάμε στη θάλασσα, να προετοιμάζουμε κάτι από το σπίτι, να παίρνουμε μαζί μας φρούτα ή ένα σάντουιτς σε ειδικό ψυγειάκι, μιας και το φαγητό που προσφέρουν οι καντίνες μπορεί να είναι αμφιβόλου ποιότητας –με την έννοια της σωστής συντήρησης- δεδομένου ότι σπάνια γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι στα περιφερόμενα σαντουιτσάδικα, παρά μόνο κατά την έναρξη της λειτουργίας τους. «Όταν κάτι το αγοράζουμε εμείς και το ετοιμάζουμε μόνοι μας ξέρουμε τα υλικά που έχουμε βάλει και τον τρόπο που έχει συντηρηθεί», εξηγεί η κ. Βασιλειάδου. 
  
Μικρά και ελαφριά γεύματα και τουλάχιστον 2 λίτρα νερό τη μέρα 
Μικρά και ελαφριά γεύματα, φρούτα και σαλάτες και μεγάλη κατανάλωση νερού. Αυτές είναι οι μικρές αλλά στοιχειώδεις συμβουλές για τη διατροφή του καλοκαιριού, που χαρίζουν ευεξία και μας κάνουν να αποφεύγουμε τη δυσφορία και τη βαρυστομαχιά από την αυξημένη θερμοκρασία. Η κ. Βασιλειάδου συνιστά να περιορίσουμε την κατανάλωση κρεατικών και τηγανιτών και να δείξουμε προτίμηση σε σαλάτες και φρούτα που είναι πλούσια σε υγρά, αλλά και στα δημητριακά που αποτελούν ελαφριά και υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, πολύ βασική είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού το καλοκαίρι από 1,5 έως 2 λίτρα ημερησίως, καθώς η μεγάλη θερμοκρασία, και ιδιαιτέρως σε συνδυασμό με την έντονη δραστηριότητα στις παραλίες  (ρακέτες, μπιτς βόλευ κλπ) κάνουν τον οργανισμό να απαιτεί αυξημένη ποσότητα νερού. Επίσης, ευεργετικό για τους θερινούς μήνες είναι να καταναλώνουμε χυμούς (φυσικούς), γρανίτες, αλλά όχι αναψυκτικά. Οι χυμοί δεν αντικαθιστούν βέβαια, το νερό, καθώς περιέχουν ζάχαρη, ωστόσο, η παράλληλη κατανάλωσή τους δίνει ενέργεια αυξάνοντας τα υγρά του οργανισμού. 
  
Κεφάλαιο παιδική παχυσαρκία: το πρόβλημα ξεκινά από το σπίτι 
Τους θερινούς μήνες εντείνονται τα φαινόμενα ανθρώπων που λιποθυμούν στο δρόμο ή τα λεωφορεία, ηλικιωμένων που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, εγκύων που δυσφορούν και βέβαια συχνά πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσπεψίας, λόγω της βαριάς διατροφής σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία. Μια άλλη κατηγορία ωστόσο, που αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα το καλοκαίρι είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από παχυσαρκία. Το φαινόμενο παρατηρείται και στην Ξάνθη, αλλά ανησυχητική έκταση παίρνει η αυξανόμενη εμφάνιση παχυσαρκίας στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτες, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις και την τάση αυτή φαίνεται να ακολουθεί και η Ξάνθη, με υπέρβαρα παιδιά από μικρές κιόλας ηλικίες, ακόμη και μωρά. 
Η κ. Βασιλειάδου αναφέρει τα γενεσιουργά αίτια της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, στα οποία συγκαταλέγεται η διατροφή που ακολουθούν τα μέλη της οικογένειας, οι διατροφικές συνήθειες με τις οποίες το παιδί έρχεται σε επαφή, αλλά ακόμα και η διατροφή που κάνει η γυναίκα όσο είναι έγκυος. Ακόμη ρόλο παίζουν συνήθειες άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο ελληνικές: οι γιαγιάδες που δε θέλουν να στερηθεί τίποτα το παιδί, η τάση του να τρώνε τα παιδιά με την παρέα τους μια φορά την εβδομάδα σε φαστφουντάδικο, η μη ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό και η κατανάλωση του χρόνου τους στα φροντιστήρια και τα διαμερίσματα, η πολύωρη δουλειά των γονιών που αφήνει τα παιδιά μόνα στο σπίτι για πολλές ώρες, αλλά και κάνει τους γονείς να δίνουν μεγάλο χαρτζιλίκι στα παιδιά που τους δίνει τη δυνατότητα να αγοράζουν όχι μόνο ένα σάντουιτς από το κυλικείο του σχολείου, αλλά και άλλες τροφές, συνήθως λιγότερο υγιεινές. Στην εφηβεία βέβαια, το φαινόμενο εντείνεται περισσότερο, καθώς τα παιδιά βγαίνουν έξω και τρώνε χωρίς επίβλεψη και γι’ αυτό, όπως εξηγεί η διατροφολόγος, μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή και οι συνήθειες που έχει μάθει το παιδί από μικρή ηλικία. 
Βέβαια, κάθε διατροφική στάση στην οικογένεια δεν πρέπει να υπαγορεύεται από υπερβολές, που δημιουργούν στερήσεις στα παιδιά και εκδηλώνονται έπειτα στην εφηβεία. 
Ως τρόπο αντιμετώπισης η κ. Βασιλειάδου προτείνει την επίσκεψη σε ειδικό, ο οποίος θα εξετάσει το πρόβλημα ανά περίπτωση και θα υιοθετήσει μια προσέγγιση που θα ταιριάζει. «Άλλωστε, το θέμα δεν είναι το παιδί να χάσει κιλά, αλλά να αλλάξει συνήθειες», σημειώνει η διατροφολόγος της πόλης μας. Ωστόσο, ένα πρόβλημα που συναντά η ίδια, όπως και άλλοι διαιτολόγοι, είναι η έλλειψη ενημέρωσης, που οδηγεί σε λανθασμένες κινήσεις και συμπεριφορές. «Το θέμα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας συνοδεύεται και από άλλα προβλήματα, κυρίως ψυχολογικά, επικοινωνιακά και κοινωνικά, αφού η όρεξη περνάει από τον εγκέφαλο. Οι διατροφολόγοι έχουμε πάρει ειδικά μαθήματα ψυχολογίας κι έτσι μπορούμε να δώσουμε μια πληρέστερη και πολύπλευρη πρόταση στη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, ώστε να λυθεί όχι ευκαιριακά, αλλά ουσιαστικά», υπογραμμίζει η κ. Βασιλειάδου. 
  
Η παραπληροφόρηση στη διατροφή ανθεί, προσοχή! 
Ακόμη οι διατροφολόγοι της Ξάνθης εφιστούν την προσοχή των συμπολιτών σχετικά με το θέμα της σωστής ενημέρωσης, καθώς από τη μια λείπει οποιαδήποτε πληροφόρηση εντός του σχολείου, με εξαίρεση την πρωτοβουλία μεμονωμένων εκπαιδευτικών που καλούν ειδικούς στο σχολείο και από την άλλη ο κίνδυνος παραπληροφόρησης είναι πολύ μεγάλος. Περιοδικά, συμβουλές από στόμα σε στόμα και κρούσματα «αυτοαποκαλούμενων» συμβούλων διατροφής που υπάρχουν και στην Ξάνθη, είναι εύκολο να παρασύρουν και να αποπροσανατολίσουν. Γι’ αυτό και οι πτυχιούχοι διαιτολόγοι- διατροφολόγοι συνιστούν στους ενδιαφερόμενους να ελέγχουν επισταμένα τις διατροφικές συμβουλές που ακολουθούν, αλλά και τον ειδικό που επισκέπτονται. Πάντως, τα τελευταία χρόνια οι ξανθιώτες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται, να ζητούν πληροφορίες και να συμβουλεύονται διατροφολόγους, πιθανώς βέβαια, και λόγω της αύξησης των προβλημάτων που προκύπτουν από την μη υγιεινή διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν παρατηρείται εμφανής περιορισμός των εργασιών τους, αφού και οι τιμές τους είναι προσιτές, αλλά και διαμορφώνουν την αξία ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου