Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Ανησυχητικά στοιχεία για την παχυσαρκία στην Ελλάδα

 Το πρόβλημα της παχυσαρκίας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα, καθώς το 35.2% του γενικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι ενώ το 22.5% παχύσαρκοι.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Τζάντ Μούσλεχ και ο ενδοκρινολόγος Θεμιστοκλής Τζώτζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 24η Οκτωβρίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας που σημειώνονται στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), το 2005 περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών ήταν υπέρβαροι ενώ τουλάχιστον 400 εκατομμύρια παχύσαρκοι. Το ίδιο χρονικό διάστημα, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως ήταν υπέρβαρα. Οι εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ. για το μέλλον είναι ανησυχητικές, καθώς υπολογίζεται ότι το 2015 ο αριθμός των υπέρβαρων ανθρώπων θα φθάσει τα 2,3 δισεκατομμύρια και των παχύσαρκων θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια.
Ο βαθμός παχυσαρκίας προσδιορίζεται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που υπολογίζεται από το πηλίκο του βάρους σώματος σε κιλά διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους σε εκατοστά. Φυσιολογικός θεωρείται ο ΔΜΣ που είναι μεταξύ 18,5 και 25. Υπέρβαρο θεωρείται το άτομο που έχει ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30 και παχύσαρκο εκείνο που έχει ΔΜΣ μεταξύ 30 και 35. Τιμές ΔΜΣ μεγαλύτερες από 35 υποδηλώνουν πρόβλημα σοβαρής παχυσαρκίας, η οποία προδιαθέτει σε επικίνδυνες επιπλοκές.
Το πρόβλημα της παχυσαρκίας ξεκινά ήδη από την εμβρυϊκή ηλικία, όταν η μητέρα καπνίζει κατά την κύηση. Οι κρίσιμες ηλικίες όπου τα παιδιά εμφανίζουν παχυσαρκία είναι τα 2-3 έτη, τα 5-7 έτη και η εφηβεία. Τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους, τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και αργότερα, καθώς συνήθως αυτά εξελίσσονται σε παχύσαρκους ενήλικες.
Η παχυσαρκία ευθύνεται για μια σειρά χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων, όπως στεφανιαία νόσος, αρτηριακή υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή δυσλειτουργία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 («των ενηλίκων», που τα τελευταία χρόνια όμως εμφανίζεται και σε παιδιά λόγω παχυσαρκίας), αύξηση της χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και ουρικού οξέως, χολολιθίαση, αναπνευστική ανεπάρκεια και άπνοια του ύπνου, που αποτελεί αιτία αιφνίδιου θανάτου στον ύπνο. Επιπλέον, πολλοί τύποι καρκίνου όπως του μαστού, του ήπατος, της χοληδόχου κύστεως και του εντέρου συνδέονται με την παχυσαρκία. Η ουρική αρθρίτιδα καθώς και οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων αποτελούν επιπλέον συνέπειες της παχυσαρκίας που μαζί με όλα τα παραπάνω νοσήματα διαταράσσουν τόσο την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής των παχύσαρκων ατόμων.
Η κύρια αιτία της παχυσαρκίας είναι η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Σπάνια υπάρχουν παθολογικά αίτια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, όπως κάποια ενδοκρινολογικά νοσήματα, ψυχολογικά νοσήματα, λήψη διαφόρων φαρμάκων και κληρονομικοί παράγοντες. Νεότερα δεδομένα ενοχοποιούν την παχυσαρκία για διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, ακμή και τριχοφυΐα στις νεαρές γυναίκες, υπογονιμότητα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και σοβαρά προβλήματα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στους άνδρες μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές του σπέρματος καθώς και διαταραχές της στυτικής δυσλειτουργίας.
Ο ειδικός γιατρός έχει την ευθύνη για τη σωστή αντιμετώπιση τόσο της παιδικής όσο και της παχυσαρκίας των ενηλίκων. Μετά από έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο με σκοπό να αποκλεισθούν πιθανά παθολογικά αίτια, η πιο υγιεινή αντιμετώπιση συνίσταται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, στη δίαιτα και τη σωματική δραστηριότητα, δηλαδή στην αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής των ασθενών.
Στους ενήλικες, μαζί με την διαιτητική αγωγή μπορούν να χορηγηθούν και φάρμακα υπό τον αυστηρό όμως έλεγχο του ειδικού γιατρού. Στην σοβαρού βαθμού παχυσαρκία με επιπλοκές μπορεί να απαιτηθεί και χειρουργική αντιμετώπιση. Για την αναγκαιότητα της επέμβασης αλλά και των επιπλοκών της ο παχύσαρκος ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται από τον ειδικό γιατρό πριν αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή τη μέθοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου