Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Τα ψάρια δεν «μυρίζουν» τον κίνδυνο στους όξινους ωκεανούς




Τα ψάρια χάνουν την ικανότητα τους να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο στα όξινα νερά των ωκεανών, αποκαλύπτει μελέτη επιστημόνων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο αυξάνεται η οξύτητα των ωκεανών, λόγω της απορρόφησης μεγαλύτερων ποσοτήτων του CO2 από την ατμόσφαιρα, υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ο Philip Munday, από το Πανεπιστήμιο James Cook στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που ήταν επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι «όσο αυξάνονται οι ποσότητες που διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα».
Οι ωκεανοί παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου, απορροφούν τις εκπομπές του CO2, ρυθμίζουν το κλίμα, παρέχουν τροφή και θρεπτικές ουσίες καθώς και άλλους θαλάσσιους πόρους που είναι σοβαροί οικονομικοί παράγοντες.
«Ανακαλύψαμε ότι τα όξινα νερά προκαλούν βλάβες στην όσφρηση και συμπεριφορά των ψαριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και να γίνονται πιο εύκολοι στόχοι για τους θηρευτές. Χάνουν πια την ικανότητα να αντιλαμβάνονται το κίνδυνο», πρόσθεσε ο Philip Munday.
Η ραγδαία οξίνιση των θαλασσών οφείλεται και στις μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται από τα φουγάρα και απορρίπτονται στη θάλασσα.
Οι χημικές μεταβολές που συντελούνται απειλούν τα θαλασσινά είδη όπως μαλάκια, οστρακοειδή, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη εξαφάνιση πολλών ειδών.
Πηγή: Hindou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου