Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

«Ήθελα κίνητρο, όχι λεφτά»

«Ήθελα κίνητρο, όχι λεφτά»
Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την απόφαση του να «μετακομίσει» από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό ο Βασίλης Σπανούλης, μιλώντας στην κυπριακή έκδοση της «Καθημερινής» εξηγεί πως έψαχνε έξτρα κίνητρο και όχι μόνο λεφτά.
Τι είπε επίσης για την περσινή σεζόν στο «τριφύλλι», αλλά και για την εθνική εν όψει Mundobasket.

- Βασίλη, η εθνική ομάδα κρίθηκε από τον Τύπο ως «αφύσικα έτοιμη». Μήπως είναι λίγο επικίνδυνο;
Κοίτα. Αυτό δεν μπορείς να το ελέγξεις. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο, κοιτάς να παίξεις όσο καλύτερα μπορείς. Μας βγαίνει, παίζουμε καλά. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ το αποτέλεσμα όσο ο τρόπος που παίζουμε και το πώς θα βελτιωθούμε. Για μας ο στόχος είναι στις 28 Αυγούστου να ξεκινήσουμε καλά το Mundobasket.
- Έχεις κάποια εξήγηση γιατί από τώρα εμφανίζεται τόσο έτοιμη η ομάδα;
Υπάρχει πολύ καλή χημεία. Έχουμε κάνει καλή προετοιμασία για δυο βδομάδες. Πλέον γνωρίζουμε και τον προπονητή καλύτερα από πέρσι. Είμαστε ήδη μια χρονιά μαζί. Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι και ο καθένας κοιτάει να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά του.
- Η φετινή θα είναι πραγματικά ομάδα του Καζλάουσκας; Πέρσι δεν σας ήξερε και πάρα πολύ...
Σίγουρα. Εμείς ξέρουμε τώρα καλύτερα τον προπονητή και τη φιλοσοφία του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σχετικά και με την προηγούμενη ερώτηση, θα σου πω ότι εμένα με ενδιαφέρει να έχουμε ουσία και να νικάμε. Γιατί στο Μουντομπάσκετ αυτό μετράει: Να νικάς. Όσο καλά και να παίζεις, άμα έρθει το χιαστί και χάσεις, δεν θα σου πει κανένας ότι έπαιξες καλά στα φιλικά. Το θέμα είναι εκεί να νικάμε. Πέρσι μπορεί να μην παίζαμε όσο καλά παίζουμε τώρα, αλλά είχαμε αποτέλεσμα. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό, αλλά και αυτό που μετράει στον κόσμο και σε μας.
- Σε σύγκριση με το τελευταίο Ευρωμπάσκετ, προσθήκη είναι ο Διαμαντίδης και ο Τσαρτσαρής. Πόσο διαφορετική είναι η ομάδα σε σχέση με πέρσι;
Όχι πολύ. Ίδια ομάδα είναι, απλώς ήρθαν δυο παιδιά που ανεβάζουν την ποιότητα. Μας δίνουν πολλές λύσεις, γιατί παίζουν πολλές θέσεις. Δηλαδή δυο παίκτες που παίζουν συνολικά πέντε θέσεις. Ο Δημήτρης (σ.σ. Διαμαντίδης) παίζει ένα, δυο, τρία, ο Κώστας (σ.σ. Τσαρτσαρής) τέσσερα και πέντε. Αυτομάτως έχουμε μεγαλύτερη πληρότητα και ποικιλία σ’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε.
- Λιγότερη κούραση, περισσότερο καθαρό μυαλό και για σένα; Πέρσι είχες τραβήξει μόνος σου το κουπί.
Είναι, είναι. Βγάζεις από ποσότητα και βάζεις ποιότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις μεγάλες ομάδες.
- Εννοείς σε λεπτά συμμετοχής;
Ναι. Μπορεί τα λεπτά αυτά να τα χρειαστείς σε ένα νοκ άουτ ή σ’ ένα δεύτερο νοκ άουτ, άμα περάσεις και να μην αναλώνεσαι σε παιχνίδια που δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία.
- Αδυναμίες έχει αυτή η ομάδα;
Σίγουρα υπάρχουν αδυναμίες. Όταν νικάς και με τόσο μεγάλες διαφορές, κρύβονται πολλά πράγματα, τα οποία φανερώνονται σε μια ήττα. Η ομάδα θέλει πολλή δουλειά στον τομέα της φυσικής κατάστασης και στη διάρκεια. Αυτό θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε.
- Ίσως η περσινή ξεκούραση κάποιων παιδιών από αναγκαίο κακό να βγαίνει σε καλό, δεδομένου πως τώρα υπάρχουν νεαρά παιδιά έτοιμα να δώσουν λύσεις;
Το καλό με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει μέλλον. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά. Πιστεύω ότι η φουρνιά των τελευταίων χρόνων είναι απίστευτη. Εκτός από πάρα πολύ καλοί παίκτες είναι και πάρα πολύ καλά παιδιά. Υπήρξαν μεγάλες επιτυχίες και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.
- Εσύ θα έχανες ένα μεγάλο τουρνουά, για να ξεκουραστείς;
Για να ξεκουραστώ, δεν πιστεύω να το έχανα. Μ’ αρέσει που είμαι εδώ πέρα. Για μένα είναι πολύ μεγάλη τιμή να αγωνίζομαι στην Εθνική. Είμαι περήφανος που φοράω το εθνόσημο. Ο μόνος λόγος που μπορούσε να με κρατήσει έξω ήταν να είμαι τραυματίας ή? δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
- Επιδίωξή σου θα ήταν να είσαι μέχρι το τέλος της καριέρας σου στην Εθνική;
Ναι, θα το ήθελα. Άμα είμαι γερός και δυνατός. Μακάρι.
- Ένας αθλητής που τα έχει κερδίσει όλα στην καριέρα του, όπως εσύ, ποιο είναι το κίνητρό του;
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Πηγάζει από μέσα μας. Είναι το πώς έχεις γεννηθεί, ποια είναι η φιλοσοφία ζωής σου. Δεν σου βγαίνει σε μια μέρα. Είναι η αγάπη για το μπάσκετ. Η θέληση να κερδίσεις τα πάντα, να κατακτήσεις την κορυφή, να είσαι πρώτος. Όλα αυτά σου δίνουν καινούργια κίνητρα, για να δουλεύεις περισσότερο και να γίνεσαι καλύτερος.
- Το NBA είναι κίνητρο;
Όχι, αν και ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ σ’ αυτή τη ζωή. Ήταν ένα όνειρο που το έκανα πραγματικότητα. Πήγα εκεί, το απομυθοποίησα. Ίσως ήταν και οι καταστάσεις που με ώθησαν να το κάνω αυτό. Ήταν λάθος η συγκεκριμένη ομάδα (σ.σ. Χιούστον Ρόκετς) τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. To NBA είναι ένας χώρος που θέλει να είσαι στη σωστή ομάδα την κατάλληλη στιγμή. Εγώ δεν ήμουν τόσο τυχερός σ’ αυτό. Όμως, όπως έχω πει και στο παρελθόν, από καθετί στη ζωή μπορείς να πάρεις κάτι θετικό.
- Το κίνητρο ήταν ένας απ’ τους λόγους που έκανες φέτος τη μεταγραφή;
Ναι. Ήταν ο κυριότερος λόγος.
- Για να πας στο NBA, είχες αρνηθεί μια πολύ μεγαλύτερη οικονομικά πρόταση (απ’ τον Παναθηναϊκό). Μπορεί αυτό να εκληφθεί και ως απάντηση σε όσους σου καταλόγισαν ότι για τα χρήματα άλλαξες ομάδα φέτος;
Εντάξει, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Καθένας το βλέπει απ’ τη δικιά του σκοπιά, μπορεί να σκέφτεται με οπαδικό συναίσθημα, μπορεί να σκέφτεται όπως θέλει. Η αλήθεια είναι ότι για μένα το κίνητρο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μου και ήταν ο λόγος που αποφάσισα ν’ αλλάξω ομάδα.
- Μεγαλύτερο απ’ τα χρήματα;
Βέβαια, βέβαια, βέβαια.
- Πρέπει να ήταν μια δύσκολη απόφαση...
Σίγουρα είναι μια δύσκολη απόφαση, αλλά είναι συνειδητοποιημένη. Το σημαντικό στις αποφάσεις μας είναι όταν τις έχουμε σκεφτεί καλά πριν τις πάρουμε.
- Σε ταλαιπώρησε;
Δεν ήταν κάτι εύκολο. Σίγουρα με ταλαιπώρησε. Αλλά πλέον είναι όλα καλά.
- Σε πλήγωσαν οι αντιδράσεις και τα εξώφυλλα κάποιων εφημερίδων;
Αναμενόμενο ήταν να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν και εφημερίδες ομάδων, λογικό είναι να γίνουν όλα αυτά. Εντάξει. Δυστυχώς στη ζωή δεν γίνεται όλοι να σ’ αγαπάνε. Υπάρχουν άνθρωποι που... εντάξει. Όλα είναι σεβαστά από μένα. Ο καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Εγώ προχωράω.
- Γενικά τι άποψη έχεις για τους δημοσιογράφους και ειδικότερα για τις οπαδικές εφημερίδες;
Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω εγώ τους δημοσιογράφους. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του.
- Διάβαζα μια συνέντευξη ενός πρώην συμπαίκτη του, του Τέπιτς, που έλεγε ότι ποτέ δεν θα πήγαινε στον Ολυμπιακό. Το θεωρείς λαϊκισμό;
Ο καθένας έχει τον δικό του χαρακτήρα και το δικό του σκεπτικό. Καθένας έχει τη φιλοσοφία του και προχωράει.
- Η παρουσία του κ. Ίβκοβιτς στην καινούργια σου ομάδα ήταν καταλύτης, για να πας στον Ολυμπιακό;
Έπαιξε σημαντικό ρόλο. Είναι μεγάλη υπόθεση το ποιος είναι προπονητής σε μια ομάδα. Εγώ ήμουν τυχερός, είχα μεγάλους προπονητές δίπλα μου που με βοήθησαν πολύ. Είναι μια πρόκληση για μένα να συνεργαστώ με τον κόουτς. Είναι πολύ όμορφο για μένα.
- Σε είχε πάρει τηλέφωνο πριν κλείσεις στον Ολυμπιακό;
Ναι, είχαμε μιλήσει.
- Μεταγραφικά το καλοκαίρι είναι περίεργο για τον Ολυμπιακό. Έφυγαν βασικοί παίκτες, ήρθαν άλλοι. Αποδυναμώθηκε ή δυνάμωσε η ομάδα;
Η ομάδα δεν έχει τελειώσει ακόμα το ρόστερ της. Είναι δουλειά των προπονητών και των προέδρων να κάνουν την ομάδα. Υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη και προχωράμε. Εμένα δουλειά μου είναι να πάω να παίξω μπάσκετ γι’ αυτή την ομάδα. Ούτε να κρίνω πώς είναι η ομάδα, άμα δυνάμωσε ή αποδυναμώθηκε. Την ομάδα δεν τη χτίζω εγώ.
- Έχεις κάνει και οικογένεια τα τελευταία χρόνια. Θα ήταν εύκολο για σένα να ξαναφύγεις στο εξωτερικό;
Εντάξει, είμαι επαγγελματίας και αυτό το έχει δεχτεί και το έχει σεβαστεί η οικογένειά μου. Αυτή τη στιγμή είμαι παίκτης του Ολυμπιακού, είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι στην ομάδα και δεν σκέφτομαι το εξωτερικό και τέτοια πράματα.
- Συμφωνείς πως στο Mundobasket είναι κλειδί για την Εθνική η πρωτιά στον όμιλο, ώστε να αποφύγει στα σταυρώματα Αμερικάνους και Ισπανούς;
Ναι, απ’ ό,τι έχω ακούσει κι εγώ. Κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό και το καλύτερο για εμάς θα ήταν να τελειώσουμε στην πρώτη θέση.
- Πέρυσι είχε γίνει χαμός, με τη νυν ομάδα σου να βγάζει ανακοινώσεις και τα σχετικά. Έχεις άποψη;

Δεν είναι δουλειά μας ν’ ασχολούμαστε μ’ αυτά τα πράγματα. Εμάς η δουλειά μας είναι να παίζουμε μέσα στο γήπεδο.
- Στο ελληνικό μπάσκετ κάνει κακό το ότι δυο ομάδες είναι στο τοπ και έχουν μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες;
Δεν είναι και το καλύτερο πράγμα, όμως υπάρχουν ομάδες που προσπαθούν, όπως το Μαρούσι, ο Πανελλήνιος και ο Άρης. Ο Κολοσσός Ρόδου είναι ένα υγιές σωματείο. Κι άλλα σωματεία, που ίσως τώρα μου διαφεύγουν, προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο, ανάλογα με τους οικονομικούς όρους που έχουν.
- Την ομάδα της Κύπρου πώς την είδες στο μεταξύ σας φιλικό;
Κάνει μια προσπάθεια η Κύπρος. Προετοιμαζόταν για κάποια παιχνίδια που έχει τώρα, για να ανέβει κατηγορία. Μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάκτυλό μας, σίγουρα δεν έχει την ποιότητα των καλών ομάδων. Πιστεύω χρειάζεται πολλή δουλειά, για ν’ ανέβει επίπεδο. Υπάρχει όρεξη, ενδιαφέρον και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
- Παίξατε πιο χαλαρά;
Ήταν το πρώτο μας φιλικό μετά την προετοιμασία. Δέκα-δεκαπέντε μέρες ήμασταν μαζί. Προσπαθούμε να βρούμε τον εαυτό μας. Δεν ήταν και το κίνητρο ίδιο όπως όταν παίζεις με μια μεγάλη ομάδα.
- Ξεχώρισες κάποιον Κύπριο παίκτη;
Τον Κορωνίδη που τον ήξερα από πριν, επειδή παίζει στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου