Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Μάχη με τις φλόγες στη Σάμο. Σε έκτακτη ανάγκη το νησί


Μάχη με τις φλόγες έδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής στη Σάμο με αποτέλεσμα με το πρώτο φως της ημέρας η κατάσταση που επικρατεί στο νησί να θεωρείται καλύτερη αφού εκτιμάται ότι η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Από τις 6:00 ρίψεις νερού πραγματοποιούν δυο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.


Επί τόπου έχει σπεύσει ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Απόστολος Γεροκώστας, καθώς η περιοχή έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι πεζές δυνάμεις ενισχύονται με 80 πυροσβέστες από Αθηνά και Θεσσαλονίκη.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκαν οι περιοχές Μαραθόκαμπος και το Καρλόβασι, ώστε να μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα όλα τα απαραίτητα μέσα κατάσβεσης ενώ οι φλόγες κατακαίουν δασική έκταση που βρίσκεται κοντά στους δύο οικισμούς.
Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, Απόστολο Γεροκώστα, το μέτωπο που προκαλεί το μεγαλύτερο προβληματισμό είναι σε μια ρεματιά και κινείται προς το Λιμνιώνα Σάμου.
Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στη Σάμο, έπειτα από ολονύκτια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες. Από τα ξημερώματα ενισχύουν το έργο της κατάσβεσης και εναέρια μέσα, επιδιώκοντας να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις μικρές εστίες που εξακολουθούν να καίνε μεταξύ Μαραθόκαμπου και Λιμνιώνα, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους αναζωπύρωσης λόγω των δυνατών ανέμων στο νησί.
Νωρίτερα, το απόγευμα της Δευτέρας, εκκενώθηκαν προληπτικά τουριστικά καταλύματα, με αποτέλεσμα τουριστικά λεωφορεία να μεταφέρουν διαρκώς κόσμο σε άλλες περιοχές του νησιού. Η φωτιά πέρασε ακόμα και μέσα από τα σπίτια, ωστόσο «είναι ευτύχημα ότι δεν είχαμε απώλειες, ούτε τραυματισμούς» σχολίασε ο υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Απόστολος Γεροκώστας, ο οποίος συντονίζει το έργο κατάσβεσης στο νησί.
Σύμφωνα με έρευνα, η Σάμος έχει τις περισσότερες καμένες εκτάσεις από οποιοδήποτε άλλο νησί της χώρας την τελευταία δεκαετία. Αυτή ήταν η τρίτη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, για την οποία υπάρχουν και πάλι υπόνοιες εμπρησμού. Σε σχέση με την προηγούμενη, πάντως, οι τρεις συλληφθέντες που κατηγορούνται για την πυρκαγιά στις 28 Ιουλίου στο Κοκκάρι ζήτησαν και πήραν νέα 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν, η οποία λήγει το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ο μεγαλύτερος «εχθρός» των πυροσβεστών παραμένει ο άνεμος καθώς σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ στην περιοχή αναμένεται σήμερα να επικρατήσουν άνεμοι έντασης έως και 6 μποφόρ.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρύξει τις περιοχές Μαραθόκαμπος και Καρλόβασι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Με ιδιωτική πρωτοβουλία και δίχως εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εκκενώθηκαν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούσαν τουρίστες κυρίως από τη Σκανδιναβία, καθώς ο καπνός είχε γίνει αφόρητος.Μια αναζωπύρωση στην περιοχή λίγο πριν από τα Βοτσαλάκια είχαμε στις 23.30. Επιτόπου βρέθηκαν  επίγειες δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να την κρατήσουν μακριά από τις κατοικίες.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή για καμένες κατοικίες.

Λίγο πριν τις 19.40 εκκενώθηκε το χωριό Βοτσαλάκια Μαραθοκάμπου. Η πυροσβεστική απομάκρυνε όλους τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες και τους οδήγησε δίπλα στην παραλία. Οι κάτοικοι ανάφεραν χαρακτηριστικά πως «βρέχει στάχτη».

Την ίδια ώρα ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι η εστία της μεγάλης φωτιάς ξέσπασε κοντά σε δρόμο στην ευρύτερη περιοχή Κοσμαδαίων η οποία βρίσκεται, ανάμεσα στο Μαραθόκαμπο και στο Καρλόβασι.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Μαραθόκαμπο Σάμου συμμετείχαν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ ένα ελικόπτερο «σούπερ πούμα» διατέθηκε για να συντονίσει τα εναέρια μέσα.

Επίσης, με μεταφορικά αεροσκάφη C-130 και C-27 έχουν μεταφερθεί στη Σάμο 75 πυροσβέστες.

Ένας κάτοικος της περιοχής βιντεοσκόπησε το απόγευμα της Δευτέρας την φωτιά από την παραλία στο χωριό Βοτσαλάκια.

Τραγικές ήταν οι εικόνες στους δρόμους της περιοχής, καθώς εκατοντάδες τουρίστες μάζευαν άρον – άρον τα πράγματά τους και μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία αλλά και ΚΤΕΛ σε ασφαλή σημεία του νησιού.

Το πύρινο μέτωπο στο Μαραθόκαμπο είχε πολύ καπνό, την ώρα που δεν φύσαγε καθόλου με αποτέλεσμα ο καπνός να μένει πάνω από τις εστίες και να ήταν αδύνατον για τα Καναντέρ να κάνουν ρίψεις.

Στη Σάμο βρίσκονται από τη Δευτέρα 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα και 50 από την Θεσσαλονίκη.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας σε δύσβατη δασική έκταση στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Στην κατάσβεσή της αρχικά συνέδραμαν έντεκα οχήματα με 25 πυροσβέστες, οχτώ άτομα σε πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στην κατάσβεση συμμετείχαν και 50 εθελοντές καθώς και 25 υδροφόρες ιδιωτών και δήμων. Η φωτιά στις 18:00 αναζωπυρώθηκε και κατευθύνθηκε προς την περιοχή Βοτσαλάκια.

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου