Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Έρευνες και «φιλικές ανακρίσεις» για τα «ημερολόγια του Αφγανιστάν»

















Ο αμερικανικός στρατός θα έχει την ευθύνη αν απειληθεί η ζωή των πληροφοριοδοτών του στο Αφγανιστάν, μετά τη δημοσίευση των απόρρητων αρχείων στο Wikileaks, τονίζει ο ιδρυτής του Τζούλιαν Ασέιντζ, απαντώντας σε επικρίσεις για τους κινδύνους από τις αποκαλύψεις.


Μιλώντας στον Observer υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ ήταν τόσο ανέμελες με τις πηγές τους στο Αφγανιστάν· είμαστε αηδιασμένοι από αυτό». Προσθέτει ακόμα ότι το Wikileaks γνωρίζει πώς να προστατεύει τις πηγές του.

Αντίθετα με ότι υποστηρίζουν πολλοί επικριτές της δημοσίευσης από την ιστοσελίδα του Ασέιντζ και τριών μέσων ενημέρωσης (Guardian, New York Times, Der Spiegel), ο Ασέιντζ τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι απειλήθηκε κάποιος πληροφοριοδότης. Αλλά αν χάσει τη ζωή του ή τραυματιστεί ένας πληροφοριοδότης, το Wikileaks θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις έρευνες για τη διαρροή.

Ο Μπράντλι Μάννινγκ, πρώην αναλυτής του στρατού που κρατείται για τη διαρροή στο Wikileaks βίντεο από το Ιράκ, είναι ο βασικός ύποπτος και για αυτή τη διαρροή. Οι Αρχές διερευνούν τώρα αν είχε και συνεργούς.

Σε μία άλλη εξέλιξη που αναφέρει το CNet, ο Τζέικομπ Άπελμπαουμ, προγραμματιστής που φέρεται να σχετίζεται με το Wikileaks, κρατήθηκε επί τρεις ώρες από ομοσπονδιακούς πράκτορες στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ. Ερευνήθηκαν τα προσωπικά του είδη, αλλά απέφυγε να απαντήσεις σε ερωτήσεις για το Αφγανιστάν και το Ιράκ χωρίς τη παρουσία δικηγόρου.

Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη ενώ δύο πράκτορες του FBI τον προσέγγισαν και το Σάββατο μετά από ομιλία του σε συνέδριο προγραμματιστών. Ωστόσο, δεν απάντησε στις ερωτήσεις του και δεν υπήρξε συνέχεια.

Newsroom ΔΟΛ
πηγη: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου