Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

"Τα κατάφερα. Το ήξερα από την αρχή ότι θα τα κατάφερνα"


O 34χρονος Στάφορντ άρχισε το επικό ταξίδι του την άνοιξη του 2008 με την ελπίδα να ολοκληρώσει το παράτολμο εγχείρημα μέσα σε έναν χρόνο. «Μου φαίνεται απίστευτο ότι βρίσκομαι εδώ», ήταν η πρώτη του δήλωση στους δημοσιογράφος όταν έφτασε στις ακτές της Βραζιλίας. «Αποδεικνύει ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα, ακόμη και όταν οι άλλοι δεν το πιστεύουν. Απέδειξα ότι όταν θέλεις κάτι αρκετά, μπορείς να κάνεις τα πάντα».
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Στάφορντ είχε καταρρεύσει στην άκρη του δρόμου. Οταν έφτασε όμως στην ακτή της Μαρούντα έμοιαζε να κουβαλάει ένα τεράστιο φορτίο ενέργειας- σαν να μην περπατούσε επί 2 χρόνια.

«Τα κατάφερα. Το ήξερα από την αρχή ότι θα τα κατάφερνα». Με αυτό το μήνυμα ενημέρωσε ο Εντ Στάφορντ τους 5.000 φίλους του στο Τwitter ότι έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε κατά μήκος του Αμαζονίου, από τις πηγές του στις Ανδεις έως τις εκβολές του στον Ατλαντικό. Για να πετύχει τον άθλο του, χρειάστηκε να περπατήσει επί 859 ημέρες, να διανύσει 6.400 χιλιόμετρα, να υποστεί τα τσιμπήματα 50.000 κουνουπιών και να αντιμετωπίσει πλήθος κινδύνων.


Πρώην λοχαγός του βρετανικού στρατού, ο Εντ Στάφορντ ρίχτηκε σε αυτήν την περιπέτεια επειδή ήθελε να κάνει κάτι που δεν είχε κάνει κανένας άλλος πριν από αυτόν. Οταν, όμως, ολοκλήρωσε τον άθλο του, ήθελε να μεταφέρει κάτι περισσότερο από ένα μήνυμα για τη δύναμη της θέλησης:

το δάσος του Αμαζονίου καταστρέφεται, όπως μπόρεσε να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια.

Για τον ίδιο ήταν ένα ταξίδι γνώσης και κατανόησης της τεράστιας σημασίας που έχει το τροπικό δάσος για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές. Είδε τεράστιες εκτάσεις να έχουν αποψιλωθεί και κατάλαβε ότι η αποψίλωση συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Σήμερα, ελπίζει ότι το ταξίδι του θα γίνει ένας μοχλός ευαισθητοποίησης για την καταστροφή που συντελείται.

Αρχισε το 2008. Τουλάχιστον έξι αποστολές έχουν «κατεβεί» τον Αμαζόνιο. Ολες άρχισαν από τις περουβιανές Ανδεις και διέσχισαν την Κολομβία και τη Βραζιλία πριν καταλήξουν στον ωκεανό. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, χρησιμοποιήθηκαν πλωτά μέσα. Αντίθετα, ο Στάφορντ ξεκίνησε με τα πόδια και ολοκλήρωσε το ταξίδι του με τον ίδιο τρόπο. Εκανε τα πρώτα βήματα στις 2 Απριλίου του 2008 έχοντας στο πλευρό του έναν φίλο. Επειτα από τρεις μήνες, όμως, ο συνοδοιπόρος του εγκατέλειψε την προσπάθεια. Εκείνος συνέχισε τον δρόμο του. Πολλές φορές τρεφόταν με πιράνχας που έπιανε στο ποτάμι. Για να χαλαρώνει το βράδυ κατέβαζε στο δορυφορικό του κινητό επεισόδια από την αγαπημένη του τηλεοπτική σειρά. Μετά τους τρεις πρώτους μήνες, είχε στο πλευρό του έναν περουβιανό δασοφύλακα, τον 31χρονο Γκάντιελ «Τσο» Σάντζες Ριβέρα. Μαζί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους, από κροκόδειλους μήκους πέντε μέτρων και τεράστιες ανακόντα, έως έλλειψη τροφίμων και ορμητικά νερά. Τον Σεπτέμβριο του 2 008 έφτασε ένα σαφές μήνυμα από ένα χωριό ιθαγενών: «Εάν περνούσε ένας γκρίνγκο μέσα από το χωριό θα τον σκότωναν». Οι Στάφορντ και Ριβέρα σχεδίασαν μια διαδρομή έξω από το χωριό. Ακόμη κι έτσι, όμως, τους έπιασαν και τους οδήγησαν στον αρχηγό της φυλής. Κατάφεραν να γλιτώσουν μόνο όταν οι πολλές εξηγήσεις που έδωσαν για τον λόγο του ταξιδιού τους κρίθηκαν επαρκείς.

Και άλλο ταξίδι. Ο Στάφορντ δηλώνει σήμερα ότι σχεδιάζει ακόμη ένα επικό ταξίδι για τον Σεπτέμβριο του 2011. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά φυσικά θα είναι κάτι που κανένας δεν έχει κάνει πριν από αυτόν. Μέχρι τότε θα ξεκουράζεται. «Αυτό το ταξίδι ήταν η ζωή μας. Για 2 χρόνια δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να περπατάμε και να περπατάμε. Νομίζω ότι το αυριανό ξύπνημα θα είναι μια τεράστια αλλαγή για μας. Αλλά θα το συνηθίσουμε».

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου