Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Μείωση θερμίδων με απλά βήματα




Η απώλεια βάρους παίζει σημαντικό ρόλο στην διαφύλαξη της υγείας. Μεγάλες, διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει ότι απώλεια μόλις 5 κιλών αρκεί για να αρχίσει να μειώνεται η αρτηριακή πίεση, να ρυθμίζεται το σάκχαρό, να ελαττώνεται η χοληστερόλη και γενικώς για να προστατευτεί κανείς από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης (ESH), η απώλεια 5 κιλών μπορεί να μειώσει κατά 4,4 mmHg τη συστολική (μεγάλη) και κατά 3,6 mmHg τη διαστολική πίεση (μικρή), αλλά και να προλάβει την εμφάνιση της υπέρτασης στους υπέρβαρους.
Επομένως, ακόμη και αν κάποιος χάσει λίγα κιλά, το όφελος που θα έχει όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου είναι πολύ σημαντικό.
Για να αδυνατίσει κάποιος, δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκην να κάνει δίαιτα. Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, έχει μερικές συμβουλές για να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά χωρίς κόπο και στερήσεις. Να θυμάστε ότι για να χάσετε μισό κιλό σε μία εβδομάδα πρέπει να μειώσετε κατά 500 τις θερμίδες που καταναλώνετε κάθε ημέρα.
1. Κρατήστε λεπτομερές ημερολόγιο διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Έτσι θα ξέρετε επακριβώς τι τρώτε και πόσο κινείστε. Μελέτες έχουν δείξει πως συνήθως υποτιμάμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε καθημερινά, με επακόλουθο να προσλαμβάνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες απ’ όσες νομίζουμε, δίχως να το συνειδητοποιούμε.
2. Αφού καταγράψετε τι ακριβώς τρώτε, υπολογίστε τις θερμίδες. Στα έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου θα τις δείτε εύκολα στις συσκευασίες τους, ενώ για τα υπόλοιπα μπορεί να σας βοηθήσει και ένας θερμιδομετρητής.
3. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων, δίνοντας έμφαση στην ποσότητα που περιέχει τις αναγραφόμενες θερμίδες. Συνήθως είναι ανά 100 γρ. τροφίμου (και όχι ανά… πακέτο, όπως πολλοί νομίζουν).
4. Μειώστε το λίπος. Να τηγανίζετε σε αντικολλητικά σκεύη με νερό αντί για λάδι, να βάζετε το μισό ή λιγότερο βούτυρο, σάλτσα ή κρέμα γάλακτος στο φαγητό (ίσα ίσα για να πάρει λίγη γεύση, αντί να… κολυμπάει σε αυτά) και να προτιμάτε τις λάιτ εκδοχές των αγαπημένων σας τροφίμων (προσέχοντας πάντα στις θερμίδες ανά συγκεκριμένη ποσότητα).
5. Αντικαταστήστε το πρόσθετο αλάτι (κάνει κατακράτηση υγρών) στο φαγητό με όποια μπαχαρικά σάς αρέσουν.
6. Φάτε καυτερά. Κόκκινες πιπεριές και τσίλι φαίνεται ότι διεγείρουν τον μεταβολισμό, ενώ «κόβουν» και την όρεξη.
7. Κάνετε έξυπνες αλλαγές. Αντί για τηγανητές πατάτες, προτιμήστε τις ψητές στο αλουμινόχαρτο, και αντί για μηλόπιτα βράστε στην κατσαρόλα μήλα και προσθέστε κανέλα.
8. Να πίνετε αλκοόλ μετά το φαγητό. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν πίνουμε πριν ή στη διάρκειά του, τρώμε περισσότερο.
9. Να πίνετε άφθονο νερό για να κόβετε την πείνα σας.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου