Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Κρατάει χρόνια αυτή η βεντέτα


Η βεντέτα του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ, δεν είναι μια καινούργια ιστορία. Κρατάει εδώ και 14 χρόνια, από την ημέρα που έφυγε ο Σερβοέλληνας προπονητής από την Ενωση και πήγε στον Ολυμπιακό. Τότε, που κατηγορήθηκε για προδοσία...
Και μπορεί έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια και τις δύο επιστροφές του Ντούσκο στον κιτρινόμαυρο πάγκο να υπάρχουν πια οπαδοί που στέκονται στο πλευρό του (βάζοντας πάνω από όλα το καλό της ομάδας), παρ’ όλα αυτά όμως είναι μια πραγματικότητα πως ακόμα υπάρχει μερίδα φίλων του «Δικεφάλου» που δεν μπορεί να τον αποδεχτεί. Γι’ αυτό και το τελευταίο επεισόδιο στο «Ελ Πάσο», το περασμένο Σάββατο, όπου ο 62χρονος τεχνικός έφτασε στο σημείο να... γρονθοκοπηθεί!


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια έχουν υπάρξει και πολλά άλλα επεισόδια. Ολα ξεκίνησαν στις 13 Ιανουαρίου του 1997, όταν η ΑΕΚ υποδέχεται στο Νίκος Γκούμας τον Ολυμπιακό και στο γήπεδο ο Μπάγεβιτς κάνει την εμφάνισή του ως τεχνικός των «ερυθρολεύκων»! Η επιστροφή του Ντούσαν στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν επεισοδιακή, με τους οπαδούς του «Δικεφάλου» να ετοιμάζουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Υβριστικά συνθήματα, αποδοκιμασίες, πανό και δεκαχίλιαρα με αποτυπωμένο το πρόσωπο του Σερβοέλληνα (θέλοντας να δείξουν ότι άφησε την ΑΕΚ για τα λεφτά του Κόκκαλη) συνέθεταν το όλο σκηνικό εκείνης της βραδιάς. Η ΑΕΚ κερδίζει 2-0 με γκολ των Μπατίστα και Νικολαΐδη και αυτή η επικράτηση πανηγυρίστηκε δεόντως!

Τον Μάιο του 2002, ο Μάκης Ψωμιάδης (αφεντικό τότε της Ενωσης), παίρνει την απόφαση να φέρει πίσω τον Ντούσκο. Οι οργανωμένοι ξεσηκώνονται και κηρύσσουν πόλεμο εναντίον του προπονητή, με σκοπό να τον εξαναγκάσουν σε φυγή. Μιλάμε για μια συνεχή... μάχη, με το ένα περιστατικό να διαδέχεται το άλλο. Ολόκληρα βιβλία θα μπορούσαν να γραφτούν!

Το περιβόητο πανό της Original «ΑΕΚ Σ’ ΑΓΑΠΩ, ΠΡΟΔΟΤΗ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» είναι η πηγή πολλών αναταραχών κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Ντούσκο στον πάγκο του «Δικεφάλου». Ο Μπάγεβιτς είχε ζητήσει από τη διοίκηση να μην τοποθετείται το πανό στο γήπεδο, αλλά παρά τις προσπάθειες που έγιναν, εκείνο πάντα βρισκόταν στη θέση του...

Στον αγώνα κόντρα στον ΟΦΗ (2/3/2003 στο Νίκος Γκούμας) παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και κάποιοι επώνυμοι υποστηρικτές της, όπως οι ηθοποιοί Γιάννης Βούρος και Πασχάλης Τσαρούχας, προσπαθούν να το ξεκρεμάσουν και συγκρούονται με την Original μπροστά στη σκεπαστή!

Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί, ο Μπάγεβιτς λέει πως δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα για την οικογένειά του και επίσης ότι του έστειλαν με το ταχυδρομείο σφαίρες στο σπίτι του! «Εγώ θα σκοτώσω τον αρχηγό τους» δηλώνει με μίσος και θυμό και οι κουβέντες του αυτές γίνονται πρωτοσέλιδο σε όλον τον ελληνικό Τύπο και κάνουν σε χρόνο ρεκόρ τον γύρο του κόσμου...

Η κόντρα δεν σταμάτησε όμως σε εκείνο το όντως πολύ χοντρό συμβάν. Οι συγκρούσεις εκείνη την περίοδο ήταν πάρα πολλές. Κάθε εκτός έδρας αναμέτρηση της Ενωσης μύριζε μπαρούτι. Μετά το παιχνίδι με την Παναχαϊκή, η ομάδα σταματάει για φαγητό στο Κιάτο, κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, και πέφτει πάνω σε πούλμαν της Original! Ακολουθεί πανικός! Καφέδες, σάντουιτς, ακόμη και καρέκλες αποτέλεσαν... όπλα μάχης, με τον Μπάγεβιτς να απαντά και τους παίκτες να προσπαθούν να τον προστατέψουν και να ηρεμήσουν την κατάσταση. Χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να τερματιστεί η σύρραξη!


Το εμετικό πανό και η «εκεχειρία»
Μπάγεβιτς και οπαδοί ήρθαν και σε άλλες περιπτώσεις face to face, όπως κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ή εν πτήσει κατά την επιστροφή της αποστολής από το Ηράκλειο (από αναμέτρηση με τον ΟΦΗ), αλλά και κατά την επιστροφή από τον Πύργο μετά το ματς με τον Πανηλειακό, όταν η αποστολή συναντήθηκε ξανά με πούλμαν της Original, αυτήν τη φορά στο χωριό Παλούκια της Αμαλιάδας! Μέχρι και στο κινεζικό εστιατόριο του Ντούσκο στη Νέα Ερυθραία υπήρξε αναταραχή κάποια στιγμή!

Επίσης, τα συλλαλητήρια των οργανωμένων σε κάθε αγώνα της Ενωσης, τότε, ήταν πολλά, όπου συνεχώς κρατούσαν κούκλες βατράχων Κέρμιτ στα χέρια τους, με τους οποίους παρομοίαζαν τον προπονητή. Ακόμα, αξέχαστοι έχουν μείνει και οι ξυλοδαρμοί των συνεργατών του Ντούσκο, των Περσία και Μπουρουτζίκα!

Επειτα από όλα αυτά φθάσαμε στις 24 Ιανουαρίου του 2004 και στην αναμέτρηση με τον Ηρακλή στα Ανω Λιόσια. Το εμετικό σύνθημα που ακούστηκε για τη σύντροφο του Ντούσαν, την Μπέγκα, ξεχείλισε το ποτήρι, με τον έμπειρο τεχνικό να εγκαταλείπει τον πάγκο του και την ΑΕΚ.

Τον Νοέμβριο του 2008, ο Μπάγεβιτς επιστρέφει για δεύτερη φορά στην Ενωση. Η «Original» λέει «για μας είναι αόρατος» και αποφεύγει τα συνθήματα και τις αντιδράσεις. Επικρατεί, κατά κάποιον τρόπο, εκεχειρία και η σεζόν ολοκληρώνεται χωρίς κάτι το συγκλονιστικό. Μέχρι που φτάσαμε στα φετινά επεισόδια, του «Ελ Πάσο»...(esspresso)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου