Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τα δίδακτρα και οι φόβοι


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ε.Α.Π. αντιδρά στην πρωτοβουλία που ανεπίσημα πήραν ο κοσμήτορας και έξι ακόμα καθηγητές της σχολής τους, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα των διδάκτρων.


Πριν από μερικά χρόνια ένας πρώην φοιτητής του πανεπιστημίου, ο Τάσος Λιάλιος, κατέθεσε αγωγή εναντίον του Α.Ε.Ι. θεωρώντας αντισυνταγματικό να ζητά δίδακτρα το Ε.Α.Π. ενώ το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει ξεκάθαρα ότι και η δημόσια ανώτατη παιδεία στην Ελλάδα είναι δωρεάν. Το κατά πόσο είναι νόμιμη και συνταγματική η είσπραξη των διδάκτρων εξετάζει το Διοικητικό Εφετείο της Πάτρας.

Οι καθηγητές και ο κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου πήραν την πρωτοβουλία να στείλουν επιστολή σε όλους τους φοιτητές κινδυνολογώντας σχετικά με την βιωσιμότητα του 19ου Α.Ε.Ι. της χώρας αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι είναι τελικά αντισυνταγματική η καταβολή διδάκτρων.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ. που έχει κινητοποιήσει τους φοιτητές και τους αποφοίτους του Α.Ε.Ι. και έχει καταφέρει 350 από αυτούς να καταθέσουν και ομαδική αγωγή, βασιζόμενοι στο ίδιο επιχείρημα περί καθολικότητας της δωρεάν δημόσιας ανώτατης παιδείας, την οποία ορίζει το άρθρο 16.

«Στις 21/07/2010 γίναμε όλοι αποδέκτες της επιστολής των 7 μελών ΔΕΠ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ με αφορμή την επικείμενη έκδοση απόφασης από το Διοικητικό Εφετείο Πατρών σχετικά με την προσφυγή του Τάσου Λιάλιου για τα δίδακτρα.

H πρωτοβουλία αυτή, όπως ισχυρίζονται οι εμπνευστές της, εξέφρασε την "αγωνία" τους ότι διακυβεύεται το δικαίωμα στη γνώση χιλιάδων, εν ενεργεία ή εν δυνάμει, φοιτητών του ΕΑΠ, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών ως αποτέλεσμα πιθανής κατάρρευσης του ιδρύματος, λόγω ενδεχόμενης θετικής για την πλευρά μας απόφασης του δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα των διδάκτρων.

Θα θέλαμε να θυμίσουμε σε όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και σε όποιον άλλο ενδιαφέρεται ειλικρινά, πως το δικαίωμα στη γνώση και τη μόρφωση δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα και να εξασφαλίζεται μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να το απολαύσουν.

Ιδιαίτερα σήμερα που η πλειονότητα του ελληνικού λαού δέχεται πρωτοφανή επίθεση στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά του δικαιώματα η «ευαισθησία» αυτή, είναι υποκριτική γιατί το πραγματικό της αντικείμενο είναι τα κέρδη του ιδρύματος και όχι το συμφέρον των φοιτητών του. Ο φόβος μήπως τυχόν θιγούν τα απίστευτα κέρδη του ΕΑΠ είναι δείγμα κοινωνικής αναλγησίας, την ώρα που ο μηνιαίος μισθός του εργαζόμενου είναι μικρότερος από τα δίδακτρα μίας θεματικής ενότητας.

Ο σύλλογός μας έχει πολλές φορές καλέσει σε διάλογο και κοινό προβληματισμό πάνω στο παρόν και το μέλλον του ΕΑΠ όλους τους φορείς του ιδρύματος με πιο χαρακτηριστική την τελευταία (Μάη) εκδήλωση - ημερίδα του συλλόγου, όπου έλαμψαν δια της απουσίας τους οι «επίσημοι» φορείς του ΕΑΠ, αλλά και τα συγκεκριμένα μέλη ΔΕΠ.

Ως σύλλογος θεωρούμε αναγκαίο να σταθούμε στα κενά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας προκειμένου να συμβάλλουμε από την πλευρά μας στο διάλογο και να ξεκαθαρίσουμε αδιευκρίνιστες πλευρές της.

1.Οι επτά ΔΕΠ λένε ένα μεγάλο ψέμα, ισχυριζόμενοι ότι το ΕΑΠ θα αναγκαστεί να αναστείλει την λειτουργία του, αν η δικαστική απόφαση που αναμένεται να βγει το Σεπτέμβρη δικαιώσει την προσφυγή μας! Δεν υπάρχει ούτε νομικός, ούτε οικονομικός-πρακτικός λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η όποια θετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών, θα δεσμεύει το ΕΑΠ αποκλειστικά και μόνον να εγγράψει τον Τάσο Λιάλιο στον ΕΛΠ χωρίς δίδακτρα. Επιπλέον, σε αυτόν τον βαθμό η απόφαση δεν αποτελεί δεδικασμένο και αν κάποιος θελήσει να γραφτεί στο ΕΑΠ χωρίς δίδακτρα, θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία και να περιμένει τρία, περίπου, χρόνια μέχρι την απόφαση ενός δικαστηρίου.

Οι αγωγές στα αστικά δικαστήρια είναι ανεξάρτητη διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την παρέλευση μιας τετραετίας ακόμη! Μέχρι κάποια δικαστική απόφαση να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τα οικονομικά του ΕΑΠ θα περάσουν άλλα δύο - τρία χρόνια το λιγότερο.

Αν το Υπουργείο αναστείλει τη λειτουργία του ΕΑΠ ή αλλάξει τις διαμορφωμένες σήμερα συνθήκες, αυτό το γεγονός δεν θα έχει ως βάση τις φοιτητικές διεκδικήσεις, αλλά θα αποτελεί μια ακόμη παρανομία για την οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει και στην ΕΕ με κονδύλια της οποίας στήθηκε το πανεπιστήμιο και από την οποία χρηματοδοτείται αδρά το ΕΑΠ.

2.Το αναφερόμενο στην επιστολή των μελών ΔΕΠ επιχείρημα ότι το ποσό που διεκδικείται από όσους έχουν καταθέσει ομαδικές αγωγές για επιστροφή των διδάκτρων που έχουν υποχρεωθεί να πληρώσουν κατά παράβαση του Συντάγματος ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ευρώ είναι ένα νέο ψέμα και επιλεγμένη ανακρίβεια.

Το ποσό αυτό είναι περίπου δεκαπλάσιο του διεκδικούμενου. Η διόγκωση του ποσού αποσκοπεί στον εκφοβισμό των φοιτητών και την αποτροπή παρόμοιων ενεργειών εκ μέρους τους, ενώ σαφώς επιδιώκει να συκοφαντήσει και το δικαστικό μας αγώνα. Παράλληλα, επιχειρείται να στηριχτεί με αυτόν τον τρόπο ο εντελώς ανεδαφικός ισχυρισμός ότι η συγκεκριμένη νομική διεκδίκηση οδηγεί "μοιραία" και "άμεσα" στην κατάρρευση ή, το λιγότερο, τη συρρίκνωση του ΕΑΠ!

3.Στο κείμενό τους τα επτά μέλη ΔΕΠ αμφισβητούν ανοικτά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το Σύνταγμα. Αναφέρουν για παράδειγμα: πιστεύουμε ότι το δικαστήριο τελικά θα ερμηνεύσει ορθά το άρθρο 16 παρ. 4 του Συντάγματος, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ΕΑΠ αποτελεί μία μορφή Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία δεν υπήρχε κατά το χρόνο θέσπισης του Συντάγματος το 1975 καθώς και την ιδιαιτερότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης η οποία συνεπάγεται επιπλέον δαπάνες σε εκπαιδευτικό και πληροφοριακό υλικό όπως και δαπάνες επικοινωνίας (η υπογράμμιση δική μας).

Προσπαθούν να προκαταλάβουν ή τουλάχιστον να παρέμβουν στη λήψη της απόφασης του δικαστηρίου και επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν, προτρέπουν τους πολιτειακούς φορείς να το κάνουν. Επιπλέον προχωρούν σε μια εντελώς περίεργη για ακαδημαϊκούς δασκάλους ερμηνεία του Συντάγματος ισχυριζόμενοι ότι καλύπτει μόνο ό,τι υπήρχε πριν θεσπιστεί.

4.Η ανακοίνωση των επτά μελών ΔΕΠ δίνει την εντύπωση ότι προετοιμάζει το έδαφος για την υλοποίηση σεναρίων και μεθοδεύσεων σε βάρος του πανεπιστημίου, των φοιτητών και των αποφοίτων του. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε την από την ανακοίνωση αυτή ορμώμενη επερώτηση στη βουλή από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, είμαστε βέβαιοι ότι επιδιώκεται αυτός ο "φόβος" και η "αγωνία" να χρησιμοποιηθούν ως Δούρειος Ίππος για τα σχέδια που εξυφαίνονται στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως έχει γίνει σαφές από πρόσφατες και προηγούμενες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας.

Το ΕΑΠ δεν κινδυνεύει παρά μόνο από τις πολιτικές μεθοδεύσεις εκείνων που προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν ως πολιορκητικό κριό στην προσπάθεια για κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Στα σχέδια υποβάθμισης του ΕΑΠ και συνολικά της παιδείας, το ΔΣ του ΠΑΣΥΦΟΙΕΠΟ θα σταθεί αντιμέτωπο.

Και μαζί μας θα έχουμε και ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα, που τα προηγούμενα χρόνια πάλεψε σκληρά και απέτρεψε την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την πλήρη εμπορευματοποίηση του αγαθού της γνώσης.

5.Ειλικρινά περιμέναμε κάτι καλύτερο από πανεπιστημιακούς δασκάλους υπεύθυνους για την οργάνωση των σπουδών μας και για την αξιολόγηση των επιδόσεών μας. Τα επιχειρήματά τους είναι τουλάχιστον φαιδρά και έωλα. Φαίνεται όμως πως για τους επτά ΔΕΠ τα προβλήματα των φοιτητών είναι αμελητέα σε σχέση με τα κέρδη του ΕΑΠ.

Επιπλέον επισημαίνουμε ότι απουσιάζουν όλο το διάστημα που εμείς διεκδικούμε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη πλήρους κειμένου, αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, συμμετοχή των φοιτητών στη λήψη των αποφάσεων επί ακαδημαϊκών θεμάτων, τηλεδιασκέψεις και ηλεκτρονικές ΟΣΣ, βελτίωση των ακατάλληλων εγχειριδίων, βελτίωση των συνθηκών στις αίθουσες που γίνονται οι ΟΣΣ, φοροαπαλλαγή των σπουδών και αναλογιστική μελέτη για τον ορισμό του ύψους του κόστους ανά φοιτητή.

Μόνο μια τέτοια μελέτη θα μπορέσει να δώσει αναλυτικά στοιχεία για το καθορισμό του κόστους φοίτησης στο ΕΑΠ, για τις πηγές και τα ποσά χρηματοδότησής του, για το αποθεματικό του, το πού αυτό βρίσκεται και πώς χρησιμοποιείται, για το πού και πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα που καταβάλλουν οι φοιτητές, όχι με ποσοστά, αλλά με ακριβή νούμερα ανά έτος.

Από αυτά τα στοιχεία θα διαπιστωθεί το πραγματικό κόστος των σπουδών στο ΕΑΠ ανά φοιτητή και θα απαιτήσουμε την οριστική κατάργηση των κάθε μορφής και ύψους διδάκτρων, όπως και αν βαφτίζονται, και την κάλυψη αυτού του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ακριβώς γίνεται με όλα τα υπόλοιπα ΑΕΙ.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει με την αρμόζουσα σοβαρότητα το ΕΑΠ και να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμισή του. Ζητάμε από την υπουργό να βρει επιτέλους τον χρόνο, μετά από 10 περίπου μήνες που επίμονα το επιδιώκουμε, να συναντηθεί μαζί μας. Καλούμε όλους τους φορείς της εκπαίδευσης σε διάλογο για κοινή δράση για τα ενιαίαπροβλήματα μας».

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου