Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Δεν γλυτώνουμε τα νέα μέτρα από την «Τρόϊκα»...


















Βουτιά, μεγαλύτερη του αναμενόμενου, έκαναν τα έσοδα τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι στόχοι, που έχει θέσει το υπουργείο, αλλά θα είναι δύσκολο να γίνουν πράξη έως το τέλος του χρόνου.

Ισχυρή ρωγμή κατέγραψαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, σημειώνοντας σε ταμειακή βάση πτώση 6,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, την ώρα που οι δαπάνες «έτρεχαν» με ρυθμό 8,5%, χωρίς παρ’ όλα αυτά να διαταράσσεται ο στόχος για το έλλειμμα, που σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού καταγράφει μείωση 32,5%.
Την ίδια ώρα, η πραγματική οικονομία υφίσταται ισχυρό σοκ με την οικοδομική δραστηριότητα να σημειώνει «βουτιά» 22,4% το πρώτο πεντάμηνο του έτους, τη βιομηχανική παραγωγή να μειώνεται κατά 5,8% στο εξάμηνο, τις εισαγωγές να καταγράφουν μείωση 19,4% στο 12μηνο Ιουλίου 2009-Ιουλίου 2010 και τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 8,8% στο ίδιο διάστημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές εισαγωγές.
Λίγα 24ωρα μετά την αποχώρηση των ελεγκτών της τρόικας, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση εκπέμπουν ισχυρό σήμα κινδύνου για τα έσοδα.
Τον Ιούλιο του 2010, τα έσοδα του..........
. τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 4,688 δισ. ευρώ από 5,039 δις. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, με πτώση 6,9%. Στο επτάμηνο ανήλθαν σε 27,890 δις. ευρώ με ασθενική αύξηση 4,1% από 26,779 το αντίστοιχο επτάμηνο του 2009.
Υπενθυμίζεται, παρ’ ότι τα στοιχεία δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα, ότι ο στόχος του προϋπολογισμού για τα έσοδα αφορά σε αύξησή τους κατά 13,7% σε ετήσια βάση.
Στο μέτωπο των δαπανών, επιμέρους τον Ιούλιο σημειώνεται αύξηση 8,5% (από 7,131 δις. ευρώ, σε 7,746 δις. ευρώ) και σε επίπεδο επταμήνου η μείωση είναι εντός των στόχων του προϋπολογισμού 11,3% (από 42,714 δις. ευρώ σε 337,891 δις. ευρώ).
Οι δαπάνες τόκων εμφάνισαν σημαντική επιτάχυνση τον Ιούλιο, από 2,306 δις. ευρώ σε 3,168 δις. ευρώ και στο επτάμηνο ανέρχονται στα 8,9 δις. ευρώ από 8,891 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εξακολουθεί να σημειώνει κατακόρυφη πτώση 32,5% και διαμορφώθηκε στο επτάμηνο σε 14,474 δις. ευρώ από 21,470 δις. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2009, εξέλιξη που εξηγεί γιατί η τρόικα δεν ζήτησε και δεν ζητεί επί του παρόντος διορθωτικά μέτρα.
Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν τη βουτιά των εσόδων σε καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και των εισπράξεων φόρων στην περιουσία, που θα εισπραχθούν στο επόμενο διάστημα, αλλά και στην απεργία των τελωνειακών. Εκτιμούν ότι η πορεία των εσόδων θα είναι επιταχυνόμενη τους επόμενους μήνες και δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων μέτρων.
Όσον αφορά στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την οικοδομή, η βουτιά στον όγκο φτάνει το 22,4% στο σύνολο της χώρας, και ξεχωρίζει η πτώση 33,4% στην Αττική, 29,4% στη Στερεά Ελλάδα, 24,9% στη Δυτική Ελλάδα.
Μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, σε τρεις περιφέρειες καταγράφεται άνοδος του οικοδομικού όγκου, και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία 11,8%, στο Νότιο Αιγαίο 11,7% και στα Ιόνια Νησιά 3,9%.
Όσον αφορά στην παραγωγή της βιομηχανίας, οι κλάδοι που ξεχωρίζουν με τη μεγαλύτερη πτώση στο εξάμηνο είναι: Δέρματα-είδη υπόδησης 38,7%, είδη ένδυσης 26,1%, κλωστοφαντουργικές ύλες 18,1%, καπνός 18%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα 24%, μηχανήματα και είδη εξοπλισμού 17%, επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων εξοπλισμού 21,8%.

Κόντρα στο ρεύμα της πτώσης παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας κινήθηκε ο κλάδος ξύλου και φελλού, με αύξηση παραγωγής 24,1% στο εξάμηνο, αλλά και οι κλάδοι βασικών φαρμακευτικών προϊόντων (+7%) και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (+11,1%).

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι τα έσοδα τον Ιούλιο έκαναν βουτιά μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Έτσι, το πρώτο επτάμηνο, όχι μόνο δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι στόχοι, που έχει θέσει το υπουργείο, αλλά θα είναι δύσκολο να γίνουν πράξη και έως το τέλος του χρόνου.

Από την άλλη πλευρά, ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους για πιθανή έμμεση κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έπειτα από νόμο, που προτίθεται να φέρει το υπουργείο Οικονομικών για τα εργασιακά. Και όλα αυτά, την ώρα που οι Δημόσιοι Υπάλληλοι αναμένεται να χάσουν και άλλα χρήματα από το εισόδημά τους με το ενιαίο μισθολόγιο από τη νέα χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου