Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Τον Οκτώβριο αποφασίζουν για το εμπάργκο εξαγωγών στη Ρωσία

 

Καταστροφικές ζημιές στις σοδειές σιτηρών

Σύμφωνα μα ανακοίνωση του πρώτου αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Βίκτορ Ζουμπκόφ η Ρωσία σχεδιάζει να συζητήσει μετά την 1η Οκτωβρίου αν θα παρατείνει την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών και την επόμενη χρονιά.


Η απαγόρευση εξαγωγών που έχει εξαγγείλει η Ρωσία ισχύει από αύριο και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. «Μετά την 1η Οκτωβρίου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πώς θα δράσουμε μετά το Δεκέμβριο», αναφέρει ο Ζουμπκόφ σε e-mail που έστειλε στο ειδησεογραφικό Reuters. Οι δηλώσεις του Ζουμπκόφ έρχονται μετά τις αντικρουόμενες δηλώσεις για την απαγόρευση από την ηγεσία της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει δηλώσει ότι η απαγόρευση μπορεί να αρθεί νωρίτερα από την 31η Δεκεμβρίου 2010, αν το επιτρέψουν οι σοδιές. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού ανακοίνωσε ότι η σοδιά των σιτηρών αναμένεται να είναι 60 με 65 εκατομμύρια τόνοι, πρόσθεσε ότι η απαγόρευση των εξαγωγών μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2011.

Η Ρωσία είχε συγκομιδή 97 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το 2009 και χρειάζεται 78 εκατομμύρια τόνους για να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες.

Στη δήλωση που έστειλε στο Reuters, ο Ζουμπκόφ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των εμπόρων σιτηρών και της ανάγκης να διατηρηθεί η σταθερότητα στην εσωτερική αγορά τροφίμων.

«Κατανοούμε την ανησυχία των εξαγωγέων μας», δήλωσε. «Γι' αυτό το λόγο, όπως είπα, παρακολουθούμε συνεχώς και αναλύουμε τις προμήθειες σιτηρών στην εσωτερική αγορά». Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας η Ρωσία μπορεί να μην έχει σιτηρά από τη φετινή σοδιά για να εξάγει, ακόμα και το 2011 αν αρθεί το εμπάργκο εξαγωγών.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου