Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Το χειρότερο καλοκαίρι για το περιβάλλον


Αυτό το καλοκαίρι είναι αναμφίβολα ένα από τα χειρότερα στην ιστορία του περιβάλλοντος. Αρχισε με την ανεξέλεγκτη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και συνεχίζεται με τις πυρκαγιές στη Ρωσία που σαρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και τις πλημμύρες στην Ασία που πνίγουν κάτω από τόνους λάσπης ολόκληρες περιοχές. Είναι λοιπόν η αρχή του κακού; Ή μήπως είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα;

Στην Ουκρανία εξακολουθούσαν χθες να καίγονται έλη τύρφης σε απόσταση μόλις εξήντα χιλιομέτρων από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ, με τις αρχές να διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση δεν παρουσιάζει κίνδυνο και να αισιοδοξούν ότι η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή από την περασμένη Δευτέρα θα τεθεί υπό έλεγχο σύντομα. Η Ουκρανία πλήττεται από έναν πρωτοφανή καύσωνα, όπως και η γειτονική Ρωσία. Στη Μόσχα το θερμόμετρο άγγιξε την περασμένη Τρίτη τους 38,2 βαθμούς Κελσίου και η ρωσική πρωτεύουσα κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 130 χρόνων, από τότε δηλαδή που οι μετεωρολογικές αρχές κρατούν αρχεία. Με τη βοήθεια των ιστορικών, οι μετεωρολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέτοια φαινόμενα στη χώρα δεν είχαν παρουσιαστεί καν τα τελευταία χίλια χρόνια. Εξίσου πρωτοφανείς είναι οι πλημμύρες που πλήττουν το Πακιστάν, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχε καταγραφεί τέτοιο γεωγραφικό εύρος καταστροφής.

Στην επιστημονική ορολογία τα φαινόμενα αυτά χαρακτηρίζονται «ακραία». Είναι, όμως, συνέπεια των κλιματικών αλλαγών που προκαλούνται από τον άνθρωπο; Σε αυτό το σημείο οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Οπως επισημαίνουν στην εφημερίδα «Le Figaro», στις πλημμύρες του Πακιστάν και τον καύσωνα και την ξηρασία της Ρωσίας είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί ο ανθρώπινος παράγοντας απ΄ ό,τι στην πετρελαιοκηλίδα που πνίγει τον Κόλπο του Μεξικού εδώ και τέσσερις μήνες. Με άλλα λόγια, το λάθος των μηχανικών της ΒΡ αποδεικνύεται εύκολα και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Επίσης, δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι με την αποξήρανση των ελών χάθηκε ένας φυσικός μηχανισμός άμυνας απέναντι στις πυρκαγιές και ότι με την αποψίλωση των δασών αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος για πλημμύρες.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Αντίθετα, ο υπολογισμός για την επίδραση στο κλίμα των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην απλοποιούμε σύνθετα μηνύματα», εξηγεί ο Ερβέ Λε Τρετ, επικεφαλής του Ινστιτούτου «Simon Laplace». «Η κλιματική αλλαγή δεν αποτιμάται σε ένα καλοκαίρι, αλλά σε δεκαετίες. Οι επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου είναι μακροπρόθεσμες. Το κλιματικό σύστημα του πλανήτη θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ο άνθρωπος, όμως, έχει αρχίσει να το παραμορφώνει σαν μια ρόδα που ξεφουσκώνει σιγά σιγά», προσθέτει ο γάλλος επιστήμονας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο ρωσικός καύσωνας έχει πολλά αίτια και ότι τα περισσότερα από αυτά είναι τυχαία. «Μόνο η στατιστική αυτών των φαινομένων έχει νόημα. Το φαινόμενο πρέπει να επαναληφθεί για να αποδοθεί στα αέρια του θερμοκηπίου», καταλήγει.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνδέσουμε ένα μεμονωμένο φαινόμενο με την κλιματική αλλαγή. Οι προβλέψεις, ωστόσο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. «Σε όλα τα σενάρια της υπερθέρμανσης του 21ου αιώνα, και χωρίς να λάβουμε υπόψη μας ότι θα ληφθούν μέτρα προστασίας του κλίματος, οι πιθανότητες να αυξηθούν τα κύματα καύσωνα σε όλες τις ηπείρους και να γίνουν πιο συχνές οι καταρρακτώδεις βροχές ξεπερνούν το 90%. Οι πιθανότητες να γίνει πιο ευρύ το φαινόμενο της ξηρασίας ξεπερνούν το 66%», δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ο Πασκάλ βαν Ιπερσέλ, αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Ομάδας Εδικών για την Εξέλιξη του Κλίματος. «Είναι σαν να εμπλέκεται σε τροχαίο ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με 140 χιλιόμετρα, ενώ το όριο ήταν 130 χλμ. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να γνωρίζουμε εάν θα είχε εμπλακεί στο δυστύχημα σε περίπτωση που έτρεχε με 130 χλμ».

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου