Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Το στρες εμπόδιο στην τεκνοποίηση














Το υψηλό επίπεδο άγχους μπορεί να καθυστερήσει αρκετά την τεκνοποίηση σε νεαρά ζευγάρια μειώνοντας τoν πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης στη γυναίκα.

Σύμφωνα με μια νέα ιατρική μελέτη, ...

το στρες μπορεί μειώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μιας γυναίκας καθυστερώντας την τεκνοποίηση σε νεαρά ζευγάρια.

Η Δρ Σεσίλια Πάιπερ που υπογράφει τη σχετική μελέτη αναφέρει ότι «η χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει μερικά ζευγάρια, ενώ συστήνει περισσότερη έρευνα πάνω στο θέμα.»

Παράλληλα, Η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το αλκοόλ είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά την πιθανότητα σύλληψης, αλλά η επίδραση του στρες ήταν ως τώρα πιο αμφιλεγόμενη.

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης μετρήθηκαν τα επίπεδα των "ορμονών του στρες" στις γυναίκες που σχεδίαζαν να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο και διαπίστωσε ότι οι πιο αγχωμένες έχουν μειωμένες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

Ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποδείχτηκε επιστημονικά, δηλαδή η σύνδεση ενός βιολογικού δείκτη του στρες, όπως η αδρεναλίνη, με την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 274 υγιείς γυναίκες ηλικίας 18 - 40 ετών που ήθελαν να μείνουν έγκυες. Οι ερευνητές μέτρησαν στο σάλιο το επίπεδο δύο ορμονών, της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης.

Οι γυναίκες με τα μεγαλύτερα επίπεδα άλφα-αμυλάσης (που αποτελεί δείκτη για την ποσότητα της αδρεναλίνης) είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες στη διάρκεια των γόνιμων ημερών του κύκλου τους σε σχέση με όσες είχαν χαμηλό επίπεδο αδρεναλίνης.

Δεν διαπιστώθηκε όμως διαφορά (προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών) στην πιθανότητα εγκυμοσύνης, όσον αφορά την κορτιζόλη, που επίσης αποτελεί δείκτη χρόνιου στρες.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα ζευγάρια πρέπει να επιδιώκουν να μείνουν όσο γίνεται πιο χαλαρά, όταν προσπαθούν για μωρό. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως θα είχε νόημα να κάνουν κάποιες τεχνικές χαλάρωσης", συνιστά η Δρ Πάιπερ.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου