Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Καταρρίψτε τέσσερις μύθους για τον ύπνο




Και ξενυχτήστε άφοβα

Πόσο ύπνο χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος; Πώς αναπληρώνονται οι χαμένες ώρες; Πότε κοιμόμαστε πιο βαθιά και γιατί κάποιες φορές μας είναι δύσκολο να κλείσουμε τα μάτια; Οι απαντήσεις ίσως να μην είναι τόσο αυτονόητες…
Ο μύθος: Όλοι οι ενήλικοι πρέπει να κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Η αλήθεια: Η ερώτηση «πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε;» δεν έχει μόνο μία απάντηση. Είναι αλήθεια ότι ο μέσος ενήλικος κοιμάται περίπου 7-8 ώρες. Ωστόσο, η απαραίτητη ποσότητα ύπνου εξαρτάται από την ηλικία, διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας. Κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζονται παραπάνω από 4 ώρες, ενώ άλλοι ξεκουράζονται στο κρεβάτι τους έως και 10 ώρες. Δεν υπάρχει «φυσιολογική» ποσότητα ύπνου. Το κλειδί είναι να βρούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας και όχι να σχηματίσουμε μια απατηλή ιδέα περί φυσιολογικού. 

Ο μύθος: Πρέπει να αναπληρώνονται όλες οι χαμένες ώρες

Η αλήθεια: Αν κάποιο βράδυ ξενυχτήσατε, δεν χρειάζεται να αναπληρώσετε όλο τον χρόνο που στερηθήκατε. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ερευνητικές ενδείξεις, επαρκεί το ένα τρίτο των χαμένων ωρών. Επιπλέον, ο ύπνος τις επόμενες νύχτες είναι βαθύτερος και με καλύτερα αποτελέσματα.

Ο μύθος: Κοιμόμαστε πιο βαθιά όσο προχωρά η νύχτα

Η αλήθεια: Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο ανθρώπινος οργανισμός περνά από κύκλους διαφορετικών τύπων ύπνου, άλλους ελαφρύτερους και άλλους βαθύτερους. Η φύση έχει προνοήσει έτσι ώστε ο οργανισμός να ξεκουράζεται ακόμη κι αν ο ύπνος είναι σύντομος σε διάρκεια, εξ ου και μερικές φορές, λίγες ώρες ύπνου μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αναζωογονητικές.

Ο μύθος: Οι διαταραχές ύπνου υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά

Η αλήθεια: Η περιστασιακή δυσκολία στον ύπνο είναι πολύ συνηθισμένη. Όλοι oι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι προσωρινά και λύνονται από μόνα τους μόλις πάψει η αιτία που τα προκαλεί. Ωστόσο, περίπου 1 στους 10 υποφέρει από χρόνιες διαταραχές. Τα καλά νέα είναι ότι οι έρευνες δείχνουν πως ακόμη και οι πιο επίμονες μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.


Πηγή: in2life.gr

Filokseno**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου