Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010
Ψεύτικα emails και spams... τι να προσέχετε!!!
Όλες οι πληροφορίες για περίεργα εμαιλς που λαμβάνεται, κακόβουλα εμαιλς που... μπορείτε να πέσετε εύκολα θύματα και να σας πάρουνε τα λεφτά σας!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να τα δούμε όλα αναλυτικά...
1η κατηγορία
Είναι τα emails που σας έρχονται υποτίθεται από κάποιον από κάποια υποανάπτυκτη χώρα. Το περιεχόμενο του εμαιλ είναι πάντα παρόμοιο και σε γενικές γραμμές λέει το εξής:
"Είμαι ο Τάδε, έχω το τάδε τεράστειο ποσό που κληρονόμησα από τον πατέρα μου που πέθανε τις προάλλες σε τροχαίο. Θέλω να εγκαταλείψω τη χώρα και θέλω να με βοηθήσεις να βγάλω αυτά τα χρήματα εκτός χώρας. Σαν αντάλλαγμα θα σου δώσω το 10% ..."
Τα εμαιλς αυτά είναι συνήθως στα Αγγλικά και συνήθως με κακή μετάφραση. Επίσης, σου αφήνουν στοιχεία για να επικοινωνήσεις μαζί τους. Σε καμία περίπτωση μην ασχοληθείτε και σβήστε το! Αν ασχοληθείτε θα μπείτε σε μπελάδες και στο τέλος θα σας φάνε και χρήματα(μιας και αυτός είναι ο σκοπός τους).
2η κατηγορία
Σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσουμε τα εμαιλς που σε γενικές γραμμές λένε τα εξής:
"Κερδίσατε το τάδε υπέρογκο ποσό από την λοταρία μας. Το email σας επιλέχθηκε μεταξύ άλλων εκατομμυρίων, ως το νικητήριο. Υπογραφη Ο τάδε Υπουργος ή ο τάδε Πρόεδρος τυχερών παιχνιδιών"
Άλλη κλασσική απάτη, όπου σαν στόχο έχουν να σας φάνε χρήματα, σε καμία περίπτωση μην ασχοληθείτε, απλά αγνοήστε το (μην στενοχωριέστε, θα λάβετε κι άλλα, εγώ κάθε 2-4 βδομάδες λαμβάνω και από ένα τέτοιο :) )
3η κατηγορία
Εδώ συνήθως σας έρχεται ένα εμαιλ από κάποια μεγάλη επώνυμη εταιρεία λέγοντας σε γενικές γραμμές:
"(Από αποστολέα) services@yahoo.com
Προσφέρουμε σε συγκεκριμένα άτομα το βραβείο των πχ $100 και είστε ένας από αυτούς. Για να το παραλάβετε μέσω πχ paypal, κάντε login εδώ: (σας έχει ένα λινκ πχ prizes.yahoo.com) . Αφού πληρώσετε το μηδαμινό ποσό των $5, θα παραλάβετε το βραβείο σας μέσω πχ paypal ..."
Κλασσική απάτη, όπου πατώντας το link που σας παραθέτουν, πάει και καλά πχ στην yahoo (δεν είναι όμως η yahoo, παρά ένα τέλεια πιστό αντίγραφο στον σχεδισμό της σελίδας!). Έτσι, θα πληρώσετε το μηδαμινό ποσό των πχ $5 και δεν πρόκειται να πάρετε τίποτα... Αυτό ονομάζεται "phishing". Επίσης το email είναι και καλά από την yahoo, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα!(διαβάστε παρακάτω το 'ε')
4η κατηγορία
Σας στέλνουν υποτίθεται από την τράπεζά σας και σας λένε σε γενικές γραμμές:
"(Από αποστολέα) support@eurobank.gr
α) Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κάρτα σας, στέιλτε μας τα στοιχεία μπλα μπλα να τα διορθώσουμε... ή
β) Προέκυψε πρόβλημα με την επιβεβαίωση των στοιχείων σας, παρακαλούμε κάντε login στο ebanking σας, κάνοντας κλικ εδώ για να τα επαληθεύσετε: (σας έχει ένα link πχ accounts.eurobank.gr)"
Όπως και στην 3η κατηγορία, το email είναι και καλά από την τράπεζα, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα!(διαβάστε παρακάτω το 'ε') Έτσι για το α) απλά θα πάρουν τα στοιχεία της κάρτα σας και αν είναι πχ visa electron, θα σας αδειάσουν το λογαρισμό σε χρόνο μηδέν. Για το β) ισχύει ότι και στην 3η κατηγορία, με τη διαφορά εδώ ότι όταν γράψετε τα στοιχεία του ebanking σας, εννοείτε δεν θα μπει στο ebanking, αλλά θα τα πάρει ο κακόβουλος χρήστης που σας έστειλε το email. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μπει στον λογαριασμό σας σαν να είναι 'εσεις' και να ξαφρίσει τα χρήματά σας. Αντίστοιχα μπορεί να γίνει και με το paypal, egold, κτλ
5η κατηγορία
Εδώ θα εντάξουμε τις λοιπές κατηγορίες, που καλύφτηκαν εν μέρη από τις πιο πάνω, όπου πχ:
1. μπορεί να σας στείλουν πχ από την microsoft(και καλά) και να σας ζητάνε να μπείτε στην τάδε σελίδα να βάλετε σε μια φόρμα τα στοιχεία του email σας...
2. να σας στείλουν πχ από το paypal και καλά, και να σας πουν ότι μπλαμπλα και να σας ζητήσουν να στείλετε το password σας...
Χρυσές κανόνες για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο
Όταν λαμβάνετε ένα περίεργο εμαιλ φύσεως που σας αναφέραμε παραπάνω και έχετε αμφιβολίες, κάντε τα εξής:
α) ποτέ μην πατάτε τα links που σας προβάλλουν (πχ για να κάνετε login)
β) αν έχετε αμφιβολίες ότι μπορεί να είναι απάτη, πηγαίντε εκεί που σας προτρέπουν (πχ στην eurobank) γράφοντας οι ίδιοι την διεύθυνση της eurobank στην γραμμή διευθύνσεων του browser σας(ΙΕ, Firefox, κτλ) και κάντε τότε login
γ) πάρτε τον τίτλο του email και γράψτε τον στο google μέσα όμως σε διπλά εισαγωγικά(για να ψάξει την ακριβή φράση), έτσι θα βρείτε και άλλους που σχολιάζουν το συγκεκριμένο εμαιλ σε σελίδες στο ιντερνετ για να δείτε ότι τελικά είναι απάτη (μη νομίζετε ότι λάβατε πχ το τάδε εμαιλ μόνο εσείς...)
δ) ποτέ καμία εταιρεία δεν πρόκειται να σας ζητήσει το password μέσω εμαιλ
ε) μην "ψαρώνετε" αν σας έχει έρθει εμαιλ πχ από το paypal και η διεύθυνση είναι όντως σωστή πχ support@paypal.com. Δεν σημαίνει ότι είναι από την paypal, αυτό με λίγες προχωρημένες γνώσεις μπορεί να το κάνει ο καθένας! Πχ μπορεί κάποιος να στείλει email ως πχ staff@google.com που είναι άσχετος με την google και το email του το πραγματικό να είναι papapa@domainer.com, αλλά να μην φαίνεται σε σας το πραγματικό του στον αποστολέα, αλλά να φαίνεται μόνο το staff@google.com!
στ) να ξέρετε πως το 99% των περιπτώσεων που σας προσφέρουν κάποια μαγική ευκαιρία για να βγάλετε χρήματα, συνήθως όχι δεν βγάζετε, αλλά χάνετε χρήματα!
Filokseno**
Πηγή: totefteri
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου