Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί το γιαούρτι δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας

Δεν είναι απλά μια υγιεινή διατροφική επιλογή αλλά και ένα απολαυστικό σνακ με ποικιλία σε γεύσεις, υφή και περιεκτικότητα σε... γάλα, λιπαρά και γλυκαντικές ουσίες. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση το γιαούρτι αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες τροφίμων στον κόσμο.

Το γιαούρτι ικανοποιεί την ανάγκη για ένα υγιεινό σνακ, εύκολο και γρήγορο και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να φάτε ένα γιαούρτι στο σπίτι ή στο γραφείο, ανάμεσα στα γεύματα ή για ένα ελαφρύ βραδινό και να προσλάβετε τις απαραίτητες για τον οργανισμό σας βιταμίνες και ουσίες...Δεν είναι όλα τα γιαούρτια εξίσου θρεπτικά
Δεν είναι όμως όλα τα γιαούρτια το ίδιο θρεπτικά. Ορισμένα γιαούρτια ανήκουν περισσότερο στην κατηγορία του γλυκού παρά του θρεπτικού σνακ.
«Υπάρχουν διάφορα γιαούρτια, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη που προέρχονται από τις γλυκαντικές ουσίες και τα πρόσθετα συστατικά», επισημαίνει η διαιτολόγος Bonnie Taub-Dix.
Η αλήθεια βρίσκεται στην ετικέτα
Για να βρείτε το πιο υγιεινό γιαούρτι με πραγματικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα στη συσκευασία. Να θυμάστε ότι η ζάχαρη που αναγράφεται στον πίνακα περιλαμβάνει πρόσθετα σάκχαρα και λακτόζη, που είναι η φυσική μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται στο γάλα.
«Μια μερίδα απλό γιαούρτι περιέχει 8-12 γραμμάρια ζάχαρης από λακτόζη χωρίς οποιαδήποτε πρόσθετα σάκχαρα. Ελέγξτε τη λίστα με τα συστατικά για να δείτε αν περιέχει φρούτα, χυμό φρούτων, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σιρόπι από ζαχαροκάλαμο ή άλλες γλυκαντικές ουσίες», σημειώνει η Taub-Dix, συγγραφέας του ‘’Διαβάστε την ετικέτα πριν το φάτε’’.
Τα σάκχαρα από φρούτα είναι καλύτερα από τα άλλα σάκχαρα, τονίζει η Taub-Dix και συνιστά να επιλέγουμε γιαούρτια με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή να προσθέτουμε φρούτα ή δημητριακά σε απλό, άπαχο γιαούρτι.
Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε λιπαρά εξαρτάται από το είδος του γάλακτος που περιέχει, δηλαδή από το αν περιέχει αποβουτυρωμένο, άπαχο, 1%, 2% ή πλήρες γάλα.
Οι περισσότεροι διαιτολόγοι συνιστούν την κατανάλωση άπαχου και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαουρτιού.
Η διατροφική αξία του γιαουρτιού
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συχνά εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, γι’ αυτό περιλαμβάνεται στη λίστα των τροφίμων με την υψηλότερη θρεπτική αξία.
Είναι επίσης εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Το γιαούρτι έχει λίγο περισσότερο ασβέστιο από την ίδια ποσότητα αγελαδινού γάλακτος. Είναι ακόμη καλή πηγή καλίου, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β12 και φωσφόρου.
Η καθημερινή κατανάλωση χαμηλών λιπαρών ή άπαχου γιαουρτιού βοηθάει στην επαρκή πρόληψη ασβεστίου, καλίου και βιταμίνης D που έχουν ανάγκη οι περισσότεροι ενήλικοι και τα παιδιά σύμφωνα με την Elizabeth Ward, διατροφολόγο και συγγραφέα του βιβλίου ‘’Περιμένουμε το καλύτερο- Οδηγός για υγιεινή διατροφή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη’’.

Filokseno**
 Πηγή:24wro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου