Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οι εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων…












Τι έκανε Αμερικανούς και Ευρωπαίους να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;

Δεν είναι παράδοξη η εσπευσμένη επίσκεψη Μέρκελ στη Λευκωσία καθώς και ο τρόπος που μίλησε για το Κυπριακό; Μαθαίνουμε ότι επίκειται σύντομα και επίσκεψη Σαρκοζί… Θα ήταν ενδιαφέρον να προσπαθήσει κάποιος να συνδέσει όλα αυτά τα «τυχαία» γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, όπως:
Συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου για οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Ανάλογη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα.
Ξαφνικό ξέσπασμα «επαναστάσεων» -οπωροκηπευτικών αποχρώσεων αλά Ουκρανία, Πορτογαλία κ.λ.π., με άρωμα ΜΚΟ- σε χώρες που γειτνιάζουν με τις επίμαχες περιοχές.
Ας προσέξουμε εδώ ότι το Τελ Αβίβ έδωσε χάρτες στη δημοσιότητα αναγνωρίζοντας την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου. Οι χάρτες περιγράφουν την πορεία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd. και θα διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, ο αγωγός θα πρέπει να διασχίζει τη θαλάσσια περιοχή, η οποία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην περιοχή του Καστελορίζου, της Ρω και της Μεγίστης  (σας θυμίζουν κάτι αυτές οι περιοχές; Ίσως κάποιες «περίεργες» κινήσεις των Τούρκων;).
Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένας πολύ ισχυρός ενεργειακός άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με οφέλη και για την Κύπρο και Ελλάδα. Η δημιουργία ενός αγωγού που θα τροφοδοτεί ενεργειακά ολόκληρη την Ευρώπη γεωστρατηγικά τοποθετεί την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μιας και θα είναι πολλοί οι ενεργειακά εξαρτώμενοι.
Μήπως (λέω μήπως) σχετίζονται αυτές οι εξελίξεις με την «τεχνητή χρεοκοπία» της χώρας, που κατάφεραν οι Παπακωνσταντίνου/Παπανδρέου να πετύχουν μέσα σε λίγους μόνο μήνες, με περισσή βιασύνη και σε συνεργασία με τα τσακάλια της Goldman Sachs και Deutsche Bank;
Μήπως έπρεπε να μπει η χώρα μας υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ (βλ. ΟΗΕ/ΗΠΑ) και ΕΚΤ (τρόικα) ενόψει μιας σοβαρής αλλαγής στα δεδομένα των οικονομικών ισορροπιών;
 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η διοχέτευση ενός ποσοστού μόνο 20% των ακαθαρίστων εσόδων στην Ελλάδα και στην Κύπρο σημαίνει 159 – 212 δισ. δολάρια για κάθε χώρα. Η διάρκεια ζωής ενός κοιτάσματος εκτιμάται στα 30 – 35 χρόνια, έτσι υπολογίζεται ότι το ετήσιο όφελος θα ανέρχεται στα 7,07 δισ. δολάρια.
Η Κύπρος, που έχει αντιληφθεί εδώ και μερικά χρόνια τη «δύναμη» της οριοθέτησης της ΑΟΖ, χρησιμοποιεί τις έρευνες πετρελαίου για να τονίσει την υπόστασή της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1988, προχώρησε στην επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το Φεβρουάριο του 2003 και τον Ιανουάριο του 2007, η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Λίβανο, αντίστοιχα. Η συμφωνία βασίζεται στη διεθνώς αποδεκτή αρχή της μέσης γραμμής και τους όρους της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δεκέμβριο του 2010 ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Η Κύπρος έχει αρχίσει επαφές με τη Συρία για την υπογραφή συμφωνίας.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον καθορισμό ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία γκρίζα ζώνη. Να σημειώσουμε ότι πριν από την αναταραχή στην Αίγυπτο, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε αυτό το θέμα, που εκ των πραγμάτων γίνεται αποδεκτό ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα.
Σε ποιο συμπέρασμα θα μπορούσε να καταλήξει ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος στην Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να συσχετίσει όλα αυτά με τα όσα παρουσιάζονται επίσημα από κυβερνητικής πλευράς και ΜΜΕ και τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στον τόπο μας; Δεν αφήνουν την αίσθηση του αποπροσανατολισμού;
Το συμπέρασμα είναι σαφές: Σε μια χρονική συγκυρία όπου η χώρα θα μπορούσε να εκτιναχτεί σε σημαντικά οικονομικά μεγέθη, o ελληνικός λαός έχει πέσει σε χέρια καιροσκόπων και δοσίλογων, που στόχος τους είναι, να εξυπηρετήσουν αντεθνικά συμφέροντα!





Filokseno**
 Πηγή: http://alkimosarchive.wordpress.com/
 www.filokseno.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου