Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Συμφέρει η αγορά κατοικίας;

Συμφέρει η αγορά κατοικίας;

Τι λένε οι ειδικοί;

Η απόφαση για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή, η αγορά ή η ενοικίαση ενός σπιτιού δεν είναι εύκολη και απασχολεί πολλούς που δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη, ιδιαίτερα με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Το δίλημμα είναι έντονο, τόσο σ’ αυτούς που επιθυμούν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι καλύπτοντας τις νέες οικογενειακές τους ανάγκες, όσο και στους ενοικιαστές που ξοδεύουν κάθε μήνα ένα σημαντικό ποσό για τη χρήση ενός σπιτιού που δεν θα γίνει ποτέ δικό τους.

Ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Αττικής, Γιάννης Ρεβύθης, δήλωσε ανεπιφύλακτα ότι «συμφέρει η αγορά κατοικίας».

Όπως διευκρίνισε, η αγορά ακινήτου είναι μια συμφέρουσα επένδυση στις μέρες μας γιατί οι τιμές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι πολύ καλές, τονίζοντας ότι είναι πολύ φθηνότερες σε σχέση με πριν από τρία χρόνια σε ποσοστό 15%-20%.

Επίσης, όπως δήλωσε, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ότι το κόστος χρήματος, δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και παραμένει αμετάβλητο.

Ο κ. Ρεβύθης τόνισε, ακόμη, ότι «η αγορά κατοικίας είναι πάντα μία επένδυση, πάρα το γεγονός ότι εμφανίζει σημαντικά προβλήματα, εξαιτίας του υψηλού δείκτη αβεβαιότητας που παρουσιάζεται» και συνέχισε: «για να αναθερμανθεί η αγορά χρειάζεται και η άμεση συνδρομή των τραπεζών, ώστε με την χορήγηση δανείων να ενισχυθεί η ρευστότητα».

Στην ίδια λογική κινούνται και οι απόψεις της Ελένης Νικολοπούλου, που διατηρεί κτηματομεσιτικό γραφείο. Όπως δήλωσε, πιστεύει ακράδαντα ότι συμφέρει η αγορά και θεωρεί ότι το ενοίκιο για κατοικία αποτελεί «πεταμένα λεφτά!». Ανέφερε ακόμη ότι «η αγορά κατοικίας είναι αναμφίβολα μια επένδυση κι αυτό φαίνεται σε κάποιο βαθμό να το συμμερίζεται και ο κόσμος, καθώς η κίνηση στα πιο προσιτά προς αγορά σπίτια που κοστίζουν δηλαδή κάτω από 250.000 ευρώ, είναι αρκετά ικανοποιητική».

Μάλιστα η κ. Νικολοπούλου προτρέπει όσους έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αγορά κατοικίας, να το πράξουν άμεσα και να μην περιμένουν να πέσουν επιπλέον οι τιμές των σπιτιών. Είναι όπως δήλωσε «μια πολύ καλή συγκυρία λόγω της κρίσης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να διαπραγματευτούν με τον πωλητή και θα επιτύχουν μία πολύ χαμηλότερη τιμή που θα κυμαίνεται από 10%-20%».

Από την πλευρά του, ο κτηματομεσίτης Στράτος Γιαννουλέλης, τόνισε ότι «αν κάποιος αυτήν την εποχή έχει τη δυνατότητα να διαθέσει ρευστό, υπάρχουν πολλές και καλές ευκαιρίες για αγορά, καθώς αρκετοί πωλητές είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν και να υποχωρήσουν μέχρι 20% της αρχικής τιμής». Πρόσθεσε δε, ότι οι όντως υψηλές τιμές που αναγράφονται στις μικρές αγγελίες είναι σχεδόν όλες διαπραγματεύσιμες.

Ωστόσο, επικαλούμενος και την τελευταία εκτίμηση του Οίκου FITCH, που «μιλάει» για περαιτέρω μείωση στις τιμές ακινήτων για την επόμενη διετία κατά 15%, τόνισε ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει να πετύχει σήμερα μείωση στην τιμή της κατοικίας κατά 20%, τότε συμφέρει να περιμένει μία διετία. Όπως εκτίμησε, το 2011 θα έχουμε μείωση κατά των τιμών στα ακίνητα κατά 10% και το 2012 κατά 5%. «Έτσι λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση, καλύτερα είναι μια μικρή αναμονή», είπε, επισημαίνοντας πως «από το τέλος του 2012 και μετά θα επέλθει σταθεροποίηση των τιμών, μετά την πτωτική διετία, σύμφωνα και με τον στόχο της κυβέρνησης να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία».

Ο προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων(ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, στο δίλημμα αν συμφέρει αυτήν την εποχή να προχωρήσει κάποιος σε ενοικίαση ή αγορά κατοικίας, τόνισε ότι συμφέρει απόλυτα η αγορά κατοικίας. Έκανε μάλιστα και την εκτίμηση ότι «μετά από ένα χρόνο η μείωση στην τιμή για αγορά κατοικίας θα είναι πάνω από 5% και θα είναι ακόμα πιο συμφέρουσα».


Filokseno**
 Πηγή: http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/124330/sumferei-i-agora-katoikias/
 www.filokseno.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου