Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Νέος υπερ-υπολογιστής από την ΙΒΜ

Η “Mira” έτοιμη να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά προβλήματα...

“Blue Gene/Q”, ή αλλιώς “Mira” είναι το τελευταίο υπερσύγχρονο μηχάνημα της IBM. H υπολογιστική ικανότητα της Mira φτάνει με ευκολία τα… Δέκα Πεταφλόπ και υπολογίζεται σε 10 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Η Mira (λατινική λέξη, που σημαίνει “θαυμαστή”) έρχεται να αντικαταστήσει τον προκάτοχό της “Intrepid” με 20 φορές πιο γρήγορες ταχύτητές της και την γυαλιστερή γοητεία της.

Ο επόμενος σταθμός της Mira, με βάση τα νέα της ίδιας της IBM, είναι το Argonne National Laboratory του Υπουργείου Ενέργειας των Η.Π.Α. Εκεί η Mira θα δώσει ένα χεράκι βοηθείας στο να τρέξουν 16 πρότζεκτ τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν προγράμματα για τη μείωση ενεργειακής αντιπαραγωγικότητας στα τμήματα μεταφορών ενώ θα βοηθήσει και στον προγραμματισμό και σχεδιασμό νέων συστημάτων που αναμένεται να αναπτύξουν νέες, εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Πάντως πολλοί λένε πως η “Mira” είναι απλά η προάγγελος της “exascale” τεχνολογίας η οποία θα ξεπερνά την τεχνολογία petascale, στην οποία έχει βασιστεί, με 1000 φορές δυνατότερους υπολογιστές.

Filokseno** 
 Πηγή: http://24wro.blogspot.com/2011/02/blog-post_1060.html
 www.filokseno.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου