Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Έως και έφηβοι υποβάλλονται σε μπότοξ

Έως και έφηβοι υποβάλλονται σε μπότοξ

Πέρυσι, 12.000 δόσεις σε Αμερικανούς 13 - 19 ετών, 2% πιο πολλοί από το 2008

Τον περασμένο μήνα, η Τσαρίς Πεμπένγκο, η μικρόσωμη έφηβη από τις Φιλιππίνες που με τη φωνή της γοήτευσε την Όπρα και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, προκάλεσε άλλου είδους ταραχή.


Προετοιμάζοντας την εμφάνισή της στο Glee, την εκπομπή του καναλιού Fox, η δεκαοκτάχρονη υποβλήθηκε σε ενέσεις μπότοξ και σε μια θεραπεία σύσφιγξης του δέρματος του προσώπου. «Θέλω να είμαι όλο φρεσκάδα όταν θα εμφανιστώ μπροστά στην κάμερα», δήλωσε σε εκπομπή των Φιλιππινών κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη γιατρό της που της έκανε μπότοξ στο σαγόνι. Και τότε ξέσπασε η θύελλα. Γιατροί, εκπαιδευτικοί και γονείς βιάστηκαν να κατακεραυνώσουν τη στάση της νεαρής τραγουδίστριας και το μήνυμα που περνά στους νέους.

Ωστόσο, η νεαρή γυναίκα δεν είναι η μόνη που καταφεύγει σε τέτοιες θεραπείες, παρά το νεαρόν της ηλικίας της. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής, πέρυσι έγιναν 12.000 δόσεις μπότοξ σε Αμερικανούς ηλικίας από 13 έως 19 ετών, καταγράφοντας αύξηση 2% από το 2008.

Τα κορίτσια της εφηβικής ηλικίας δεν έχουν ρυτίδες, το πρόβλημα, δηλαδή, που υποτίθεται ότι θεραπεύουν οι ενέσεις μπότοξ. Βέβαια, το μπότοξ έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη θεραπευτική του χρήση σε παιδιά, από δώδεκα ετών και πάνω, τα οποία πάσχουν από σπασμούς στο βλέφαρο. Επίσης μπορεί να χορηγηθεί σε 16χρονους που πάσχουν από συσπάσεις των μυών του αυχένα και σε 18χρονους με υπερβολική εφίδρωση.

Όπως αποκαλύπτεται όμως, οι γιατροί δεν διστάζουν να κάνουν ενέσεις μπότοξ σε παιδιά και εφήβους για λόγους αισθητικούς, στοχεύοντας στην αποκατάσταση κάποιων ατελειών όπως είναι το υπερβολικά τετράγωνο σαγόνι και το «υπερβολικά αποκαλυπτικό χαμόγελο, που όχι μόνο δεν είναι όμορφο, αλλά μοιάζει με του αλόγου».

Όπως ομολογεί ο πλαστικός χειρουργός Σάμιουελ Λαμ από το Ντάλας, έχει κάνει ενέσεις μπότοξ σε εφήβους αλλά όχι σε μικρά παιδιά. Ακόμα και το μπότοξ σε μια έφηβη προκαλεί την έντονη αντίδραση των γονέων.

Όμως σε μια κουλτούρα όπου τα παιδιά κάνουν ρινοπλαστική χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθεί, κάποιοι γιατροί δεν κατανοούν γιατί το μπότοξ προκαλεί σάλο. Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι οι ενέσεις μπότοξ μπορούν να δράσουν προληπτικά κατά των ρυτίδων, κάτι που βέβαια δεν ευσταθεί.

Όσον αφορά τη νεαρή τραγουδίστρια, η αντίδραση που προκάλεσε είναι μια σύγκρουση πολιτισμών. Στις ΗΠΑ οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής σε εφήβους είναι αποδεκτές, ενώ στη νοτιοανατολική Ασία το μπότοξ είναι η πιο συνηθισμένη αισθητική παρέμβαση.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου