Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Αυλαία σήμερα στο ισπανικό πρωτάθλημα



Φαβορί Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης

Η εποχή που ο Ζοσέ Μουρίνιο εργαζόταν σαν… μεταφραστής στην Μπαρτσελόνα και πάλευε για το καλό της όντας και βοηθός του Λουίς Φαν Γκάαλ πέρασε ανεπιστρεπτί. Με την πάροδο των χρόνων ο Μουρίνιο έγινε από βοηθός… εκλεκτός.

Πλέον, ο Πορτογάλος ζει και αναπνέει για να «πληγώνει» την ομάδα που κάποτε υπηρετούσε. Δεν το κατάφερε με την Τσέλσι, το πέτυχε πέρυσι με την Ίντερ (σ.σ. ο πανηγυρισμός του αποτέλεσε σημείο αναφοράς) και ελπίζει φέτος να το κάνει με τη Ρεάλ Μαδρίτης!

Αυτό είναι το θέμα το οποίο μονοπωλεί τη φετινή Πριμέρα Ντιβιζιόν. Αν, δηλαδή, μπορεί ο ένας (Μουρίνιο) να υπερισχύσει του συνόλου (Μπαρτσελόνα). Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του ιδιόρρυθμου Πορτογάλου. Να αποδείξει ότι είναι ο «Special One», αυτός που μπορεί να υπερκεράσει την Μπαρτσελόνα, όχι σε διπλούς αγώνες, αλλά σε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. 

Εκεί, όπου πέρυσι οι πρωταθλητές Ισπανίας έβαλαν 99(!) βαθμούς στο σακούλι τους και συνέχισαν το πάρτι όποτε έβλεπαν απέναντι τους τη «βασίλισσα». Το στέμμα της οποίας, έχει… ξεθωριάσει τα τελευταία χρόνια και καλείται ο Ζοσέ να το βγάλει από τη σκόνη και την αφάνεια.

Αυτός είναι στην ουσία η μεγαλύτερη μεταγραφή της Ρεάλ Μαδρίτης και κανένας Ντι Μαρία, Καρβάλιο, Κανάλες ή ο φαν της «Μπάρτσα» Εζίλ που ήρθαν στην πρωτεύουσα. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Ίντερ θα είναι ο μπροστάρης στην προσπάθεια των «μερένχες» να κόψουν το δρόμο των επιτυχιών και του θεάματος, τον οποίο διαβαίνει το τελευταίο διάστημα με εκνευριστική συνέπεια η Μπαρτσελόνα.

Την ώρα μάλιστα, που οι πρωταθλητές Ισπανίας αναμένεται να παρουσιαστούν ακόμα πιο ισχυροί φέτος, αφού ο Γκουαρντιόλα θα έχει άλλο ένα πολύτιμο όπλο στη φαρέτρα του. 

Τον Νταβίντ Βίγια! Χρειάστηκαν 40 εκατ. ευρώ για να πειστούν οι «νυχτερίδες» να αφήσουν έναν εκ των καλύτερων επιθετικών στον κόσμο να μετακομίσει στη Βαρκελώνη, αλλά αυτό καθιστά την καλύτερη ομάδα στον κόσμο ακόμα πιο ισχυρή και πολλά γκολ υποσχόμενη στο απλό κοινό που χαζεύει όταν την παρακολουθεί. Αλλά δεν είναι μόνο ο πρώην δεινός εκτελεστής του «Μεστάγια». 

Μπορεί ο Φάμπρεγκας να έκλαιγε για να φορέσει τη φανέλα των «μπλαουγκράνα», αλλά και ο Μασεράνο που ήρθε στη θέση του δεν χαλάει τα σχέδια του Γκουαρντιόλα. Τουναντίον, κάνει τη Μπαρτσελόνα να διαθέτει ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η εθνική Ισπανίας σήκωσε το παγκόσμιο κύπελλο στην Αφρική έχοντας επτά(!) παίκτες της «Μπάρτσα» στο αρχικό σχήμα της!

Υπάρχουν και άλλοι...

Πριμέρα Ντιβιζιόν όμως, δεν είναι μόνο Μέσι και Ρονάλντο, Τσάβι και Κακά, Ινιέστα και Τσάμπι Αλόνσο… Είναι και η κάτοχος του Europa League Ατλέτικο Μαδρίτης, η Σεβίλλη των Νάβας, Λ. Φαμπιάνο και Κανουτέ, η νέα Βαλένθια (χωρίς τους δύο Νταβίντ, Βίγια και Σίλβα). Ακόμα και η Μαγιόρκα που έθελξε πέρυσι με την παρουσία της και θα έχει τον γνωστό μας Φερέρ στον πάγκο, η Βιγιαρεάλ, η Εσπανιόλ, η Μπιλμπάο και άλλες…

Σίγουρα όλες αυτές μοιάζουν μικρά μεγέθη μπροστά στους τιτάνες Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά είναι αυτές που κάνουν την Πριμέρα Ντιβιζιόν το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Άλλωστε, από την… τρίτη, μέχρι την τελευταία, παίζουν όμορφο ποδόσφαιρο, προσπαθώντας να συνδυάσουν ουσία και θέαμα.

Το φετινό ισπανικό πρωτάθλημα, πάντως, θα είναι διαφορετικό. Όπως και να το κάνουμε, η αποχώρηση των Ραούλ και Γκούτι από την ομάδα της καρδιάς τους έπειτα από τόσα χρόνια (17 και 14 αντίστοιχα), σηματοδοτούν τη νέα γραμμή που θέλει να χαράξει ο Μουρίνιο. Ο πρώτος αρχηγός επέλεξε τη Σάλκε, ο δεύτερος τη Μπεσίκτας.

Τα συγκεκριμένα «αντίο» όμως, δεν αποτελούν τα μοναδικά που προκάλεσαν συγκίνηση στο άκουσμά τους. Τα ίδια συναισθήματα προκάλεσαν και οι αποχαιρετισμοί των αυθεντικών Βάσκων, Ετσεμπερία και Γέστε από τη Μπιλμπάο, αλλά και του Ταμούδο, πρώτου σκόρερ στην ιστορία της Εσπανιόλ.

Ερωτηματικό αποτελεί η νέα Βαλένθια που θα παρουσιαστεί επί χόρτου, αφού την άσπρη φανέλα δεν θα φορούν οι Βίγια και Σίλβα. Στη θέση τους, φιλοδοξούν να αγαπηθούν εξίσου από την εξέδρα οι Σολδάδο και Αντούριθ που αποκτήθηκαν, με τον Χοσέ Μανουέλ Μάτα να παίρνει τον «τίτλο» του ηγέτη.

Η Ατλέτικο παραμένει ισχυρή, διατηρώντας στο ρόστερ της τον σούπερ σταρ Ντιέγκο Φορλάν και τον Σέρχιο Αγουέρο, αλλαγμένη θα είναι η Βιγιαρεάλ που αποδέσμευσε 10 παίκτες (μεταξύ των οποίων και οι Ιμπαγάσα, Φουστέρ) αλλά απέκτησε τους Μαρτσένα και Βαλέρο. Λα Κορούνια και Σανταντέρ αποδείχθηκαν οι πιο… ενεργές ομάδες στο μεταγραφικό παζάρι αφού έδιωξαν από οκτώ και απέκτησαν εννιά (η πρώτη) και οκτώ παίκτες αντίστοιχα, δίχως ωστόσο να εντυπωσιάσουν με κάποια από αυτές.

Ίσως, η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος να είναι η Σοσιεδάδ που ενισχύθηκε με τους Ταμούδο, Γιορέντε, αλλά και με τον πρώην μέσο του Άγιαξ, Σαπρόνγκ. Σοβαρή υποψηφιότητα θέτει και η Μάλαγα που ξόδεψε 15 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές, χάρη στον σεΐχη Αμπντουλάχ αλ Τανί που ανέλαβε της τύχες της. Σημειωτέον, ότι είναι η πρώτη ισπανική ομάδα που στην προεδρία της βρίσκεται Άραβας.

Ερωτηματικά που περιμένουμε να απαντηθούν τη φετινή σεζόν:

1) Ο Λιονέλ Μέσι (που πέρυσι σταμάτησε στα 47 γκολ, εκ των οποίων τα 34 στο πρωτάθλημα) θα πετύχει γκολ εναντίον ομάδας του Μουρίνιο;

2) Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα σκοράρει για πρώτη φορά με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα;
Πηγή: sport-fm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου