Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Τα εστιατόρια φαστ φουντ «θα έπρεπε να μοιράζουν φάρμακα για τη χοληστερόλη»

Οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού καλό θα ήταν να μοιράζουν δωρεάν χάπια με στατίνες στους πελάτες τους προκειμένου να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από το κορεσμένο λίπος των φαγητών τους, προτείνουν Βρετανοί γιατροί, χωρίς όμως να πείθουν όλους τους συναδέλφους τους.


«Οι στατίνες δεν εξουδετερώνουν όλες τις ανθυγιεινές επιδράσεις ενός χάμπουργκερ και μιας μερίδας πατάτες. Είναι καλύτερο να αποφεύγει κανείς εντελώς το λιπαρό φαγητό. Υπολογίσαμε όμως ότι, όσον αφορά την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, η λήψη στατίνης μπορεί να μειώσει το ρίσκο κατά περίπου τον ίδιο βαθμό κατά τον οποίο το αυξάνει το φαστ φουντ» δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ντάρελ Κόλινς.

Η πρόταση της ομάδας του Κόλινς, δημοσιευμένη στο American Journal of Cardiology, δεν βρίσκει σύμφωνους άλλους ειδικούς. Ο Πίτερ Ουάισμπεργκ, διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς, επιμένει ότι ο ορθός τρόπος μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακός παθήσεων είναι η σωστή διατροφή και η άσκηση.

«Οι στατίνες είναι φάρμακα ζωτικής σημασίας για ανθρώπους με καρδιακή νόσο και για όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για την εμφάνισή της. Δεν είναι όμως πανάκεια».

Άλλοι ειδικοί εκτίμησαν ότι οι στατίνες στα ταχυφαγεία θα έδιναν στον κόσμο ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας.

Οι στατίνες χορηγούνται ευρέως σε ασθενείς με υπερχοληστεριναιμία ή άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η χρήση τους όμως σε υγιείς ενήλικες παραμένει αμφιλεγόμενη.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η χορήγηση στατινών σε όλους τους μεσήλικες αδιακρίτως θα μείωνε τη συχνότητα καρδιαγγειακής νόσου. Από την άλλη πλευρά, έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο Archives of Internal Medicine κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι στατίνες δεν σώζουν ζωές σε άτομα χωρίς καρδιακή νόσο, αν και περιορίζουν τον κίνδυνο για μη θανατηφόρο έμφραγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου