1.Απόφυγε τον ήλιο και την ηλιοθεραπεία τις επικίνδυνες ώρες. Στη χώρα μας κατά τους θερινούς μήνες είναι απαγορευτική η ηλιοθεραπεία ανάμεσα στις 10 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι.
2. Κάλυψε το σώμα σου όσο μπορείς. Μεγάλα καπέλα και μεγαλύτερες ομπρέλες θα σε προστατεύσουν σε μεγάλο βαθμό από τις ακτίνες του ήλιου αλλά ακόμα κι έτσι δεν πρέπει να επαναπαύεσαι αφού μπορείς να τσουρουφλιστείς ακόμα και υπό σκιά.
3. Αν πρέπει να βγεις στον ήλιο τις ώρες που βρίσκεται στην ακμή του, φόρεσε πάνω από το μαγιό μακρυμάνικη μπλούζα σε ανοιχτό χρώμα (κυρίως λευκό) ενώ αν πρέπει ν' αθληθείς κάνοντας ποδήλατο ή αναρρίχηση, προτίμησε τις ειδικές στολές που αφήνουν μεν το σώμα ν' αναπνέει αλλά δεν επιτρέπουν στις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου να διαπεράσουν το ύφασμα.
4. Χρησιμοποίησε αντηλιακό γαλάκτωμα σε όλα τα σημεία που αφήνεις ακάλυπτα ακόμα κι αν δεν πηγαίνεις για μπάνιο. Μην αμελείς να προστατεύεις το πρόσωπό σου με μέικαπ ή ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας πάνω από 20 ενώ και προστάτευσε και τα χείλη σου με ειδικό προστατευτικό στικ.
5. Αν θέλεις να πετύχεις το ιδανικό αλλά υγιεινό μαύρισμα σταμάτα να εκτίθεσαι στον ήλιο μόνο με λάδι μαυρίσματος αφού το έγκαυμα θα έρθει έστω κι αν καθίσεις 10 μόνο λεπτά για ηλιοθεραπεία.
6. Άπλωσε το γαλάκτωμα με προσοχή. Οι περισσότερες γυναίκες βάζουν σχεδόν τη μισή ποσότητα αντηλιακού σε σχέση με εκείνη που απαιτείται κανονικά ενώ δεν προσέχουμε καθόλου τον τρόπο με τον οποίο απλώνουμε το γαλάκτωμα. Όσο πιο γρήγορα και βιαστικά γίνει η επάλειψη, τόσο πιο πιθανό είναι ν' αφήσεις αρκετά σημεία ακάλυπτα, κάνοντάς σε πιο ευάλωτη στα ηλιακά εγκαύματα.
7. Φρόντισε ν' απλώσεις σωστά το αντηλιακό ακόμα και στις πιο δύσκολες περιοχές όπως είναι τα γόνατα, το εσωτερικό μέρος των γονάτων, η πλάτη, η μέση αλλά και ο σβέρκος ή τ' αυτιά εφόσον έχεις κοντά μαλλιά. Εξίσου ευάλωτες στα εγκαύματα είναι και οι πατούσες!
8. Μην ξεχνάς να απλώσεις το αντιηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο ενώ εξίσου σημαντικό είναι να το ανανεώνεις κάθε φορά που βγαίνεις από την θάλασσα και κάθε δύο ώρες γενικά. Αν ιδρώνεις πολύ ή αν σκουπίζεσαι με πετσέτα, άπλωσε και πάλι αντηλιακό!
9. Μην αμελείς την ηλιοπροστασίας των μαλλιών σου που φθείρονται από το χλώριο της πισίνας, τις ακτίνες του ήλιου και το αλάτι της θάλασσας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα προστασίας μόνο για το τριχωτό της κεφαλής σου. Εναλλακτικά, μην ξεχνάς το καπέλο σου!
10. Για την προστασία των ματιών σου από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, μην ξεχνάς τα εγκεκριμένα γυαλιά ηλίου που μπορεί να μην είναι σούπερ μοδάτα αλλά εφαρμόζουν σωστά στα μάτια απομακρύνοντας τις ακτίνες απ' όλες τις γωνίες.
11. Μην νομίζεις πως επειδή απέφυγες το έγκαυμα παλιότερα, ακόμα και την περσινή χρονιά, θα συμβεί το ίδιο και το φετινό καλοκαίρι. Κάθε χρόνο η τρύπα του όζοντος μεγαλώνει, οι ακτίνες UVA και UVB γίνονται πιο επικίνδυνες και ο ήλιος πιο επικίνδυνος για το δέρμα σου.
12. Μην ξεχνάς πως οι ακτίνες UVB παραμένουν οι πιο επικίνδυνες για την πρόκληση εγκαύματος αλλά και για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος ενώ οι UVA παραμένουν οι πιο διεισδυτικές διαπερνώντας τα τζάμια του αυτοκινήτου ή του σπιτιού ενώ φτάνουν μέχρι βαθιά στις στιβάδες της επιδερμίδας. Οι ακτίνες αυτές έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση μελανώματος και πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας.
13. Για την επιλογή αντηλιακού καθημερινής χρήσης (όχι μόνο στη θάλασσα) η Αμερικανική Δερματολογική Ακαδημία προτείνει δείκτη προστασίας 15 το ελάχιστο και 30 για την επιδερμίδα που εκτίθεται περισσότερο στην ακτινοβολία.
14. Πλέον, ο αριθμός του δείκτη SPF στο αντηλιακό δείχνει περισσότερο από το σύνηθες μπορείς να καθίσεις στον ήλιο χωρίς να καείς. Αν για παράδειγμα καίγεσαι στα 10 λεπτά, ένα αντηλιακό με δείκτη 30, αυτό σημαίνει ότι διαθέτεις 30 φορές περισσότερο χρόνο μέχρι να υποφέρεις από κάποιο έγκαυμα, δηλαδή περίπου 300 λεπτά παραπάνω. Πρόσεξε μόνο γιατί ο SPF στο γαλάκτωμα που χρησιμοποιείς σε προστατεύει μόνο από τις ακτίνες UVB εκτός κι αν υπάρχει ένδειξη προστασίας τόσο για τις ακτίνες UVB όσο και για τις UVA.
15. Πλέον, υπάρχουν στο εμπόριο πολλοί διαφορετικοί τύποι αντηλιακών. Υπάρχουν εκείνα που δημιουργούν ένα πλέγμα στην επιφάνεια της επιδερμίδας αποκρούοντας τις ακτίνες UV , ενώ υπάρχουν και τα χημικά αντηλιακά που απορροφώνται από την επιδερμίδα και απενεργοποιούν το φως του ήλιου όταν έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του σώματος. Υπάρχουν βέβαια και εκείνα, που συνδυάζουν και τα δύο!
womenonly
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου