Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Πρωινή ναυτία


Δεν υπάρχει μια μόνη εξήγηση.
Ευθύνεται ένας συνδυασμός πολλών φυσικών αλλαγών που πραγματοποιούνται στο σώμα σας. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τα ταχέος αυξανόμενα επίπεδα οιστρογόνων, την ενίσχυση της αίσθησης της όσφρησης, την υπερβολική έκκριση γαστρικών οξέων από το στομάχι και ίσως και την έντονη αίσθηση της κούρασης. Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι το άγχος και οι συγκινήσεις αποτελούν επίσης σημαντική αιτία για την πρωινή ναυτία.





Αν και δεν θα ανακουφίσει τη ναυτία σας, μπορεί να σας καθησυχάσει να ξέρετε ότι δεν είστε μόνες στον κόσμο! Περίπου 75 από τις 100 μελλοντικές μητέρες έχουν αυτό το συναίσθημα τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Και το χειρότερο είναι ότι αυτή η …. ‘πρωινή’ ναυτία μπορεί να σας πιάσει το πρωί, το μεσημέρι, ή ακόμα και το βράδυ.



Πόσο καιρό θα διαρκέσει η ναυτία; Τι θα συμβεί αν κάνω εμετό τόσο συχνά ώστε να μην μπορώ να κρατήσω τίποτα;

Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Πρέπει επίσης να ζητήσετε βοήθεια εάν σας είναι δύσκολο να φάτε οτιδήποτε. Ευτυχώς αυτό το σύνδρομο, αποκαλούμενο «υπερέμεση της εγκυμοσύνης», είναι σπάνιο. Αν και ακούγεται τρομακτικό, μπορεί να αντιμετωπιστεί.



Εάν δεν ακολουθήσετε κάποια θεραπεία, ο υπερβολικός εμετός μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, αφυδάτωση και άλλες επιπλοκές για σας και το μωρό σας. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια κρίση χορηγώντας σας ειδική διατροφή, συμβουλεύοντας σας να μείνετε στο κρεβάτι ή ακόμα και εισάγωντας σας στο νοσοκομείο.



Εάν διαγνωστεί ότι έχετε αφυδάτωση, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευθείτε ώστε να μπορέσετε να λάβετε ορό με υγρά, γλυκόζη και ηλεκτρολύτες. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να σας χορηγηθεί φάρμακο ώστε να μειωθεί η ναυτία και οι τάσεις για εμετό και θα βοηθήσουν να κρατήσετε την τροφή στο στομάχι σας.



Μπορεί η ναυτία μου να επηρεάσει το μωρό;

Η ναυτία δεν θα απειλήσει την υγεία του μωρού σας εφ' όσον είστε σε θέση να κρατήσετε την τροφή στο στομάχι σας, να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να πίνετε πολλά υγρά.



Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν ναυτία ανακαλύπτουν αρκετά γρήγορα τι μπορούν και τι δεν μπορούν να χωνέψουν και πόσες φορές πρέπει να τρώνε την ημέρα. Εάν είναι δύσκολο να χωνέψετε τις βιταμίνες που σας έχουν χορηγηθεί, προσπαθήστε να τις παίρνετε μαζί με κάποιο φαγητό, διευκολύνοντας έτσι το στομάχι σας. Εάν παρ’ όλα αυτά είναι δύσκολο να τις χωνέψετε, ζητήσετε από τον γυναικολόγο σας να σας αλλάξει τον τύπο της βιταμίνης και τον τρόπο χορήγησης. Επίσης, φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε βιταμίνες που εσείς και το μωρό σας έχετε ανάγκη, όπως το να τρώτε κάθε πρωί δημητριακά ενισχυμένα με βιταμίνες.



Ποιες δοκιμασμένες και επιτυχημένες θεραπείες θα βοηθήσουν;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήδη αποφεύγετε τις τροφές και τις μυρωδιές που σας πειράζουν το στομάχι. Για να αποτρέψτε ή ελαχιστοποιήσετε τυχόν ναυτίες, μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:



1. Να έχετε πάντα στο κομοδίνο σας μια απλή και γρήγορη τροφή, όπως τα μπισκότα ή οι φρυγανιές. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο το πρωί να φάτε μερικά μπισκότα στο κρεβάτι και έπειτα, πριν σηκωθείτε, χαλαρώστε για 20 με 30 λεπτά.

2. Να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Ένα άδειο στομάχι μπορεί να αυξήσει τη ναυτία. Να τρέφεστε με τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, καθώς και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ναυτίας.

3. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να προτείνει 50mg της βιταμίνης B6 δύο φορές την ημέρα, επειδή βοηθά μερικές γυναίκες. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή βιταμίνη.

4. Εάν παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, προσπαθήστε να το σταματήσετε προσωρινά. Εάν η ναυτία σας μειωθεί, αποφύγετε το συμπλήρωμα για ένα ορισμένο διάστημα και έπειτα αρχίστε το πάλι. Συζητήστε με τον γυναικολόγο σας πριν διακόψετε οποιοδήποτε φάρμακο, βιταμίνη ή συμπλήρωμα σας έχει χορηγηθεί.

5. Δεδομένου ότι ο σίδηρος μπορεί να είναι «βαρύς» για το πεπτικό σας σύστημα, μην πάρετε συμπληρώματα σιδήρου εκτός και αν διαγνωστεί ότι έχετε πρόβλημα και σας το χορηγήσει ο γυναικολόγος σας. Ακόμη όμως και τότε, αξίζει να δοκιμάσετε διαφορετικά είδη σιδήρου καθώς μερικά μπορεί να σας ταιριάξουν περισσότερο από άλλα.

6. Μπορείτε να φάτε ότι και όποτε θελήσετε, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, πικάντικες, όξινες ή τηγανισμένες.

7. Αν και είναι σημαντικό να κρατηθεί ο οργανισμός σας καλά ενυδατωμένος, προσπαθήστε να καταναλώνετε πολλά υγρά μεταξύ των γευμάτων και να τα περιορίσετε κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

8. Κρατήστε τις απλές κι εύκολες τροφές κοντά σας. Προσπαθήστε να τρώτε μικρές ποσότητες ξηρών τροφών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Καλές επιλογές είναι τα μπισκότα, το γιαούρτι (υψηλό σε βιταμίνη Β, που μπορεί να μειώσει τη ναυτία), οι φρυγανιές, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να αντέξει το στομάχι σας.

9. Μυρίστε λεμόνια. Η μυρωδιά ενός κομμένου λεμονιού μπορεί να μειώσει τη ναυτία σας. Προσθέστε μερικές φέτες λεμονιού στο παγωμένο τσάι ή στο νερό σας.

10. Πιείτε ginger ή το τσάι από ginger. Το ginger είναι γνωστό ότι σταθεροποιεί το στομάχι και βοηθά τη πέψη.

11. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει. Η συζήτηση με κάποια άλλη μέλλουσα μητέρα είναι ένας καλός τρόπος να απαλλαγείτε λίγο από την πίεση που αισθάνεστε.

12. Δοκιμάστε το ειδικό βραχιόλι κατά της ναυτίας. Θα το βρείτε στα φαρμακεία. Αυτή η απλή συσκευή, η οποία δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσετε τη ναυτία της θάλασσας, έχει βοηθήσει πολλές έγκυες γυναίκες να καταπολεμήσουν τη ναυτία τους. Δέστε το έτσι ώστε τα πλαστικά κουμπιά να πιέζουν ειδικά σημεία σημείο στον καρπό σας και τότε θα αρχίσετε να αισθάνεστε κάποια ανακούφιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου