Εφτασε η ώρα των διακοπών αλλά το ταμείον είναι μείον; Ψυχραιμία. Λύσεις υπάρχουν. Θα πας διακοπές μια χαρά με τα μισά χρήματα ή και λιγότερα!
Το καλοκαίρι αυτό θα το θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Κι αυτό γιατί φέτος καλούμαστε να αλλάξουμε τις συνήθειες δεκαετιών και να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τις διακοπές μας. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Από εδώ και μπρος σίγουρα θα ψαχνόμαστε περισσότερο προτού κλείσουμε κάπου. Το σίγουρο είναι πάντως πως οι περικοπές μισθών, οι απολύσεις και η γενικότερη αβεβαιότητα μπορεί να μην επιτρέπουν ονειρικές υπερβάσεις. Και σε καμία περίπτωση δε σημαίνουν ότι θα αρκεστούμε σε δυο-τρία φτωχομπάνια στο βούρκο του Καλαμακίου. Τη χάρη αυτή δεν θα την κάνουμε στην τρόικα.
Πώς είναι πάντως γενικότερα η κατάσταση; Οι περισσότεροι ξενοδόχοι και εστιάτορες στην Ελλάδα επέλεξαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις του ΦΠΑ και να κρατήσουν τις τιμές τους σταθερές, αν όχι μειωμένες σε σύγκριση με το 2009. Με άλλα λόγια αν επιλέξεις τη λύση των ταξιδιωτικών γραφείων οι τιμές για ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Κρήτη, στη Ρόδο και στην Κέρκυρα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίδιες με πέρυσι. Εξαίρεση αποτελεί η Χαλκιδική που εμφανίζεται 10% φθηνότερη, στα πλαίσια της επιθετικής στρατηγικής της Ένωσης Ξενοδόχων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.
Το ίντερνετ πάντοτε ήταν ένας αξιόπιστος σύμμαχος στη μάχη κατά της ακρίβειας. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, λειτουργεί ως αντικλείδι για να ¨ξεκλειδώσεις¨ τις πόρτες των περισσότερων προορισμών. Εκεί που δε θα σε βοηθήσει είναι στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που παραμένουν τσουχτερές.
Μια πολύ οικονομική λύση είναι και το κάμπινγκ. Στην Ελλάδα λειτουργούν 310 μονάδες με συνολική χωρητικότητα 25413 θέσεις. Οι τιμές για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 6,5-9 ευρώ/άτομο, 6-15 ευρώ/σκηνή και 5,5-9 ευρώ/τροχόσπιτο. Ο εξοπλισμός για δύο άτομα δε θα σου στοιχίσει πάνω από 150 ευρώ και θα είναι δικός σου για πάντα, ενώ η τιμή ενοικίασης ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου ξεκινά από τα 150 ευρώ την ημέρα (χωρητικότητας 4 ατόμων).
Μια ακόμη σκέψη είναι να επιλέξεις έναν προορισμό της ηπειρωτικής Ελλάδας και να φροντίσεις το κατάλυμα σου να απέχει τουλάχιστον 10 χλμ. από τη θάλασσα. Ο Έλληνας πληρώνει όσο όσο για να έχει δωμάτιο πάνω στην αμμουδιά, την ίδια στιγμή που σε μικρή απόσταση βρίσκονται κρυμμένοι θησαυροί με τα μισά λεφτά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Πήλιο, όπου για ένα δωμάτιο στον Αγ. Ιωάννη θα ξοδέψεις 80 ευρώ τη νύχτα, ενώ στην Τσαγκαράδα (15 λεπτά από τη θάλασσα) η διαμονή σε ποιοτικότερο ξενώνα δε ξεπερνά τα 60 ευρώ!
Επίσης παίζει αρκετά και η ιδέα της ανταλλαγής σπιτιών. Το πρόγραμμα σου επιτρέπει με μια απλή εγγραφή να ανταλλάξεις το σπίτι ή το εξοχικό σου με το σπίτι ή εξοχικό ενός άλλου μέλους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Το μόνο που πληρώνεις είναι τα εισιτήρια και μια συνδρομή ύψους 50 ευρώ κατά την εγγραφή μέσα από το Ιντερνετ. Ενα από τα γνωστότερα κλαμπ ανταλλαγής σπιτιών είναι το Intervac. Παραλλαγή της ανταλλαγής σπιτιών είναι το couchsurfing, όπου ουσιαστικά φιλοξενείσαι στα σπίτια κάποιων που συννενοείσαι μέσα από το Ιντερνετ (κι έχεις τη δυνατότητα να βαθμολογήσεις κι όλας αργότερα ως προς τη φιλοξενία τους). Φυσικά έχεις την υποχρέωση (ας το πούμε ηθική δέσμευση, γιατί είναι πολύ πιο χαλαρό) να φιλοξενήσεις κι εσύ κάποιον. Βέβαια εδώ συγχρωτίζεσαι με ανθρώπους που δε γνωρίζεις καν, αλλά από την άλλη, τσάμπα είναι...
Τέλος, έχεις και τα hostels. Πρόκειται για μια άκρως οικονομική, όσο και εύκολη λύση διαμονής, που διαρκώς κερδίζει φίλους και στην Ελλάδα. Μπορείς να βρεις δωμάτιο, όλο τον χρόνο, από 10 ευρώ την βραδιά! Στην Αθήνα, για παράδειγμα, hostels θα βρεις περιμετρικά της Ακρόπολης, στην Πλάκα. Ουσιαστικά αποτελούν παλιά σπιτάκια, ανακαινισμένα, πολλές φορές με γούστο, που σου παρέχουν τα απολύτως απαραίτητα και επιθυμούν από εσένα να μην έχεις και πολλές… απαιτήσεις. Γι’ αυτό και είναι πιο φτηνά από τα κανονικά δωμάτια ξενοδοχείων.
Τέτοια hostels μπορείς να βρεις διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, αν και η ανάπτυξή τους ακόμα είναι περιορισμένη. Πάντως, για δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα ή η Σαντορίνη, θα μπορέσεις να εντοπίσεις hostels σχετικά εύκολα. Το είναι μια πολύ καλή λύση για να βρεις τέτοιου τύπου καταλύματα σε όλη την Ελλάδα.
Αν όμως τα βάλεις κάτω και διαπιστώσεις ότι και πάλι δε βγαίνεις, τότε μόνο 3 λύσεις απομένουν: α) Διακοπές τώρα ή το Σεπτέμβρη, όταν οι τιμές των ξενοδοχείων είναι αισθητά μειωμένες β) Ξεφύλλισε περιοδικά, κοίτα κάτω από τα καπάκια αναψυκτικών, κάνε νέα σύνδεση κινητού ή πάρε τηλέφωνο στο ¨Μένουμε Ελλάδα¨, μπας και κερδίσεις κάποιον ταξιδιωτικό διαγωνισμό. γ) Και τί έγινε αν οι γονείς σου βρίσκονται εκεί; Ρίξε τις απαιτήσεις σου, βάλε ωτοασπίδες και τράβα προς το εξοχικό. Ελάχιστοι ξένοι διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια. Και αν δε σ αρέσει, κάνε ¨τράμπα¨ με το σπίτι των φίλων σου και άσε εκείνους να τα βγάλουν πέρα με τους γονείς σου!
Οι online σύμμαχοι σου
Τα κορυφαία ελληνικά κάμπινγκ
Value for money
Κρήτη: Επέλεξε τα ημερήσια δρομολόγια της ΑΝΕΚ Lines, Πειραιάς-Χανιά-Πειραιάς, με 31 ευρώ/άτομο (οικονομική θέση) και δωρεάν τα Ι.Χ. και μείνε σε ικανοποιητικό δωμάτιο στην παλιά πόλη των Χανίων με περίπου 300/6 νύχτες.
Αρχαία Ολυμπία: Θα χρειαστείς κάτι λιγότερα από ένα ντεπόζιτο βενζίνης για να πας και να επιστρέψεις στην Ολυμπία, αλλά αξίζει. Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι καινούρια ή έχουν ανακαινισθεί και οι προσφερόμενες υπηρεσίες ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Τιμές δωματίων σε 4στερο από 450 ευρώ.
Χαλκιδική: Με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστείς περίπου 150 ευρώ για τις βενζίνες και 50 ευρώ για τα διόδια για να ανηφορίσεις ως τη Χαλκιδική και να επιστρέψεις. Όμως τα λεφτά σου θα πιάσουν τόπο στα παραθαλάσσια resorts 4 αστέρων που ξεκινούν από 546 ευρώ/6 νύχτες το δωμάτιο (δωρεάν το πρώτο παιδί).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου