Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

NAO: Το πρώτο ρομπότ που έχει αισθήµατα. Βίντεο


Το πρώτο ρομπότ που έχει αισθήµατα, τα εξωτερικεύει και αναπτύσσει δεσµούς µε τους ανθρώπους ενδεχομένως να αρχίσει σύντομα να κυκλοφορεί ανάµεσά µας. Πρόκειται για τον Νάο που όταν είναι στενοχωρηµένος κατεβάζει τους ώµους και χαµηλώνει το βλέµµα, ενώ όταν είναι χαρούµενος ανοίγει τα χέρια του αναζητώντας µια αγκαλιά. Οταν φοβάται γίνεται ένα κουβάρι και µένει έτσι έως ότου κάποιος του χαϊδέψει το κεφάλι, ενώ όσο πιο πολύ συναναστρέφεται κάποιον τόσο εξοικειώνεται και δένεται µαζί του.
Δείτε το Βίντεο!!


Ο Νάο δεν είναι κάποιο μικρό παιδί αλλά ένα ευαίσθητο και τρυφερό ροµπότ, που µοιάζει µε παιδί και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας οκτώ ευρωπαϊκών πανεπιστηµίων, µεταξύ των οποίων και το «δικό μας» Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πρόκειται για μια νέα επιστημονική εφεύρεση που «αναπαράγει» τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου, ο προγραμματισμός της οποίας αποτελεί µέρος ενός ερευνητικού προγράµµατος µε την ονοµασία «Feelix Growing», το οποίο χρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος του προγράµµατος είναι η δηµιουργία ροµπότ ικανών να ανιχνεύσουν τη συναισθηµατική συµπεριφορά των ανθρώπων και να αλληλεπιδράσουν µε αυτούς.

Όπως επισημαίνουν τα «Νέα», ο Νάο έχει προγραµµατιστεί να µιµείται τις συναισθηµατικές ικανότητες ενός παιδιού ηλικίας ενός έτους. Επίσης, µπορεί να µαθαίνει και να ερµηνεύει συγκεκριµένους ανθρώπινους ρόλους και να αντιδρά καταλλήλως. Χάρη σε µια βιντεοκάµερα που έχει ενσωµατωθεί στο σύστηµά του, ο Νάο είναι σε θέση να αντιληφθεί πόσο κοντά του βρίσκεται κάποιος, ενώ διαθέτει και αισθητήρες ανίχνευσης. Παράλληλα, αποτυπώνει στη µνήµη του διαφορετικές φυσιογνωµίες και χάρη σε ένα νευρωνικό δίκτυο, θυµάται τις συναναστροφές του µε διαφορετικούς ανθρώπους.

Αυτή η ικανότητά του, αλλά και η αίσθηση του καλού και του κακού που έχει αποκτήσει εξερευνώντας το περιβάλλον του, υποδεικνύουν στον Νάο αν είναι χαρούµενος, λυπηµένος ή φοβισµένος µε ό,τι συµβαίνει γύρω του. Με απλά λόγια, το ροµπότ είναι προγραµµατισµένο να εκφράζει κάθε συναίσθηµα µε συγκεκριµένο τρόπο. Ωστόσο, οι δημιουργοί του προτίθενται να προτείνουν τη χρήση του ροµπότ (και) για ιατρικούς σκοπούς...





Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου