Τα αποτελέσματα βγήκαν και τα νέα για την δική σας οικογένεια δεν είναι ευχάριστα. Το παιδί σας δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα μόρια και η σχολή της επιλογής του είναι για αυτό άπιαστο όνειρο πλέον. Τι κάνουμε όμως σα γονείς σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή;
Σίγουρα το να εκνευριζόμαστε και να μαλώνουμε μαζί του, υπενθυμίζοντάς του ότι απέτυχε δεν βοηθά καμία από τις δύο πλευρές. Το παιδί ήδη «κουβαλάει» βαριά την αποτυχία του και στην ηλικία των 18 είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί. Φανταστείτε πόσο άσχημα μπορεί να αισθάνεται σε μια παρέα αν είναι ο μόνος «αποτυχόντας»; Προσθέστε σε αυτή τη σκέψη τη συναισθηματική φόρτιση που αισθάνεται όταν επιστρέφει σπίτι, ερχόμενο να αντιμετωπίσει τα δικά σας κακεντρεχή σχόλια με μοναδικό σκοπό να του θυμίσουν ότι απέτυχε. Στις περιπτώσεις που το παιδί όντως προσπάθησε και τελικά δεν τα κατάφερε όλα τα παραπάνω είναι ένα ισχυρό πλήγμα στην αυτοπεποίθηση του.
Ας βοηθήσουμε λοιπόν το παιδί δίνοντας του να καταλάβει ότι ….. δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, ενισχύοντας λοιπόν την αυτοπεποίθησή του περνάμε στο Σχέδιο Β’….. την παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων. Καλό θα είναι να καθίσουμε όλοι μαζί σαν οικογένεια και να δούμε τις πιθανές εναλλακτικές που υπάρχουν, ποιές από αυτές το παιδί θέλει αλλά και ποιες εσείς μπορείτε και οικονομικά και ψυχολογικά να στηρίξετε. Οι εναλλακτικές είναι πολλές από το να ξαναλάβει μέρος στις Πανελλαδικές, από το να πάει σε κάποια ιδιωτική σχολή, ή ακόμα να περάσει σε κάποια άλλη σχολή πιθανών της 2ης ή 3ης επιλογής του.
Ας δώσουμε στο παιδί μας να καταλάβει ότι η μη εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο δεν σημαίνει και το τέλος της ακαδημαϊκής του καριέρας. Παρουσιάζοντας λοιπόν τις πιθανές προοπτικές του μπορεί να έχει η κάθε μια από τις προαναφερθείσες επιλογές, το παιδί θα βρει το δρόμο του με μια σωστή καθοδήγηση. Άλλωστε η βασική αξία για ένα γονιό είναι να είναι το παιδί του ευτυχισμένο είτε εντός, είτε εκτός Πανεπιστημίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου