Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Ο Θεός, ο νεκρός και το facebook



Είναι αν μη τι άλλο ένα φαινόμενο της εποχής, σίγουρα όχι ένα θετικό φαινόμενο αλλά σαφώς ένας ακόμα cool εκτροχιασμός των τάσεων του σήμερα.

Κάτι περισσότερο από μια ανάκλαση της πνευματικής σήψης κάτι λιγότερο απο την απολυτή βαρεμάρα του καναπέ, όπως και να το κάνεις θα κινηθείς λίγο πληκτρολογώντας και μετακινώντας το ποντίκι...



Το facebook είναι μια ιστορία από μόνο του, μια πρωτόγνωρη δικτύωση, εθιστική και ανούσια, ο δήμιος πεταμένου ή ωφέλιμου χρόνου του σύγχρονου ανθρώπου και η απόλυτή καταστροφή της δημιουργικότητας του.

Και όλα αυτά είναι το μικρότερο κακό, όταν όλη αυτή η δικτύωση επεκτείνετε όμως στη θρησκεία και την μνήμη των νεκρών εκεί τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται... θα το πω κάπως βαριά... "αρρωστημένα"!

Η πρώτη επαφή μου με τέτοια φαινόμενα ήταν όταν ακόμα δεν είχα facebook και είχαμε όλοι σοκαριστεί απο τη κηδεία του Νίκου Σεργιανόπουλου, τότε για πρώτη φορά άκουσα στη τηλεόραση έκπληκτος την δημιουργία γκρούπ στη μνήμη του νεκρού, προσπαθούσα να συλλάβω στο μυαλό μου το πως είναι δυνατόν η θλίψη που νιώθει ένας άνθρωπος να μεταφράζεται σε γκρούπ του facebook... αλλά η εξήγηση είναι μάλλον απλή... όπως σε μια κηδεία υπήρχαν αυτοί που συμπόναγαν και αυτοί που κουτσομπόλευαν ή πήγαιναν για τα μάτια του κόσμου, σήμερα αυτό γίνεται πολύ πιο άνετα, πιο cool, και πιο ξεκούραστα στην άνετη καρέκλα του υπολογιστή σου...

Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ πως θα πρεπε να μπω εγώ στη διαδικασία να στεναχωρηθώ για τον χαμό κάποιου όταν έχω τόσα προβλήματα, όμως με το να δείχνω πως τάχα με νοιάζει κάνοντας join η like ένα τέτοιο γκρούπ δείχνω ασέβεια στον χαμό ενός ανθρώπου και αυτό είναι κάτι πολύ άσχημο αλλά για να το αναλογιστείτε καλύτερα σκεφτείτε αν πέθαινε ένα συγγενικό σας, αγαπητό πρόσωπο με τη καρδιά θα βλέπατε μια σελίδα αφιερωμένη στη μνήμη του στο facebook... ή αν εσείς θα ανοίγατε ποτε κάτι τέτοιο...

Μία άλλη υστερία είναι οι σελίδες με τις προσευχές, τους Αγίους, τους παπάδες... οι οποίοι πουλάνε και φυλαχτά μέσω facebook και γενικότερα το θρήσκευμα... όλα αυτά συνοψίζονται σε μία λέξη "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙ" !!!

Η σχέση Θεού και ανθρώπου είναι αυστηρά προσωπική, είναι ιδιαίτερη και δεν διατυμπανίζετε, είμαι σίγουρος πως όλοι αυτοί που συμμετέχουν είτε ως δημιουργοί είτε ως μέλη τέτοιων σελίδων είτε αποσκοπούν στο να έχουν ένα γκρουπ με πολλά μέλη είτε είναι επιφανειακοί χωρίς καμία ουσία και στη χειρότερη δε περίπτωση που δε θα θελα να φανταστώ είναι να πιστεύουν πως κάνουν χριστιανικό (πχ) έργο...

Ολα αυτά τούβλο-τούβλο, μέλος-μέλος συγκροτούν μια πυραμίδα ηλιθιότητας που παρασέρνει και υγιή μέλη στην άκρατη άυξηση της, καταντήσαμε να γίνουμε εθισμένοι στην εξωστρέφεια και να μη κρατάμε τίποτα για μάς, σαν τρελοί προσπαθούμε να δείξουμε έξω κάθε τι που πιστεύουμε και θεωρούμε σωστό, ενσωματώσαμε ένα τρίτο μάτι να μας παρακολουθεί και δεν ησυχάζουμε αν δε δώσουμε αναφορά για τα πάντα που μας αφορούν!

Δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα, δεν είναι κακό να είσαι μέλος του αγαπημένου σου συγκροτήματος ή μιας αγαπημένης σου σειράς, αλλά... Αν θές να τιμήσεις έναν νεκρό άντε μια βόλτα στο τάφο του και άναψε ένα κεράκι, άν θες να έρθεις κοντά στο Θεό προσευχήσου ή γίνε καλύτερος άνθρωπος δείξε μερικά ουσιαστικά πράγματα έμπρακτα και όχι τυπικά σε σημείο προσβολής.

Την επόμενη φορά που θα πατήσεις κάπου Like σκέψου αν όντως προσφέρει κάτι στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε αυτή η σελίδα η καταντάει να τον ευτελίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου