Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Αυστηρός προς Ερντογάν ο Ομπάμα

Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, μετά την αυστηρή προειδοποιηση του Μπαράκ Ομπάμα προς τον...
Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τα εξοπλιστικά και με αφορμή την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα με το Ισραήλ και το Ιράν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του ΜΕGA, η  Ουάσιγκτον φέρεται να αντιμετωπίζει πλέον την Άγκυρα  ως έναν πρώην πιστό σύμμαχο που απώλεσε την εμπιστοσύνη της.

Η κρίση ξεκίνησε από την άρνηση της Τουρκίας να υποστηρίξει την Αμερική στο μέτωπο με το Ιράν και εντάθηκε όταν ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, συμμετείχαν ενεργά -σύμφωνα με τους Αμερικανούς- σε ενέργειες εναντίον του Ισραήλ.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Financial Times", ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Τούρκο πρωθυπουργό πως οι θέσεις της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη την πιθανότητα προμήθειας αμερικανικών όπλων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Ερντογάν: "Ορισμένες από τις θέσεις της Τουρκίας εγείρουν ερωτήματα στο Κογκρέσο, ως προς το κατά πόσον θα πρέπει να την εμπιστευόμαστε ως σύμμαχο. Αυτό σημαίνει ότι κάποια από τα αιτήματα που έχει διατυπώσει η Τουρκία, όπως η προμήθεια ορισμένων οπλικών συστημάτων για να πολεμήσει το PKK, θα μας δυσκολέψει να τα περάσουμε από το Κογκρέσο".

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να είναι έτοιμη ν' αντιμετωπίσει τους αντάρτες του PΚΚ το 2011, οπότε θα αποχωρήσουν οι Αμερικανοί από το Ιράκ. Μέχρι τώρα, τα αεροπλάνα αυτά τα προμήθευε στην Τουρκία το Ισραήλ, το οποίο σταμάτησε να τα προμηθεύει.

Εμπλοκή υπάρχει και με τον διορισμό του νέου Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, Φράνσις Ριγκιατόνε. Οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πάγωσαν τον διορισμό του, με το επιχείρημα ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης είναι ταυτισμένος με τις κυβερνήσεις των χωρών που υπηρετεί και συγκεκριμένα της Τουρκίας, στην οποία έχει υπηρετήσει ήδη δύο φορές.

Σύμφωνα με τις επιστολές που έφθασαν στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ χρειάζεται ως πρέσβη στην Τουρκία έναν διπλωμάτη ο οποίος θα υποστηρίζει με σθένος τις αμερικανικές θέσεις, όχι τις τουρκικές.

Σημειώνεται ότι ο Φράνσις Ριγκιατόνε είναι γνωστός στη χώρα μας από την υπόθεση των Ιμίων, όταν ως επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία είχε λάβει θέση εναντίον της Ελλάδας. Ήταν, μάλιστα, αυτός που προσπαθούσε να πείσει τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι ευθυνόταν για την κρίση η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία είχε ορκιστεί μιάμιση μέρα πριν από το περιστατικό.

Από την Άγκυρα δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες αντιδράσεις στην προειδοποίηση Ομπάμα. Προ ημερών, πάντως, και αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν Ομπάμα - Ερντογάν στο πλαίσιο της συνάντησης των G-20 στον Καναδά, η εφημερίδα "Μιλιέτ" είχε δημοσιεύσει ότι το θέμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της προμήθειάς τους από τις ΗΠΑ είχε τεθεί επί τάπητος.


Πηγή: www.megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου