Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Προκαλούν πόνο αλλά δεν βλάπτουν τον εγκέφαλο


Τι λένε οι επιστήμονες για τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους

Ακόμα και οι πιο δυνατοί πονοκέφαλοι, ακόμα και οι ισχυρότερες ημικρανίες δεν προκαλούν κάποιου είδους βλάβη στα εγκεφαλικά κυκλώματα, σύμφωνα με νέα έρευνα Γάλλων επιστημόνων που έρχεται να καθησυχάσει ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες και δυνατές ημικρανίες.

«Σχεδόν πάντα το πρώτο πράγμα που ρωτάνε οι ασθενείς με ημικρανίες είναι αν κινδυνεύει ο εγκέφαλός τους. Τώρα, μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση: δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου», δήλωσε ο υπεύθυνος της νέας μελέτης γιατρός-νευροεπιδημιολόγος Κριστόφ Τζουριό, ερευνητής του πανεπιστημίου «Πιερ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού και του Ινστιτούτου INSERM.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις γνωσιακές και νοητικές ικανότητες σε περισσότερους από 800 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 65 ετών, από τους οποίους περίπου το 15% υπέφερε από ημικρανίες σε σχεδόν όλη τη ζωή τους.

Οι Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από χρόνιους πονοκεφάλους δεν διέφεραν από τους υπόλοιπους όσον αφορά τις νοητικές επιδόσεις τους. Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι που είχαν υποφέρει τις πιο βασανιστικές ημικρανίες επί χρόνια, δεν έδειχναν να έχουν υποστεί κάποια επίπτωση στις λειτουργίες του εγκεφάλου τους.

Οι ημικρανίες πλήττουν κατά καιρούς περίπου ένα στα εννέα άτομα. Οι αιτίες είναι ακόμα ασαφείς, αλλά σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και την φθορά των μικροσκοπικών εγκεφαλικών αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την περιοχή αυτή. Αν και τέτοιες κακώσεις υπάρχουν στο εσωτερικό των μικροαγγείων του εγκεφάλου όσων πάσχουν από ημικρανίες, αυτό δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο εκφυλισμό των νοητικών λειτουργιών.
    Filokseno**
     Πηγή: newsbeast

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου