Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Υπνοβατείς και κάνεις και... σεξ;


Είναι δυνατόν να κάνει κάποιος σεξ το βράδυ και να μην το θυμάται το επόμενο πρωί;
Ναι αν είσαι τύφλα από το μεθύσι θα πείτε όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και μάλιστα είναι και...πολύ σοβαρά.

Όπως φαίνεται λοιπόν όχι μόνο είναι δυνατό να κάνει κάποιος σεξ το βράδυ και να μην το θυμάται, αλλά αποτελεί και πολύ συχνό φαινόμενο – τουλάχιστον μεταξύ όσων πάσχουν από μία ή περισσότερες διαταραχές ύπνου και οι οποίοι αποτελούν το περίπου ένα τρίτο του γενικού πληθυσμού!

Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης, σύμφωνα με την οποία η σεξυπνία - όπως αποκαλείται το παραπάνω φαινόμενο – προσβάλλει περισσότερο από το 8% των ασθενών που απευθύνονται στους ειδικούς με διαταραχές ύπνου.

Υπολογίζεται πως ποσοστό έως 35% του γενικού πληθυσμού πάσχει από μία ή περισσότερες τέτοιες διαταραχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η αϋπνία, η υπνηλία, οι παραϋπνίες κ.ά.

Στη μελέτη, που ανακοινώθηκε στο συνέδριο SLEEP 2010, ερευνητές ρώτησαν 832 ασθενείς από Ιατρεία Ύπνου για την σεξουαλική τους συμπεριφορά όταν κοιμόντουσαν – συμπεριφορά που κυμαινόταν από αυνανισμό έως πλήρη σεξουαλική επαφή.

Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν πως το 11% των ανδρών και το 4% των γυναικών έπασχαν από σεξυπνία.

«Μας εξέπληξε το πόσο συχνή είναι η σεξυπνία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρον Α. Τσανγκ, από το Εργαστήριο Μελέτης του Ύπνου του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Health Network, στο Τορόντο. «Νομίζαμε ότι οι πάσχοντες θα ήταν ελάχιστοι, αλλά κατά μέσον όρο ήταν περισσότεροι από 1 στους 12».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συχνότητα της σεξυπνίας θα είναι χαμηλότερη στον γενικό πληθυσμό, αλλά ακόμα κι έτσι είναι πραγματικά πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι νόμιζαν.

Η σεξυπνία ανήκει σε μια ομάδα διαταραχών του ύπνου οι οποίες αποκαλούνται παραϋπνίες και ουσιαστικά είναι ακούσιες συμπεριφορές οι οποίες εκδηλώνονται στη διάρκεια του ύπνου.

Σύμφωνα με την δρα Τσανγκ, στις παραϋπνίες ανήκουν συμπεριφορές όπως το τρίξιμο των δοντιών, το να ανοίγουν τα μάτια αμέσως μόλις κοιμηθεί ο πάσχων, η ακούσια… επιδρομή στο ψυγείο και η… εμβριθής συζήτηση με έναν φανταστικό ή πραγματικό συνομιλητή.

Σε όλες τις περιπτώσεις, της σεξυπνίας συμπεριλαμβανομένης, ο πάσχων δεν συνειδητοποιεί τι κάνει, ούτε και το θυμάται όταν ξυπνήσει.

Η σεξυπνία αποτελεί κάτι περισσότερο από ιατρικό παράδοξο. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την υπεράσπιση κατηγορουμένων για σεξουαλικά αδικήματα. Το 2008, λ.χ., ένας άντρας από το Τορόντο αθωώθηκε από την κατηγορία ότι προσπάθησε να βιάσει μια γυναίκα, όταν οι προηγούμενες ερωτικές σύντροφοί του κατέθεσαν πως κατ’ επανάληψιν έκανε σεξ τη νύχτα δίχως να το ξέρει!

Οι επιστήμονες δεν καλοξέρουν τι προκαλεί την σεξυπνία, αλλά η νέα μελέτη έδειξε πως οι πάσχοντες από αυτήν οι οποίοι είχαν ιστορικό χρήσης ναρκωτικών ήταν διπλάσιοι απ’ ό,τι οι πάσχοντες από άλλες διαταραχές ύπνου (15,9% έναντι 7,7%), καθώς και ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πίνουν αρκετό αλκοόλ (41% έναντι 27%).

Ωστόσο, η συχνότητα της αϋπνίας, της κόπωσης και της κατάθλιψης ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες. Δεν υπήρχαν επίσης διαφορές στις συνήθειες καπνίσματος ή κατανάλωσης καφέ.


Όπως όλες οι παραϋπνίες, έτσι και η σεξυπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή – μόνο που οι ασθενείς σπανίως την αναφέρουν στον γιατρό τους, κατά την δρα Λίσα Σίβς, ιατρική διευθύντρια του οργανισμού Northshore Sleep Medicine, στο Ιλινόι.

Όπως εξηγεί, ένας άνθρωπος που υπνοβατεί μπορεί να κάνει τα πάντα – από το να σηκωθεί και να περπατήσει, να φύγει από το σπίτι ή να φάει μέχρι το να κάνει σεξ. «Η σεξυπνία είναι μια μορφή υπνοβασίας», λέει χαρακτηριστικά.

Σπανίως όμως ένας υπνοβάτης παραπονιέται στον γιατρό για την υπνοβασία του – είτε επειδή δεν του δημιουργεί πρόβλημα και έτσι δεν τον απασχολεί είτε επειδή ντρέπεται, κατά την δρα Τσανγκ.

Τι πρόβλημα υπάρχει λοιπόν εάν κάποιος πάσχει από σεξυπνία; «Εφ’ όσον δεν αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα εξαιτίας της και ο ερωτικός σύντροφος δεν έχει πρόβλημα μ’ αυτήν, κανένα», απαντά η δρ Τσανγκ. «Μόνο που είναι πολύ πιθανό το επόμενο πρωί να νιώθει εξαντλημένος και να μην ξέρει το γιατί»!


Filokseno**
 Πηγή: 24wro.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου