Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Πώς να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα



Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε τα χειρότερα

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη δημιουργούν τις χειμερινές επιδημίες κρυολογημάτων. Μερικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε.

-Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη υγρών (6-8 ποτήρια νερό ή χυμό ημερησίως, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία) για λίπανση του...βλεννογόνου υμένα προκειμένου να παραμείνει υγρός και να διευκολύνεται ο καθαρισμός του από τη μύτη. Υγρά απαιτούνται προκειμένου να αντισταθμιστεί η υπερβολική απώλεια νερού μέσω του πυρετού (εφίδρωση) και των εκκρίσεων βλέννας.

-Προτού εφαρμόσετε οποιοδήποτε φάρμακο στη μύτη, φυσήξτε τη. Σε ότι αφορά στη μύτη του μωρού σας, κρατήστε τις ρινικές διόδους καθαρές με ειδική σύριγγα πλαστικής αμπούλας. Πιέστε τη σύριγγα αμπούλας για να βγάλετε τον αέρα. Έπειτα, εισάγετε το άκρο της αμπούλας (περίπου 5 έως 15 χιλιοστά) στο ρουθούνι του μωρού με κατεύθυνση προς το πίσω μέρος της μύτης. Απελευθερώστε την αμπούλα κρατώντας τη σταθερή στη θέση της, ενώ αναρροφά τη βλέννα από τη μύτη του μωρού. Αφαιρέστε τη σύριγγα από το ρουθούνι του μωρού και αδειάστε το περιεχόμενο σε χαρτομάντιλο πιέζοντας γρήγορα την αμπούλα ενώ κρατάτε το άκρο προς τα κάτω. Επαναλάβατε όσο συχνά χρειάζεται για κάθε ρουθούνι. Καθαρίστε τη σύριγγα αμπούλας με σαπούνι και νερό.

- Τα ρινικά σπρέι προτιμώνται στους ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών καθώς οι μικρές σταγονίτσες της αχλύος του ψεκασμού φθάνουν σε μεγάλες επιφάνειες. Οι σταγόνες καταπίνονται πιο εύκολα, γεγονός το οποίο αυξάνει το ενδεχόμενο παρενεργειών.

- Χρησιμοποιώντας συσκευή ψεκασμού, ψεκάστε κάθε ρουθούνι μια φορά. Περιμένετε ένα λεπτό μετά την απορρόφηση από το βλεννώδη ιστό και έπειτα, ψεκάστε και πάλι. Προκειμένου να εφαρμόσετε το ρινικό σπρέι σωστά, φυσήξτε πρώτα τη μύτη σας για να βοηθήσετε στη βελτίωση της διείσδυσης του φαρμάκου. Κρατώντας το κεφάλι σας σε όρθια θέση, τοποθετήστε το ρινικό σπρέι μέσα στο ρουθούνι προσέχοντας να μην ακουμπήσετε τον περιέκτη στο εσωτερικό της μύτης. Πιέστε τον περιέκτη ενώ εισπνέετε βαθιά από τη μύτη. Ρουφήξτε δυνατά μερικές φορές για να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο έχει φθάσει βαθιά μέσα στη μύτη.

-Για να εφαρμόσετε ρινικές σταγόνες, φυσήξτε πρώτα τη μύτη σας για να βοηθήσετε στη βελτίωση της διείσδυσης του φαρμάκου. Ξαπλώστε ανάσκελα σε κρεβάτι ή καναπέ με το κεφάλι να κρέμεται από την άκρη. Εφαρμόστε το σωστό αριθμό σταγόνων σε κάθε 'άρρωστο' ρουθούνι και προσέξτε να μην ακουμπήσετε τον περιέκτη στο εσωτερικό του ρουθουνιού. Μετακινήστε το κεφάλι σας από τη μια πλευρά στην άλλη για ένα με δύο λεπτά.

- Αποφεύγετε καφέ, τσάι ή αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, καθώς και ποτά που περιέχουν αλκοόλ. Ο λόγος είναι ότι η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

- Συμβουλέψτε τον ασθενή να σταματήσει να καπνίζει, καθώς ο καπνός ερεθίζει περισσότερο το λαιμό και κάνει τον ασθενή να βήχει ακόμα πιο πολύ. Είναι, επίσης, γνωστό ότι οι καπνιστές έχουν συνήθως πιο σοβαρά συμπτώματα από τους μη καπνιστές.

- Εισπνοές ατμού: μπορεί να ωφελήσουν στη μείωση της ρινικής συμφόρησης και στην ανακούφιση των αεροφόρων οδών, ιδιαιτέρως εάν υπάρχει παραγωγικός βήχας. Ο ατμός βοηθά στην υγροποίηση των απεκκρίσεων των πνευμόνων και οι ασθενείς βρίσκουν το ζεστό υγρό αέρα ανακουφιστικό.

- Χρησιμοποιήστε αλατούχο διάλυμα (αλατόνερο) σε μορφή ρινικών σταγόνων προκειμένου να βοηθήσετε στη χαλάρωση της βλέννας και στην ύγρανση του τρυφερού δέρματος της μύτης σας. Βοηθά στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Η εφαρμογή μιας ή δύο σταγόνων στα ρουθούνια βρεφών έχει αναφερθεί ότι βοηθά.


Πηγή: iatronet.gr

Filokseno** 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου