Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Και το πολύ και το λίγο Ίντερνετ βλάπτει




Ένας έφηβος και γενικότερα ένας νέος της εποχής μας, είναι απολύτως φυσιολογικό να περνάει χρόνο στον υπολογιστή του, «σερφάροντας» στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα, αν ένας νέος περνάει πάρα πολλές ώρες στο Ίντερνετ ή, αντίστροφα, πάρα πολύ λίγες έως καθόλου, τότε μπορεί να κινδυνεύει με κατάθλιψη- αν δεν πάσχει ήδη από αυτή.


Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, υπό τον δρα Πιέρ-Αντρέ Μισό, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, διευκρίνισαν πως δεν πρέπει να κατηγορηθεί το ίδιο το Ίντερνετ για την ψυχική κατάσταση των νέων.
Οι Ελβετοί γιατροί, τόνισαν ότι τόσο η πολύ συχνή χρήση του διαδικτύου, όσο και η πολύ αραιή μέχρι μηδαμινή, μπορεί απλώς να δείξει ότι ένας έφηβος περνάει μια δύσκολη φάση και κινδυνεύει με κατάθλιψη. Οι ερευνητές μελέτησαν 7.200 άτομα ηλικίας 16 έως 20 ετών σχετικά με τον χρόνο χρήσης του διαδικτύου σε σχέση με την ψυχική υγεία τους. Όσοι νέοι βρίσκονταν online περισσότερες από δύο ώρες την μέρα, θεωρήθηκαν συχνοί χρήστες, ενώ όσοι συνδέονταν στο διαδίκτυο λιγότερο από δύο ώρες ημερησίως, θεωρήθηκαν κανονικοί χρήστες.


Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αγόρια- τακτικοί χρήστες ή μη χρήστες, είχαν περίπου ένα τρίτο μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, σε σχέση με τους κοινούς χρήστες.
Στα κορίτσια, η πολύ συχνή χρήση εμφανίζεται να αποτελεί ακόμα πιο σαφή δείκτη κατάθλιψης, αφού όσα ήταν φανατικοί χρήστες, είχαν 86% μεγαλύτερες πιθανότητες κατάθλιψης, ενώ όσα δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου ή πολύ αραιά το διαδίκτυο, ήταν κατά 46% πιθανότερο να έχουν κατάθλιψη, σε σχέση με τα κορίτσια που έκαναν κανονική χρήση του Ίντερνετ.
Σημειώνεται, ότι τα παραπάνω ευρήματα ισχύουν ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα των νέων ή από άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.


Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό, είναι ότι, εφόσον, στην εποχή του Facebook, οι περισσότεροι έφηβοι «μπαίνουν» στο διαδίκτυο για να συνδεθούν με τους φίλους τους, όσοι δεν το κάνουν, είναι πιο απομονωμένοι κοινωνικά και ψυχικά από τους γύρω τους. Από την άλλη, για ασαφείς λόγους, η έντονη χρήση του Ίντερνετ, όπως έχουν δείξει και άλλες έρευνες, σχετίζεται με νοητικά και ψυχολογικά προβλήματα των νέων, χωρίς να είναι πάντα σαφές πιο από τα δύο προηγείται: τα συμπτώματα κατάθλιψης ή το online «κόλλημα».


Τέλος, η ελβετική έρευνα έδειξε ότι όσα αγόρια συνδέονται πολλές ώρες στο διαδίκτυο, είναι υπέρβαρα σε ποσοστό 18% έναντι 13% των κανονικών χρηστών, ενώ όσα κορίτσια είναι φανατικά του Ίντερνετ, είναι στερημένα από τον απαραίτητο ύπνο σε ποσοστό 59% έναντι 35% των κοριτσιών που κάνουν κανονική χρήση.   


Filokseno**
 Πηγή: enimerwsi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου