Επικοινωνία στο : filoksenoblog@yahoo.gr

''Live Scores''


powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Δεν μεγαλώνει πάντα γερά παιδιά....


Φουσκώματα, κολικοί, πονάκια και εμετοί. Πριν ανησυχήσετε για την υγεία του παιδιού σας, αναρωτηθείτε: «Μήπως φταίει το γάλα;»
Ανατρέξτε στα παιδικά σας χρόνια και ίσως θυμηθείτε τον εαυτό σας μικρό κοριτσάκι να πλησιάζει κρυφά το νεροχύτη και να χύνει το γάλα. Αν σας βασανίζουν μέχρι σήμερα οι ενοχές και προσπαθείτε ως καλή μάνα να διδάξετε στο παιδί σας τις ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος, μάθετε πως η άρνησή σας να το πιείτε μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία του οργανισμού σας να το δεχτεί• ενδεχομένως το ίδιο να ισχύει και για το παιδί.

Η δυσανεξία στο γάλα οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει ένα συγκεκριμένο συστατικό του, τη λακτόζη. Αιτία γι' αυτό είναι η λακτάση ή μάλλον -για να μιλήσουμε με ακρίβεια- η έλλειψή της, αφού είναι το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη σε μικρότερα μόρια, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να την απορροφήσει. Ένα μωρό μπορεί είτε να γεννηθεί με αυτή την ανεπάρκεια είτε, πιο σπάνια, να την αναπτύξει στην πορεία της ζωής του.

Το φούσκωμα στην κοιλιά ή τα αέρια, οι πόνοι που μοιάζουν με κoλικούς, η διάρροια ή οι εμετοί είναι τα κύρια συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη. Εκδηλώνονται συνήθως μέσα στην πρώτη ώρα από τη στιγμή που το παιδί θα πιει το γάλα. Χρειάζεται προσοχή, αλλά όχι πανικός. Αυτά τα συμπτώματα παρατηρούνται και σε άλλες περιπτώσεις (ακόμη και σ' έναν απλό πονόκοιλο), γι' αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εκείνος, μετά από ιατρικές εξετάσεις και παρακολούθηση των συμπτωμάτων για κάποιες ημέρες, μπορεί να επιβεβαιώσει αν το μωρό έχει δυσανεξία ή όχι.

«Το πρόβλημα δεν ξεπερνιέται από μόνο του, αφού οφείλεται σε έλλειψη μιας συγκεκριμένης ουσίας από τον οργανισμό», λέει ο Χαράλαμπος Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος MCs, τ. πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων. «Αντικαθιστούμε λοιπόν το γάλα με κάποια άλλα σκευάσματα ή απλά μαθαίνουμε το παιδί να αποφεύγει τροφές που περιέχουν λακτόζη. Το γάλα της αγελάδας μπορεί να αντικατασταθεί με μη ζωικά υποκατάστατα, όπως γάλα σόγιας. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μια που κι αυτό το γάλα έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί αλλεργίες, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες. Αν η ανεπάρκεια λακτάσης δεν είναι ολική, το παιδί μπορεί να καταναλώνει γιαούρτι, τυρί και άλλα προϊόντα γάλακτος, τα οποία περιέχουν πολύ μικρότερα ποσά λακτόζης».
eimaimama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου